La méteo
previsions 18/05/2023

La méteo: cap de setmana de paraigua però sense grans pluges

Aquest divendres es repetiran els xàfecs de tarda i a mesura que avanci dissabte cada cop plourà en més indrets

3 min

BarcelonaLa suma d'un augment dels núvols i una entrada d'aire fred ha fet tornar al termòmetre a valors força baixos per a l'època. Aquest migdia de mitjana hi ha hagut un parell de graus i mig menys dels que tocaria, temperatures més de 20 d'abril que de 18 de maig. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 27,5 °C de l'Observatori de l'Ebre, els 26,2 d'Aldover, els 25,9 de Benissanet o els 24,8 de Falset.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020

Durant la tarda i vespre hi haurà alguns ruixats més aviat puntuals. Afectaran sobretot la Catalunya Central i punts del Pirineu oriental i del Prepirineu, però de forma més aïllada podrien afectar també sectors de Ponent, punts del prelitoral i fins i tot els Ports. De nit i matinada alguns ruixats puntuals podrien també descarregar amb ganes a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona. La tramuntana seguirà bufant moderada, les ratxes no seran tan fortes com en els últims dies.

Demà es repetiran els xàfecs de tarda, uns ruixats molt irregulars que afectaran si fa o no fa les mateixes comarques que avui. Dissabte i diumenge els núvols seran més espessos en general. Aquest cap de setmana el sol serà car de veure en comarques centrals i de l'est, i tant dissabte com diumenge caldrà obrir el paraigua. Segurament durant bona part de dissabte les precipitacions seran molt minses i intermitents, però de cara a última hora del dia pot ploure amb una mica més de ganes. Diumenge és més probable que les precipitacions vagin caient en moltes comarques de Girona i de Barcelona, amb intermitències però amb sensació de dia gris i de pluja. En general les quantitats de precipitació que s'esperen no seran importants, però és fàcil que al final del cap de setmana hagin caigut més de 10 l/m² en moltes comarques de Girona i de la Catalunya Central. En indrets elevats les quantitats seran superiors. Com més a l'oest, menys probable serà que plogui o en tot cas més minsa serà la pluja. La pertorbació afectarà més clarament el nord de les Balears, sobretot Menorca, on es podrien acumular més de 50 l/m². Per sobre dels 2.000 metres la neu seguirà caient i emblanquinant el Pirineu.

La bona notícia és que la primera part de la setmana que ve sembla que continuaran els ruixats, unes precipitacions que en aquest cas sobretot afectaran el Pirineu i Preprineu, on podria anar plovent gairebé cada dia com a mínim entre dilluns i dijous. Això vol dir més aigua a les capçaleres dels rius. No hi ha indicis que la inestabilitat s'hagi d'estroncar, però tampoc és probable un panorama de pluges més extenses de cara a la setmana que ve.

Per agafar una mica de perspectiva són interessants aquests mapes, que responen a la pregunta de com és de probable que arribin a ploure més de 5, 20, 50 o 100 l/m² durant els pròxims nou dies. Són bones notícies el fet que la probabilitat que com a mínim plogui una mica és molt alta a tot arreu, i que també hi hagi probabilitats destacables de pluges de més de 20 l/m² en molts indrets. Segueix sent poc probable, però, una ploguda realment important que ajudi a fer el tomb en aquesta sequera. Només al Pirineu hi ha clares opcions de pluges de més de 50 l/m².

Pel que fa a la temperatura, l'augment dels núvols i la pluja frenaran la temperatura diürna, que serà més d'abril que de maig, sobretot diumenge, dia en què gairebé no es passarà dels 15 °C enlloc i la sensació tèrmica durant les hores centrals del dia serà gairebé de finals de març. En canvi, de nit farà una mica menys de fred. És probable que de cara a la segona part de la setmana que ve la fresca es vagi apagant i comencin a arribar temperatures més estiuenques i més similars a les de principis de maig, però un pic notable de calor té per ara pocs números de produir-se.

stats