La méteo
previsions 17/11/2022

La méteo: ruixats, nevades i un fred que arriba per quedar-se

Demà serà un dels pocs dies a l'any en què fa més fred al migdia que a primera hora

4 min

BarcelonaQue s'arribi a 25 graus entrats en la segona quinzena de novembre és un fet molt poc habitual. Avui el termòmetre ha saltat per sobre d'aquest llindar al Perelló i a Mont-roig del Camp, on la màxima ha escalat fins als 25,1 ºC. Amb dades des del 2009 només precisament l'any 2009 va haver-hi una situació similar, en què el 16 i 17 de novembre es van superar els 25 graus en alguns observatoris. Avui la mitjana de les temperatures màximes ha sigut més de 4 graus més alta del que tocaria a Catalunya. Amb la calor dels últims dies aquest ja és clarament el novembre amb més temperatures de 20 graus com a mínim des del 2009, i les dades d'observatoris amb molts més anys de dades fan pensar que no hi ha tampoc cap precedent en dècades anteriors.

Superacions de 20 °C durant el novembre
Cada superació és una estació i un dia en què s'ha arribat a 20 graus. A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

El front d'avui ha deixat alguns xàfecs intensos però de ben poca estona en comarques del sud. Destaquen els 10 l/m² de l'Hospitalet de l'Infant, els 8 de Mont-roig del Camp i de la Pobla de Massaluca, els 6 del Masroig, els 5 de Tivissa o els 4 d'Horta de Sant Joan, ruixats fins i tot acompanyats de tempesta en algun cas.

Demà arribarà un canvi de temps dels que es fan notar. Com passa poques vegades al cap de l'any, al migdia la temperatura serà més baixa que a primera hora. A mesura que avanci el dia el termòmetre anirà baixant cada cop més, i, per tant, cal no fiar-se de l'ambient suau del matí a l'hora d'escollir com sortir vestits de casa.

Aquest divendres els núvols seran abundants i a la tarda descarregaran ruixats intermitents en moltes comarques de Girona i de Barcelona. Els xàfecs afectaran qualsevol comarca del nord-est, però també arribaran a Osona, al Vallès, al Maresme i a comarques del sud de Girona. El Meteocat té actiu un avís per la possibilitat que entre el Garraf i el Barcelonès es puguin acumular més de 20 l/m² en mitja hora.

En alguns casos s'arribaran a acumular més de 10 o 15 l/m², sobretot entre el Montseny i la serralada Transversal. La neu emblanquinarà molts sectors del Pirineu, amb una cota que baixarà fins als 1.500 metres.

Dissabte continuarà nevant al vessant nord del Pirineu i la cota ja haurà baixat fins als 1.000 metres. En general el cap de setmana començarà amb molt més sol que demà, però cal tenir en compte la possibilitat de ruixats i tempestes de poca estona al centre del dia entre la Selva, el Maresme, el Gironès i el Baix Empordà. Els ruixats també arribaran amb força a Menorca i al nord de Mallorca, on dissabte alguns descarregaran amb tempesta i podrien acumular més de 20 o 30 l/m² en poca estona i algunes calabruixades. Diumenge començarà amb molt de sol, però en general el dia estarà mig ennuvolat. Continuarà nevant al nord del Pirineu, però sense tantes ganes com a l'inici del cap de setmana.

Les nits del cap de setmana seran molt més fredes que les últimes. El termòmetre baixarà més de cinc graus en molts indrets, reapareixeran les glaçades a la Catalunya Central i en algunes fondalades del prelitoral, i en molts casos la temperatura caurà fins als valors més baixos de la tardor fins ara.

Un altre aspecte a tenir en compte d'aquest cap de setmana és el fort vent d'entre tramuntana i mestral. Aquesta tarda el vent ja es deixarà sentir amb ratxes de més de 50 km/h en moltes comarques de la meitat sud de Catalunya i en comarques interiors de Girona, però serà sobretot durant les primeres hores de dissabte que el vent bufarà amb ratxes de fins a 80 o 90 km/h al nord de l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. El Meteocat té actiu també un avís per fort vent que afecta moltes comarques del terç sud de Catalunya de cara a dissabte. Diumenge el vent no serà tan intens però continuarà sent protagonista. Dilluns és molt possible que hi hagi un nou episodi de vent fort a la meitat sud de Catalunya.

La setmana que ve començarà amb un altre canvi de temps que provocarà un episodi de nevades encara més important al Pirineu occidental. La cota de neu farà pujades i baixades, però en alguns moments de dimarts podria arribar a nevar fins als 1.000 metres. Durant la nit de dilluns a dimarts també hi haurà ruixats en altres comarques, sobretot a les de Girona i de Barcelona. Les comarques que rebran ruixats en el segon canvi de temps seran més o menys les mateixes que en rebran demà, però tampoc en aquest cas hi ha indicis que fora del Pirineu l'episodi hagi de deixar pluges abundants i extenses. Els mapes de probabilitat que s'acumulin més de 5 l/m² per dia marquen molts menys valors alts dels que convindria.

El canvi de temps reactivarà el fred i, per tant, ara entrarem en una fase de com a mínim cinc o sis dies en què les temperatures seran les normals per a l'època o fins i tot farà una mica més de fred del que tocaria en alguns moments. A llarg termini és bastant possible que el termòmetre torni a marcar valors més alts del que seria habitual per a l'època, però difícilment tornaran els dies en què els 20 graus se superen amb facilitat i de forma general.

Mallorca des de Catalunya

Aquest matí les condicions de nitidesa de l'atmosfera han permès que des del Tibidabo es pogués albirar el perfil ben nítid de la serra de Tramuntana. Aquest és un fenomen habitual que ara feia mesos que no es donava, segons l'observador del Fabra, Alfons Puertas. Ara arriben els mesos en què és més fàcil observar Mallorca des de Catalunya, en part perquè és quan el sol surt aparentment més per darrere de la serralada i això afavoreix el contrast de les muntanyes amb el cel.

El perfil de la serra de Tramuntana vist aquest matí des del Tibidabo
stats