La méteo
previsions 12/09/2023

La méteo: tongada de tempestes molt irregulars

Els pròxims dies els ruixats quedaran més enquadrats al Pirineu, però entre divendres i dissabte podria tornar a ploure

4 min

BarcelonaTarda de ruixats i tempestes que si bé estan afectant poques comarques, allà on plou deixen ruixats destacables. Al migdia una cadena de tempestes ha descarregat sobretot a Ponent, on s'han acumulat 15 l/m² a Seròs, 12 a Gimenells i a Raimat, 9 al Montsec d'Ares i 8 a Lleida. Després els xàfecs han anat avançant cap a l'est i s'ha format una tempesta més forta entre la Garrotxa i Osona que ha deixat 32 l/m² a Olot, 31 a la Vall d'en Bas i 25 a Sant Privat d'En Bas.

Les tempestes han descarregat amb molta més força al nord del País Valencià on les imatges dels aiguats fan pensar que hi ha hagut algun fenomen similar a un esclafit. A Borriana s'ha arribat a registrar una ratxa huracanada 130 km/h segons dades d'Avamet. Les tempestes han deixat 30 l/m² a Borriana i entre 20 i 30 l/m² en altres punts de la Plana Baixa.

Els núvols han frenat la temperatura a l'oest, però avui encara hi ha hagut màximes de fins a 31,8 °C al Montmell, de 31,6 a l'Observatori de l'Ebre, de 31,5 a Vila-rodona o de 31,4 a Sant Salvador de Guardiola. De mitjana les màximes han baixat més d'un grau, però encara han sigut més altes del que tocaria per a l'època.

Encetem un canvi de temps que, tot i que no comportarà cap situació de pluges importants, com a mínim activarà alguns ruixats dispersos, sobretot entre la tarda i la nit d'avui. Els xàfecs aniran en alguns casos acompanyats de tempesta i podrien deixar més de 20 l/m² en poca estona, sobretot en punts del Pirineu i en comarques de les Terres de l'Ebre.

En un primer moment els xàfecs afectaran sobretot comarques de la meitat oest de Catalunya, però al vespre el risc de pluja augmentarà també en altres comarques més centrals i de l'est. De nit es formaran tempestes sobre el mar que de matinada o de cara a demà a primera hora podrien fregar punts de la costa, sobretot a la costa central. Fenòmens aïllats en tot cas.

El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta totes les comarques, el perill més alt s'entreveu a les Terres de l'Ebre.

Demà es repetiran algunes tempestes de tarda més centrades al Pirineu i el Prepirineu, sobretot al volant del Ripollès on es podrien acumular quantitats més importants de pluja que superin els 20 o 30 l/m². Dijous encara hi haurà probablement alguns xàfecs dispersos, que tornaran a afectar sectors sobretot de muntanya. En general, però, dimecres i dijous hi haurà més sol que núvols.

La previsió encara és força incerta de cara a l'inici del cap de setmana. És possible que la inestabilitat torni a augmentar i que fins i tot hi hagi algunes pluges abundants al Mediterrani Occidental, però a hores d'ara el més probable és que en tot cas aquestes precipitacions afectin sectors del País Valencià i de les Pitiüses més que no pas Catalunya. Això passaria sobretot entre divendres a la tarda i dissabte al matí, i per tant és bastant possible que, arribi a ploure o no, el cap de setmana comenci amb un temps bastant ennuvolat i insegur. Més enllà la previsió és molt borrosa, i tot i que no són descartables escenaris de pluges destacables de cara a la segona part del cap de setmana o l'inici de la setmana que ve, per ara això no és el més probable.

Serviran per omplir els embassaments aquestes pluges? Segurament aportaran aigua tant a les conques internes com a la conca de l'Ebre, però no hi ha gaires motius per pensar en un gran canvi, com a mínim a les conques internes. Una visió de conjunt com la que donem els mapes de probabilitat que en total durant els pròxims 9 dies se superin diferents llindars d'acumulacions de precipitació dibuixa un panorama en què són més probables pluges abundants a l'oest que a l'est durant els pròxims dies.

Pel que fa a temperatures, els pròxims dies tornarà una sensació una mica més de final d'estiu, com la que hem tingut durant les últimes nits. Els mapes de diferència de temperatura entre aquest dilluns i els dies vinents marquen clarament aquesta baixada, que es notarà molt més al Pirineu, el Prepirineu i en punts de la Catalunya Central que no pas a la costa. A llarg termini els models de previsió encara apunten a una nova pujada del termòmetre. Al voltant del cap de setmana, ja entrada la segona quinzena de setembre, encara hi haurà un pic de calor molt d'estiu, amb màximes clarament per sobre dels 30 graus i nits marcadament tropicals a la costa.

Les tendències a més llarg termini no semblen apuntar cap a una direcció gaire bona pel que fa a la possibilitat de precipitacions. Els mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen una setmana del 18 de setembre amb pluges abundants a l'oest i el nord-oest d'Europa, però que podrien arribar bastant més debilitades a la conca mediterrània. De cara a l'última setmana del mes, la tendència és menys clara, però sembla anar cap a un panorama de temps sec al Mediterrani. Caldrà seguir-ho.

stats