La méteo
previsions 24/06/2022

Cap de setmana amb calor raonable, pocs ruixats i un mar força alterat

La setmana que ve començarà amb més fresca, però els últims dies de juny seran de calor intensa

3 min
Albada aquest matí a Sant Quintí de Mediona

BarcelonaAquesta tarda la temperatura ha pujat més que ahir en alguns punts de la costa, però aquest augment ha anat acompanyat d'un descens de la humitat, de manera que la sensació tèrmica ha seguit sent agradable. En el conjunt de Catalunya la mitjana de les temperatures màximes ha baixat una mica més que ahir i s'ha situat només 0,3 graus per sobre de la referència dels últims anys. D'entre les màximes més altes destaquen els 34 ºC d'Aldover i de Vilanova del Vallès, els 33,5 dels Hostalets de Pierola o els 33 Tarragona i de Tortosa.

Demà continuarà el predomini del sol, però a la tarda els ruixats i tempestes seran més protagonistes que avui al Pirineu. Ruixats curts, però intensos, que podrien també aparèixer al Prepirineu o de forma més aïllada fins i tot al Montsec i altres indrets de Ponent. Demà el vent tornarà a bufar d'entre garbí i sud amb cops de fins a 40 o 50 km/h a l'Empordà i a la vall de l'Ebre. En general farà sol i la temperatura tornarà a assemblar-se a la d'ahir: més humitat i xafogor a la costa, termòmetres disparats a l'Empordà i en general una mica més de calor que avui. Temperatures, tot i això, bastant normals per a l'època.

Diumenge començarà amb alguns núvols a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona, on no és descartable que a primera hora pugui aparèixer algun xàfec curt però intens. A la tarda els ruixats i tronades seran més extensos que els últims dies al Pirineu i Prepirineu, sobretot al sector occidental de la serralada. Entre diumenge a la tarda i dilluns les pluges podrien arribar a ser destacables en punts de la Vall d'Aran, la Ribagorça i el Pallars, però en moltes comarques de l'est el dia seguirà sent assolellat o amb ben pocs núvols.

Dilluns pot ser un dia una mica més variable i mig ennuvolat en general, i el risc de ruixats anirà avançant també cap a comarques més centrals i de l'est. Encara hi ha incertesa, però és bastant possible que dilluns els ruixats de tarda puguin arribar a sectors de la Catalunya Central o fins i tot a punts del prelitoral de Girona o de Barcelona. No hi ha símptomes de pluges gaire importants, però sí de xàfecs dispersos puntualment destacables en aquesta zona.

Aquest cap de setmana la situació marítima no serà tan plàcida com caldria esperar en un inici d'estiu. El garbí d'ahir deixarà mar de fons avui, i demà tornarà a entrar vent de sud que mantindrà el mar alterat. Diumenge el vent bufarà de mar, fet que tampoc afavorirà que millori la situació marítima. Per tant, cal esperar una mar força remenada durant tot el cap de setmana, però no tan esverada com ahir. Molts trams de maror i fins i tot forta maror. La temperatura del mar ha baixat respecte de la setmana passada: ahir l'observador Diego Lázaro va trobar l'aigua a 22,6 graus a Barcelona, un grau menys que la setmana passada, però encara un grau per sobre del que tocaria.

Pel que fa a la temperatura, l'inici de la setmana que ve serà el moment de més fresca del mes de juny. El termòmetre no baixarà dràsticament, no cal esperar una refrescada contundent, però segurament la matinada de dilluns a dimarts serà la més fresca del mes de juny i el primer cop en moltes setmanes que la temperatura baixarà per sota del que tocaria per a l'època.

Serà una baixada puntual, però ràpidament a mitjans de la setmana que ve tornarà una calor més intensa. És bastant probable que després d'uns quants dies de calor més normal per a l'època, entre dimecres i dijous les màximes tornin a superar els 35 graus en diferents comarques interiors. No hi ha indicis que sigui l'inici d'una nova calorada, però segueix sent incert cap a on derivarà aquesta pujada del termòmetre. És possible que el juliol comenci amb una refrescada i que, amb algunes pujades i baixades del termòmetre, seguim amb temperatures bastant normals per a l'època.

Fixeu-vos en el mapa de possibles anomalies de temperatura de cara a la setmana que ve que elabora el Centre Europeu de Predicció, podríem quedar enmig de dues situacions molt diferents: a l'oest de la Península, de França i del Regne Unit la setmana que ve pinta fresca per a l'època i, en canvi, ara les temperatures més anormalment altes afectarien sectors del nord d'Europa.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve.

Aquesta situació d'onada de calor ja comença a notar-se fins i tot a l'Àrtic: ahir es va arribar a 32 ºC a Norilsk, la ciutat més gran situada dins del cercle polar Àrtic. Segons l'investigador finlandès Mika Rantanen, aquesta dada iguala el rècord absolut de la ciutat, establert el 21 de juliol del 2013.

stats