La méteo
previsions 20/11/2023

La méteo: nevades, alguns ruixats, tramuntana i ambient més fred

A partir d'aquest vespre arribarà un canvi notable de temps

3 min

BarcelonaTarda amb temperatures encara molt altes per a l'època. Avui les màximes més altes ja no han arribat als 25 graus, però encara hi ha hagut valors de fins a 23,5 °C a Cabanes, 23,4 a Girona o 23,2 a Espolla.

És incert si el 2023 acabarà superant els 2022 pel que fa a temperatura mitjana a Catalunya, però el que ja se sap és que ha sigut l'any amb més migdies de 20 graus des que es recullen dades. En molts observatoris ja se supera la dada de l'any passat, un exemple és el cas de l'aeroport de Girona, on la tendència a l'augment de dies amb més de 20 graus és claríssima en les últimes dècades. Enguany a l'aeroport de Vilobí d'Onyar s'han superat els 20 °C en 238 ocasions, dotze vegades més que l'any passat.

Dies amb més de 20 graus a l'aeroport de Girona
Any 2023 amb dades fins al 20 de novembre

En el conjunt de Catalunya la dada arriba de mitjana als 198 dies amb més de 20 graus, vuit dies més que l'any passat, que ja havia estat rècord per més de deu dies de diferència.

A última hora d'avui arribaran els ruixats i les nevades que afectaran el Pirineu. Lamentablement, el canvi de temps no farà ploure en general i només deixarà ruixats destacables en un petit grup de comarques entre el Baix Empordà, la Selva, el Gironès i potser el nord del Maresme. Aquí són possibles ruixats intensos durant el vespre i nit que deixin més de 10 o 15 l/m², i tot i que al voltant d'aquestes comarques també pot ploure amb certes ganes, en general si arriba a ploure serà de forma testimonial. Els xàfecs intensos i calabruixades també afectaran Menorca i el nord de Mallorca.

El més important pel que fa a precipitacions en aquest canvi de temps serà la nevada que caurà al vessant nord del Pirineu, on en molts casos s'acumularan més de 20 cm de neu en cotes altes i mitjanes. La cota començarà al voltant dels 2.400 metres, però baixarà durant la jornada de dimarts fins als 1.300 o 1.400 metres. Puntualment nevarà fins al fons de les valls a l'Aran i a la franja nord pallaresa.

Dimecres continuarà nevant a les parts més baixes de la Vall d'Aran, el nord d'Andorra i el nord del Pallars Sobirà, i durant tot l'episodi podran acumular-se més de 20 o 30 cm per damunt dels 2.000 m en aquests sectors del Pirineu més occidental. Nevarà de manera més feble a la Cerdanya i al nord del Ripollès. El vent del nord bufarà amb força a les cotes més altes.

A partir de demà el termòmetre farà un canvi dràstic. La temperatura es normalitzarà, i només això ja suposarà un canvi notable en l'ambient. Les matinades més fredes no arribaran fins dimecres i dijous, moment en el qual hi haurà temperatures sota zero més enllà del Pirineu. Aquesta setmana serà purament de tardor i en alguns sectors del Pirineu fins i tot d'hivern. En tot cas no cal esperar res que no sigui normal per a una segona quinzena de novembre.

Tramuntana, per fi

El canvi de temps anirà acompanyat d'un episodi de tramuntana com feia setmanes que no n'hi havia cap. El vent entrarà ja amb força aquest dimarts, però dimecres anirà girant cada cop més a nord i serà quan es deixarà sentir més extensament a l'Empordà i fins i tot al sud de la Costa Brava, amb ratxes que superaran els 70 o 80 km/h en molts sectors de la zona.

Segons l'observador de l'Escala Sergi Corral, aquest serà el primer cop que la tramuntana bufi amb certes ganes des de fa 83 dies. Una absència tan llarga del vent de nord en aquest punt de l'Empordà és inèdita amb dades des del 2004 a l'Escala, i les dades de l'Estartit, de les quals també disposem, permeten dir que una absència tan llarga del vent de nord tampoc té precedents com a mínim des dels anys 80.

El Meteocat té actius avisos de perill per vent i mala mar tant per dimarts com per dimecres. De cara a dimecres al matí el perill es considera alt a l'Empordà i a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu.

Avís de perill per vent de cara a dimecres

Els ruixats d'aquest inici de setmana no tindran continuïtat i, per tant, una setmana més les pluges seguiran sense arribar en general a Catalunya. El més destacable a llarg termini és que entre el cap de setmana i l'inici de la setmana vinent és bastant probable que el fred es reactivi i potser fins i tot vagi a més, cosa que garantiria un final de novembre de plena tardor i amb moments fins i tot hivernals.

stats