La méteo: tram final de març amb molts canvis de temperatura
Aquest cap de setmana baixarà el termòmetre i les nits de dilluns i dimarts recuperaran un to de final d'hivern
BarcelonaEl pas d'un front i el vent de ponent han fet que avui la temperatura fosa bastant diferent segons la comarca. A primera hora de la tarda molts termòmetres de la meitat oest de Catalunya marcaven entre 2 i 4 graus menys que ahir, i la baixada era de fins a 7 a Viella, però, en canvi, a prop de mar la temperatura ha pujat, sobretot en comarques del prelitoral central. A Vallirana s'ha arribat a 27,5 °C, a Castellbisbal a 26,8, a Sant Sadurní d'Anoia a 25,7 i a Tarragona a 25,2. De mitjana les màximes han sigut 5,5 graus més altes del que tocaria, un altre migdia amb temperatures molt més de mitjans de maig que no de finals de març.
El cap de setmana l'entrada d'una massa d'aire més fred farà que la temperatura baixi en general i que tornem a un ambient més normal per a l'època. Entre diumenge i dilluns les nits podrien arribar a ser una mica fredes per a l'època i una entrada de vent de mestral reforçarà la sensació de fred.
Diumenge al migdia el vent tornarà a fer pujar la temperatura a la costa, però en general tant diumenge com dilluns seran dies molt més normals per a l'època i es notarà un canvi d'ambient notable. Segurament quan més baixarà el termòmetre serà durant les matinades de dilluns i dimarts. Fixeu-vos que la diferència de temperatura prevista entre avui i els dies vinents pel que fa als valors mínims, és a dir, les temperatures de matinada, arribarà a ser d'entre 3 i 5 graus en molts casos i més de 5 graus en moltes comarques interiors.

Val la pena destacar que ràpidament la temperatura tornarà a enfilar-se i al voltant de dijous tindrem una nova entrada d'aire càlid que pot provocar temperatures fins i tot més altes que les d'ahir o avui. Un altre pic de calor de maig o fins i tot de juny a finals de març. Tampoc aquesta vegada les altes temperatures duraran gaires dies.
Avui passarà un front que només deixarà alguns ruixats puntuals al vessant nord del Pirineu, però que pot fer que hi hagi moments de cel enterbolit o mig ennuvolat en moltes comarques. El cap de setmana començarà amb molt de sol, però diumenge arribarà un altre front que només apunta a ser una mica actiu al vessant nord del Pirineu. A la Vall d'Aran, al nord del Pallars i a Andorra s'escaparan algunes precipitacions poc abundants que, això sí, a la tarda seran en forma de neu per sota dels 1.500 metres. Diumenge no és descartable algun ruixat també entre el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà.

Tampoc l'inici de la setmana que ve s'entreveu engrescador pel que fa a la possibilitat de precipitacions. Al voltant de divendres que ve s'intueix un altre canvi de temps que pot afectar el Pirineu occidental, però que difícilment arribarà a deixar pluja a la resta. Les previsions d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama gens atractiu. La setmana que ve tornarà a estar marcada pel pas de pertorbacions que sobretot afectaran la part central d'Europa, i de cara a la següent els símptomes de possible inestabilitat són molt més clars al Mediterrani central que no pas al nostre àmbit.

Avui el vent bufarà sec de ponent, sobretot a l'altiplà central i en comarques interiors del sud, on les ratxes arribaran a superar els 50 km/h al centre del dia. Dissabte el garbí es tornarà a deixar sentir sobretot entre el Maresme i el sud de la Costa Brava, però en general serà diumenge el dia més ventós de la setmana, tot i que les ratxes més intenses arribaran sobretot a última hora. Tant als cims del Pirineu com en força comarques centrals i del sud el cap de setmana s'acabarà amb alguns cops de mestral puntualment forts.

Dia Meteorològic Mundial
Ahir, 23 de març, es va commemorar el Dia Meteorològic Mundial. El motiu que sigui precisament aquest dia és simplement que coincideix amb la data en què es va fundar l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). Precisament aquest any se celebren 150 anys de la creació de l'organització que va precedir l'OMM, l'Organització Internacional de Meteorologia, que va néixer el 1873 just quan les emissions de gasos d'efecte hivernacle començaven a disparar-se a causa de l'activitat industrial. D'ençà de llavors la temperatura de la Terra ha pujat 1,1 °C. Enguany el lema del Dia Meteorològic Mundial ha sigut "El futur del temps, el clima i l'aigua entre generacions".