La méteo
previsions 04/09/2023

La méteo: l'estiu ha tornat amb força i trigarà a marxar

Entre dimecres i dijous la temperatura baixarà una mica, però la fresca de finals d'agost no tornarà fins passada la Diada

3 min

BarcelonaLa calor ha tornat amb força a Catalunya. Aquest migdia s'han tornat a superar els 35 graus per primer cop des del 25 d'agost, d'entre les màximes més altes destaquen els 36 graus d'Alcarràs, els 35,5 de Tremp, els 35,4 del parc natural del Garraf o els 35 de Lleida. De mitjana les màximes han sigut 4 graus més altes del que tocaria per a l'època i han fet un salt de més de 3 graus respecte del valor d'ahir.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

La matinada ha sigut exageradament calorosa. L'entrada d'aire càlid de les últimes hores ha provocat que la mitjana de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya sigui clarament la més alta que hi hagi hagut en un mes de setembre com a mínim des del 2009. Alguns termòmetres s'han mantingut per sobre dels 27 graus durant tota la nit. És el cas de l'observatori del Museu de Badalona, que ha tingut una mínima de 27,5 °C, a Vilanova i la Geltrú i a Tarragona no s'ha baixat de 27,3 i al Raval de Barcelona, de 27,1 °C.

Fins i tot a Ponent la nit ha sigut tòrrida: a Lleida la mínima no ha baixat de 25,2 °C, un fet totalment excepcional, ja que si el dia s'acabés així, suposaria el rècord no només de setembre sinó absolut de l'observatori. A l'aeroport del Prat la mínima ha sigut de 26,9 °C; amb dades des del 1944 en aquest observatori no hi ha hagut mai una nit tòrrida al setembre. La temperatura encara pot baixar al vespre quan ja no faci vent, però serà difícil que no caiguin alguns rècords de temperatura mínima.

Les nits de setembre més caloroses des del 2009 a Catalunya
Temperatura mitjana de les mínimes a partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat

L'inici de setmana estarà marcat per les altes temperatures. Si bé a la meitat oest de la Península el canvi de temps ha provocat una baixada del termòmetre, a la façana mediterrània cal esperar l'efecte contrari, amb una entrada d'aire càlid que aquest dilluns situarà el termòmetre fins i tot per sobre dels 35 graus en algunes comarques interiors. Aquesta nit tornarà a ser de mal dormir, amb mínimes per sobre dels 25 graus en alguns punts de la costa, tot i que ja sense tant de vent les mínimes seran una mica més baixes.

Avui predominarà el sol, tot i que la irrupció d'aire càlid anirà acompanyada de pols del Sàhara i farà que el cel estigui enrarit. El vent encara de llevant tendirà a anar amainant a mesura que avanci el dia. El Meteocat manté actiu un avís per ratxes de vent que puguin superar els 70 km/h fins al migdia. L'advertència afecta un grapat de comarques centrals, de l'oest i del Camp de Tarragona. També hi ha actiu un avís per mala mar fins dilluns al vespre.

De cara als pròxims dies el més probable és que lentament la calor afluixi una mica en la part central de la setmana, però podria tornar a augmentar de cara al cap de setmana. Estem entrant, per tant, en un d'aquests períodes llargs de temperatures de ple estiu que ja són tan habituals en els últims setembres. Com a mínim fins a la Diada aquesta serà la dinàmica, i a hores d'ara no hi ha indicis de temperatures clarament de final d'estiu com a mínim fins a mitjans de mes.

Pel que fa a l'estat del cel, les últimes actualitzacions dels models de previsió han aigualit la possibilitat de ruixats destacables a partir de dijous, i tot fa pensar que com a mínim fins diumenge el temps serà molt estable i com a molt amb algunes estones de cel mig ennuvolat en comarques de l'oest. Ni tan sols al Pirineu hi haurà ruixats de tarda els pròxims dies.

A més llarg termini hi ha senyals que animen a l'optimisme. Els mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes del Centre Europeu de Predicció apunten que la segona i tercera setmanes de setembre podríem tornar a un escenari de precipitacions més abundants del que tocaria per a l'època al Mediterrani occidental, una tendència que s'entreveu especialment marcada per a la setmana del 18 al 24. Caldrà seguir la previsió per veure si realment es confirma aquest escenari de més estabilitat de cara a la part central del mes.

De moment ni la pluja del diumenge 27 d'agost i encara menys els aiguats d'aquest cap de setmana han tingut gaire efecte sobre les reserves dels embassaments de les conques internes, que si bé van pujar mig punt percentual la setmana passada, ja tornen a estar gairebé al mateix nivell que abans de la tongada de pluges del cap de setmana del 26 i 27 d'agost.

Evolució diària dels embassaments de les conques internes

Les pluges, però, sí que suposen un alleujament de la sequera pluviomètrica en alguns punts de les Terres de l'Ebre. Una dada molt clara d'això és la de Tivissa, on els 136 l/m² caiguts aquest cap de setmana suposen força més pluja que la caiguda en els últims sis mesos (99 l/m²).

stats