La méteo
previsions 03/03/2023

La méteo: l'ambient de plena primavera arribarà abans de mitjans de març

Aquest cap de setmana continuarà fent fred a les nits, però diumenge ja se superaran els 15 graus en diverses comarques

4 min

BarcelonaLa temperatura ha revifat amb força aquesta tarda, sobretot en comarques de l'oest, sectors de la Catalunya Central i comarques de Girona, on avui a primera hora de la tarda el termòmetre marcava entre 4 i 6 graus més que ahir. D'entre les màximes més altes d'aquest divendres destaquen els 16,5 °C de Tarragona i de Girona, els 16,2 de Viladecans o els 16 de Terrassa. Tot i això, la mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya encara ha sigut un grau més baixa del que tocaria per a l'època. Aquest matí la meitat de les estacions de les quals fem seguiment encara han baixat sota zero.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16.30h i la d'ahir a la mateixa hora

Els matins del cap de setmana continuaran sent clarament d'hivern i amb temperatures inferiors a les esperables. Moltes estacions seguiran baixant sota zero de matinada, especialment en fondalades interiors i prelitorals, on el fred costarà més de fer desaparèixer. El cap de setmana s'acabarà amb màximes ja per sobre dels 15 °C en força comarques.

El temps del cap de setmana serà molt tranquil: dissabte farà sol i només quedaran alguns intervals de núvols al Pirineu, i diumenge començaran a arribar núvols prims al País Valencià, però en general les clarianes predominaran. Dissabte al matí encara bufarà tramuntana al nord de l'Empordà, però a partir de diumenge entrarà vent més aviat de garbí.

De cara a la setmana que ve l'escenari més probable és una pujada progressiva i decidida de la temperatura. És bastant possible que arribem al pròxim cap de setmana amb un ambient clarament de primavera i temperatures més d'abril que de març, i en tot cas queda el dubte de si a mitjans de la setmana que ve el termòmetre encara farà una sotragada, cosa que a hores d'ara no és probable. La temperatura s'enfilarà més clarament de nit que de dia i les glaçades tendiran a desaparèixer.

Els mapes d'anomalies de temperatura per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un escenari de fred encara molt intens en molts sectors dels nord i de l'oest d'Europa de cara a la setmana que ve, però, en canvi, a la Península dominarien ja les temperatures altes per a l'època. De cara a la setmana següent no hi ha indicis que la tendència es pugui invertir i que puguem tornar a un ambient més hivernal.

A partir de dilluns una pertorbació força activa afectarà el centre i l'oest de la Península, però és bastant dubtós que arribi a deixar precipitacions destacables al Mediterrani. Els models de previsió fan pensar que només al Pirineu occidental hi haurà algunes nevades destacables durant la primera part de la setmana que ve; a la resta, quatre gotes o ni això. Tant dimarts com entre dijous i divendres són probables tongades de pluges i nevades al Pirineu i Prepirineu occidentals, unes tongades de precipitació que difícilment deixaran gran cosa més que quatre gotes a la resta. Probablement, la cota de neu s'enfilarà i ja no nevarà per sota dels 1.000 metres, sinó que la cota rondarà els 1.500 o podria ser fins i tot més alta.

L'hivern només ha sigut plujós a Ponent

Acabat el febrer s'ha acabat també l'hivern climàtic, que comprèn els mesos de desembre, gener i febrer sencers. L'estació ha estat marcada un cop més per la manca de precipitacions, excepte en un grup de comarques de Ponent on sí que ha plogut per sobre de la mitjana. En moltes comarques de la costa i del nord-est ha plogut entre un 30% i un 50% menys del que sol fer-ho i en punts de l'Empordà i del Pirineu occidental la pluja i la neu no han arribat ni a la meitat del que caldria esperar, segons dades del butlletí estacional del Meteocat. En canvi, en alguns punts del Pallars Jussà, de la Noguera i del Segrià ha arribat a ploure un 50% més del que sol fer-ho, sobretot gràcies a les diverses plogudes de desembre.

Anomalia de precipitació durant l'hivern

Pel que fa a temperatures l'hivern ha tingut dues parts molt diferenciades: el desembre va ser exageradament suau com ho van ser també les festes de Nadal, però a partir de mitjans de gener ha fet un fred destacable, cosa que fa que en conjunt les dades no siguin gaire diferents del que caldria esperar per a l'època. A la majoria de comarques hi ha hagut anomalies positives de temperatura de menys d'un grau.

Un altre aspecte interessant és que un hivern més la boira ha sigut poc protagonista al pla de Lleida. Aquesta tendència que s'està notant durant els últims anys també ha sigut clara aquest any. Proporcionalment, les comarques de Ponent són les que han tingut un hivern més assolellat. En general a la Depressió Central la llum del sol ha sigut entre un 10% i un 15% superior a la mitjana i en alguns punts l'anomalia ha arribat a superar aquest 15%.

Anomalia de la irradiació solar global
stats