previsions 07/05/2021

La méteo: diumenge reapareixeran algunes tempestes i s'acabarà la calor

Demà la temperatura pujarà tant o més que avui però la setmana que ve serà molt més fresca.

3 min

BarcelonaAvui s'han produït les primeres tempreratures de 30 graus d'aquest any. D'entre les màximes més altes destaquen els 33 graus de Tortosa o els 31 de Vinebre, Benissanet i Aitona. A Lleida el termòmetere ha arribat a 28,5 graus. A prop de mar la temperatura s'ha quedat molt més curta, sobretot a la costa central, on a partir del migdia hi han arribat boires i núvols baixos que han refredat l'ambient. Al centre de Barcelona la màxima ha sigut de 20 graus, i al Zoo de 19. A primera hora de la tarda han aparegut alguns ruixats puntuals al Prepirineu, a la Catalunya Central i en algunes comarques de Girona. Fins a dos quarts de cinc de la tarda s'han acumulat 7 l/m2 a Muntanyola, 4 a Vic, a Gurb i a la Quar, 3 a Viladrau i 2 a Sant Pau de Segúries. Avui les màximes també han sigut més baixes que ahir en moltes comarques de Girona. Aquesta era la diferència entre la temperatura d'avui a les cinc de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora.

Diferència entre la temperatura d'avui a les cinc de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Demà entrarà vent de sud, i això provocarà que la temperatura torni a pujar clarament al Pirineu i en moltes comarques de Girona. El termòmetre encara podria pujar una mica més que avui a Ponent, però en general l'ambient no canviarà gaire. Demà a la tarda el vent bufarà amb cops de fins a 50 km/h a la Costa Brava, sobretot al nord, i el garbí també es deixarà sentir amb ganes a la vall de l'Ebre. Hi haurà algunes bandes de núvols prims, però el sol predominarà en general.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.

Diumenge serà un dia més variable i mig ennuvolat. Cal tenir en compte que a partir del migdia començaran a aparèixer ruixats i tempestes que afectaran bàsicament comarques de la meitat oest de Catalunya, sectors de Ponent i de les Terres de l'Ebre, i sobretot punts del Pirineu i Prepirineu, on les pluges podrien arribar a ser abundants diumenge a la tarda. Alguns dels ruixats aniran acompanyats de tempesta i descarregaran amb força. Diumenge la calor ja començarà a afluixar a Ponent.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge.

La setmana que ve començarà amb un temps molt variable i insegur. No hi ha indicis de cap ploguda generalitzada, sinó més aviat de ruixats i tempestes de poca estona que aniran apareixent aquí i allà; sobretot es faran protagonistes al Pirineu i Prepirineu, però de manera aïllada poden fer-se presents gairebé en qualsevol comarca. Dimarts a la tarda també hi haurà segurament tempestes destacables a la Catalunya Central, en comarques de Girona o fins i tot en punts del Vallès i del Maresme.

Aquest canvi en el temps escombrarà la calor d'estiu dels últims dies i farà que l'ambient torni a ser purament primaveral, amb temperatures normals o fins i tot una mica baixes per a l'època. Entre avui i dimarts la temperatura arribarà a baixar fins a 10 graus en comarques de l'oest. A la costa la refrescada no serà tan notable, però a les nits es notarà un ambient molt més similar al de l'inici de la setmana que no pas al de les últimes nits.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de dimarts que ve.

I al llarg termini? El més probable és que ens estabilitzem uns quants dies en aquestes temperatures normals de primavera, i que la calor trigui a tornar. Sembla que com a mínim fins al dia 20 de maig hi ha poques possibilitats que faci temperatura d'estiu. Entre dimecres i dijous de la setmana que ve el termòmetre repuntarà, però la segona part de la setmana que ve també s'entreveu fresca.

Pel que fa a l'estat del cel, al voltant de dimecres que ve els ruixats desapareixeran, però és bastant possible que dijous, divendres o dissabte que ve tornin a ser dies molt més variables, amb ruixats i tempestes irregulars al Pirineu i Prepirineu, i caldrà veure si també en altres comarques. Òbviament això encara és molt incert, però difícilment entrarem en una fase d'estancament i temps monòton.

stats