La méteo

Cap de setmana d’hivern, serè i amb alguns xàfecs residuals

Les temperatures tocaran fons diumenge al matí. El pont de la Puríssima començarà sense tant de fred

3 min
L'albada d'aquest divendres a Manlleu

La borrasca d'aquest divendres ha passat gairebé desapercebuda a la costa i al prelitoral, cosa que pot fer pensar a molta gent que el canvi de temps ha fet figa, però el cert és que ha deixat precipitacions prou destacables en molts punts del Pirineu i del Prepirineu, sobretot al sector occidental de la serralada.

Destaquen els 152 l/m² registrats per l'estació de l'Aemet de la Torre de Cabdella i els 122 que segons el Meteocat han caigut a Boí, però també s'han superat els 50 l/m² en punts alts del Pirineu oriental. Pluges que no revertiran la tendència a la baixa dels pantans de les conques internes, però sí que podrien aturar-ne la baixada alguns dies.

Avui el panorama vindrà marcat per l'allunyament de la pertorbació i l'entrada de l'anticicló, que afavorirà un temps més plàcid. L'ambient serà més fred que dies enrere i al llarg del dia tindrem un episodi de tramuntana i de mestral als dos extrems del territori català.

De matinada ha nevat al Pirineu, amb una cota que ha baixat fins al fons de les valls. S'han acumulat entre 10 i 15 cm per damunt dels 2.000 m a la Vall d'Aran i el nord del Pallars Sobirà i també han caigut alguns ruixats al nord-est, amb registres d'entre 1 i 5 mm. Al llarg del dia encara podran caure uns 5 cm més a l'Aran.

Les temperatures ja han estat més baixes, amb mínimes que s'han mogut entre els 10 ºC i 12 ºC al litoral i al voltant dels 5 ºC a l'interior. Destaquem alguns valors:

Barcelona (port): 10 ºC

Cunit: 10 ºC

les Borges Blanques: 6 ºC

Girona: 5 ºC

Cardona: 0 ºC

Castellar de n'Hug: 0 ºC

Boí (2.500 m): -8 ºC

En general, avui farà sol, però entre el migdia i la tarda encara cauran alguns xàfecs en punts d'interior del nord-est, i també entre el nord del litoral i prelitoral central i el sud de la Costa Brava. Es podrà veure algun xàfec, de curta durada, entre el Vallès, el Maresme, la Selva i fins i tot el Barcelonès. A primera hora de la tarda aquests xàfecs seran més probables al sector més al nord d'aquest grup de comarques, però al vespre i fins demà al matí cal tenir en compte la possibilitat que la pluja aparegui també sobtadament al voltant de Barcelona. Avui al matí encara nevarà al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu que pot arribar a baixar puntualment dels 1.000 metres.

Les temperatures avui no pujaran gaire i els valors màxims arribaran als 17 ºC al litoral. En general, es mouran entre els 11 ºC i els 14 ºC a la resta del país.

Temperatura màxima prevista

Diumenge el temps serà tranquil, amb sol i algunes boires matinals. A primera hora encara hi haurà intervals de núvols a la costa central, però en general predominaran les clarianes. Serà un dia amb predomini de l'anticicló i amb el vent de baixa. Al matí encara bufarà una mica de tramuntana i mestral, i al nord de la Costa Brava la mar seguirà alterada, amb maror i notable mar de fons del nord.

Les temperatures seran una mica més baixes i baixaran encara més durant la nit. La matinada de dilluns serà més freda i les glaçades predominar a les valls del Prepirineu i Pirineu, així com a Ponent i a la Catalunya Central. Les mínimes es mouran al voltant dels 7 ºC a la costa i baixaran fins als 0 ºC a Ponent o a la Catalunya central. Al nord –valls i fondalades prepirinenques i pirinenques– es mouran entre els -1 ºC i els -4 ºC.

Temperatura màxima prevista per diumenge
Temperatura mínima prevista

Dilluns arribarà un altre front que farà augmentar els núvols, i això evitarà que les pròximes matinades siguin tan fredes com la de diumenge, però en general al termòmetre li costarà de remuntar a l'inici de la setmana que ve. A mesura que es vagi acostant el pont de la Puríssima el fred anirà minvant i tot fa pensar que la segona part de la setmana estarà marcada per temperatures més normals per a l'època, fins i tot una mica altes entre dijous i divendres.

Pel que fa a l'estat del cel, entre dilluns i dimarts arribarà una nova pertorbació que s'entreveu poc activa. Farà augmentar els núvols i podria deixar algunes gotes en comarques de l'oest i sobretot al Pirineu occidental, però en general gairebé no plourà.

Estirant la previsió, quan és més probable que pugui tornar a ploure és al voltant de divendres. Així ho indiquen els mapes de probabilitat que arribi a ploure amb ganes per dies, que, així i tot, veuen molt dubtós que pugui ploure més o menys de forma general i apunten a una pertorbació que sobretot afectaria una altra vegada el Pirineu occidental. Caldrà seguir-ho.

stats