La méteo

El sol i el vent guanyaran terreny després dels ruixats

Després d'un cap de setmana mogut, tindrem un inici de setmana amb més calma

2 min
La neu ha fet acte de presència a molts indrets durant la matinada.

El temps de les últimes hores ha estat especialment mogut al Pirineu i al nord-est, amb ruixats abundants i nevades en cotes baixes (dades i imatges al final d'aquesta informació) que ja han marxat mar endins. Una situació que canviarà radicalment durant el matí de diumenge, de manera que quedarà una jornada molt més tranquil·la.

Diumenge: fort vent i més fred

Fins a primera hora del matí de diumenge poden quedar ruixats entre Girona i Barcelona, localment intensos i amb una cota de neu d'entre 600 i 800 metres però que acabaran marxant ràpidament mar endins. La protagonista del dia passarà a ser la forta ventada de mestral al centre i el sud del país, amb ratxes localment fortes o molt fortes. També bufarà la tramuntana al nord de l’Empordà i als cims del Pirineu, amb cops de vent pròxims o superiors als 100 km/h.

Entre el migdia i la tarda poden créixer nuvolades al nord-est, sense risc de precipitacions, i al vessant nord del Pirineu es mantindrà la nevada amb una cota de neu d’uns 800 metres, tot i que no s'esperen les acumulacions tan destacades de la matinada de dissabte. No obstant això, a la majoria de comarques dominarà el sol amb ambient més fred. Baixaran les temperatures i la mínima es registrarà al final del dia.

Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dissabte.

Dilluns

Després del front del cap de setmana en tornarà a arribar un altre dilluns a la tarda que farà augmentar la nuvolositat d'oest a est i deixarà un cel enteranyinat i fins i tot tapat a Ponent. Al Pirineu occidental hi arribaran alguns ruixats a partir del vespre, amb una cota de neu que baixarà dels 1.600 als 1.200 metres. Al matí encara bufarà tramuntana intensa al nord de la Costa Brava i mestral al litoral i el prelitoral sud, però amb el pas de les hores s'afeblirà.

A partir de dimarts

Sembla que la calma tornarà a dominar a la majoria de comarques, amb el permís d’alguns ruixats al nord-est i al Pirineu dimarts. Els models meteorològics indiquen que a partir de divendres i durant el cap de setmana ens visitaran fronts i borrasques més actius, amb més pluja, però és una situació que encara és incerta i que caldrà confirmar la setmana vinent.

Balanç d'una nit de ruixats i nevades

Tal com estava previst, el front que ens ha travessat entre la nit de dissabte i la matinada de diumenge ha anat acompanyat de xàfecs en moltes comarques catalanes, més intensos a la meitat nord i al quadrant nord-est. Els ruixats han acumulat 44 l/m² a Roses (Alt Empordà), 26 l/m² a Portbou (Alt Empordà), 16 l/m² a Cabrils (Maresme) o 13 l/m² al Pantà de Siurana (Priorat), i en alguns casos, especialment mar endins, han anat acompanyats de tempesta.

L'entrada d'aire fred que ha arribat amb el front ha provocat un descens ràpid de la cota de neu, que inicialment es trobava entorn als 1.000 metres i ha acabat baixant fins als 600 o 700 metres, cosa que ha provocat emblanquinades en indrets menys habituals, com Viladrau (Osona), amb entre 10 i 15 cm de neu, o Prades (Baix Camp). Al Pirineu la nevada ha estat més destacable, amb 27 cm de neu nova a Núria (Ripollès), 26 cm a Boí (Alta Ribagorça) i 13 cm a Viella (Vall d'Aran).

stats