La méteo

Dissabte de paraigua amb pluges generals i molta neu al Pirineu

Hi ha avisos per nevades a cotes baixes, fortes pluges i mala mar

4 min
Cel de pluja i arc de Sant Martí, ahir a la tarda, des de Sant Pere de Vilamajor

Aquest cap de setmana arriba el plat fort del canvi de temps, amb un front més actiu que el d'ahir que escombrarà tot Catalunya aquest dissabte amb pluges generals i més continuades, així com una important i extensa nevada a la cara sud del Pirineu. Al Prepirineu la neu ja acumula gruixos destacables i al llarg de la jornada seguirà nevant amb ganes

(trobareu dades dels gruixos acumulats al final d'aquesta informació).

Pluges generals dissabte

Des d'aquesta matinada les precipitacions van descarregant a tot Catalunya i les Balears, amb ruixats més dèbils al País Valencià. Fins a les 10 h ja portem acumulats de 10 a 20 mm, en termes generals, molt repartits pel territori. Les pluges més abundants i continuades cauran avui a les comarques de Barcelona, Girona, el Pirineu i el Prepirineu, on anirà plovent durant força hores fins a la tarda. En canvi, les més escasses s’esperen al sud del país, on fins i tot s’obriran clarianes després del migdia. De fet, al llarg de la tarda les precipitacions ja seran més disperses arreu, però encara poden caure ruixats en qualsevol punt.

Després dels 10 o 20 l/m² caiguts divendres en alguns punts, amb la regada de dissabte es calcula que en total es poden acumular de 15 a 35 l/m² en molts llocs, però localment més de 50 l/m² a l’àrea del Montseny, el Pirineu i el Prepirineu en tot l’episodi.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos per pluja intensa i també per acumulacions destacables al voltant del Montseny. En canvi, plourà poc al pla de Lleida, a les Terres de l'Ebre i a bona part del Camp de Tarragona, amb totals a migdia que no passaran dels 10 mm.

Avís per acumulació de pluja prevista

A partir del migdia, els ruixats més intensos cauran al litoral central i a la Costa Brava, i els darrers xàfecs descarregaran a la tarda al nord-est. No obstant això, una nova franja de precipitacions entrarà per l'oest entre el vespre i la nit. La pluja tornarà a regar Ponent, les Terres de l'Ebre, la Catalunya Central, el Prepirineu i el vessant sud del Pirineu. Aquest front deixarà menys pluja al prelitoral, el litoral central i al sud de la Costa Brava.

Una aigua molt benvinguda en plena sequera que remullarà tot el terreny i ajudarà a frenar el descens dels pantans de les conques internes. Quan passi el temporal, sabrem si els embassaments han pogut pujar algun punt. Tot plegat amb més fred, vent del sud i temporal marítim. El Meteocat té alertes activades per mala mar i per acumulacions locals de 100 l/m²:

Nevada molt important al Pirineu

Atenció amb la important nevada que s’espera al Pirineu. Nevarà de manera general, continuada i extensa durant el dissabte a tota la cara sud pirinenca a partir dels 1.100 metres en general, però al matí la neu pot arribar a totes les cotes al vessant occidental. Molta precaució al volant aquest cap de setmana al Pirineu. A la tarda, la cota pujarà fins als 1.400 metres.

Camí del  port de Perbes, a Senterada, amb neu a 700 m.

S'esperen acumulacions de neu nova de fins a 30 o 40 cm per damunt dels 2.000 metres al Pirineu occidental i al Prepirineu, que se sumaran els 25 o 40 cm ja acumulats al llarg de les darreres 24 hores. En 48 hores s'hauran acumulat fins a 80 cm a les cotes altes d'Alta Ribagorça o del nord del Pallars Sobirà. Al sector més oriental la nevada serà menys abundant, però també es podran acumular de 15 a 30 cm al Ter-Freser o superar els 35 cm de neu nova al vessant nord del Cadí.

Taüll aquest matí de dissabte.

Protecció Civil ha posat en alerta el pla Neucat per la previsió de nevades a l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, la Noguera, els Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Vall d'Aran.

A partir de tan sols 1.300 metres es poden acumular més de 20 centímetres de neu nova. Sens dubte, es tracta de la millor nevada de la temporada, i molt benvinguda, ja que garantirà reserves d'aigua de cara al desgel.

El perill d'allaus al Pirineu català és marcat (3) a la Pallaresa, la Ribagorçana - Vall Fosca, l'Aran - Franja nord de la Pallaresa i també al vessant nord del Cadí-Moixeró. En funció de les acumulacions de neu nova registrades al llarg del dia és possible que en alguns sectors el perill pugui pujar a fort (4), sobretot al vessant sud del Pirineu.

En aquest sentit, el Meteocat ha activat l’alerta taronja per nevades que poden ser molt abundants (més de 20 cm per sobre dels 1.300 metres) a tot el Pirineu i el Prepirineu. Protecció Civil té activada l’alerta del pla Neucat.

La nevada més abundant de la temporada en molts sectors de muntanya

Fins a les 17h d'aquesta tarda els gruixos acumulats són els següents:

  • Vall Fosca (1.300 m): 60 cm
  • Certascan (2.400 m): 60 cm
  • Boí (2.500): 50 cm
  • Espot (2.400): 40 cm
  • Malniu (2.300 m): 40 cm
  • Cadí Nord (2.200 m): 35 cm
  • Núria (2.000 m): 30 cm

Diumenge: el temps no fa net

De cara a diumenge, el temps millorarà i ja no s’esperen pluges continuades, però no farà net i seguirem amb nuvolades i alguns ruixats dispersos en qualsevol punt. Els més probables s’esperen cap a l’oest, el Pirineu i el nord-est, sense descartar alguna tronada local.

Pluja prevista per diumenge

L'ambient serà fred i humit aquest dissabte, amb màximes que no passaran dels 10 °C en moltes comarques. A partir de diumenge s'aniran recuperant els termòmetres i l'ambient serà més suau la setmana vinent, però sense arribar a valors fora del que tocaria en aquestes dates.

Sense més pluges generals a la vista

La setmana que ve seguiran arribant alguns fronts atlàntics, però estaran força desgastats i, en conjunt, deixaran poca aigua. Malauradament, no veiem més pluges generals a la vista que donin continuïtat a aquesta ratxa d’aigua i neu abundants.

stats