La méteo
previsions 04/07/2022

La méteo: menys calor i ruixats de cara al tram central de la setmana

Demà se seguiran superant els 35 graus en algunes comarques, però un canvi de temps frenarà el termòmetre dimecres

3 min

BarcelonaAquest migdia la calor ha tornat a ser intensa. Destaquen els 38 ºC de màxima de Vinebre i de Montesquiu, els 37,5 de l'Observatori de l'Ebre i d'Artés o els 36 de Girona. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha arribat als 31 graus, un valor calcat al d'ahir. De mitjana aquest migdia hi ha hagut gairebé 3 graus i mig més dels que tocaria per a l'època.

Avui hem sabut que la temperatura mitjana del mar a Barcelona durant el juny ha sigut la més alta com a mínim des del 2006, segons dades de l'observador Diego Lázaro. Les diferents observacions de la temperatura de l'aigua durant el mes han donat una mitjana de 22,4 ºC, quatre dècimes per sobre de l'anterior valor més alt del 2020.

Temperatura del mar a Barcelona respecte la mitjana

Les dues nits que venen encara seran una mica més de mal dormir que aquesta passada en punts de la costa, i demà continuarà havent-hi algunes temperatures de més de 35 graus al migdia, però aquest pic de calor no serà ni de bon tros tan intens com el de mitjans de juny. Entre dimecres i dijous la temperatura baixarà dos o tres graus en molts indrets, i tot i que no hi ha prevista una refrescada contundent, el termòmetre es normalitzarà.

En general els pròxims set dies no hi ha prevista cap situació que faci que la temperatura es desviï gaire del que caldria esperar per a l'època. Després de la baixada de dimecres i dijous la temperatura tornarà a pujar durant el cap de setmana, però en general ens mantindrem immersos en una calor purament d'estiu però sense excessos.

Pel que fa a l'estat del cel demà a partir del migdia començaran a arribar bandes de núvols prims i el cel quedarà més enterbolit. Demà a la tarda i vespre les tempestes guanyaran protagonisme al Pirineu i al voltant els Ports, on alguns xàfecs podrien ser localment forts.

Dimecres serà un dia més insegur en general. Al migdia una primera tongada de ruixats afectarà diverses comarques i de cara a la tarda i vespre podria ploure fins i tot de forma més extensa i amb més ganes. Tot fa pensar que com ja ha anat passant en les últimes tongades de pluja, les comarques de l'oest es veuran més beneficiades per aquesta situació de ruixats que no pas els indrets de costa. En sectors del Pirineu, del Prepirineu, punts de la Catalunya Central i a les Terres de l'Ebre, aquesta situació pot deixar ruixats de més de 5 o 10 l/m² en molts indrets i quantitats més importants de forma més local, en canvi, a prop de mar sembla que els xàfecs seran més aïllats i testimonials. Dijous encara pot haver-hi ruixats irregulars, en aquest cas més probables cap a la Catalunya Central i el Pirineu Oriental, però de cara al tram final de setmana tot fa pensar que el temps tornarà a ser molt estable i assolellat.

Pel que fa al vent i la situació marítima aquesta setmana estarà marcada per alguns canvis de vent entre dimecres i dijous. Dimecres a partir del migdia bufarà garbí en molts indrets de la costa, i dijous entrarà la tramuntana amb intensitat al nord de la Costa Brava. Això farà que la situació marítima sigui una mica més moguda al tram central de la setmana, però en general els pròxims dies seran força tranquils i amb clar predomini de les banderes verdes a les platges.

stats