La méteo
previsions 26/01/2023

La méteo: glaçades fortes durant el tram final de la fredorada

Aquest cap de setmana serà tan gèlid com l'anterior. Nevarà al Pirineu i poden caure ruixats aïllats a l'est

3 min
La méteo: glaçades fortes durant el tram final de la fredorada

BarcelonaA poc a poc la temperatura torna a anar a la baixa. Aquest matí ha fet més fred que ahir i en general al migdia la temperatura també s'ha quedat una mica més curta. El fet que la boira s'hagi desfet abans ha permès que en algunes comarques interiors el migdia fos més agradable que el d'ahir, però la mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha baixat més de mig grau. Ja fa nou dies que no tenim un migdia amb temperatures per sobre de la mitjana. Avui les màximes més altes han sigut els 14,8 ºC de Tarragona o els 13,9 de Seròs i de Tortosa.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Demà tornaran a augmentar els núvols per l'est i el dia serà més variable en general. A primera hora no farà gaire més fred que avui, però al migdia sí que es notarà més sensació d'hivern que aquest dijous. La neu tornarà a caure amb certa intensitat al vessant nord del Pirineu, sectors de la Vall d'Aran, del nord del Pallars i d'Andorra quedaran emblanquinats fins a cotes baixes, però a la resta gairebé no plourà enlloc. No són descartables ruixats aïllats entre el Barcelonès i el Maresme de cara al vespre i primeres hores de la nit. El temps serà més insegur a les Balears on, així i tot, els ruixats que apareguin seran sempre aïllats i de poca estona. La cota de neu continuarà sent molt baixa: es mourà entre els 400 i els 500 metres.

Dissabte i diumenge farà molt de sol. Quedaran núvols al vessant nord del Pirineu, però en general predominaran les clarianes. Es continuaran formant bancs de boira matinals en sectors de la Catalunya Central i del nord de la Depressió Central, però en general es desfaran durant el dia. Dissabte també podrien aparèixer ruixats aïllats entre el Barcelonès, el Maresme i el Vallès que poden deixar alguna emblanquinada sorpresa i molt local. La cota de neu seguirà situada entre els 300 i els 500 metres. El temps continuarà sent molt insegur a les Balears, on dissabte fins i tot és més probable que hi hagi ruixats dispersos, sobretot al nord de Mallorca.

El fred anirà a més. La temperatura seguirà la tendència a la baixa i no tocarà fons segurament fins diumenge a la matinada, moment en el qual tornarà a haver-hi moltes temperatures per sota dels -5 graus i mínimes fins i tot per sota dels -15 a les cotes altes Pirineu. El fred d'aquest cap de setmana serà tan viu com el del cap de setmana passat.

A partir de dimarts hi haurà, però, un gir que es dibuixa cada cop amb més confiança als mapes del temps: la setmana que ve entrarem en una fase de fred més moderat, encara molt d'hivern però ja no tan intens com el dels últims dies. La temperatura s'acostarà amb més facilitat als 15 graus al migdia i en general hi haurà entre 3 i 5 graus més que avui. Així ho marquen clarament els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents, que a partir de dimarts agafen un to molt més vermellós.

Pel que fa a precipitacions no hi ha esperances que arribi cap pertorbació mínimament activa durant la setmana que ve. Els primers indicis molt tebis d'algun canvi de temps no s'insinuen fins a mitjans de l'altra setmana, al voltant dels dies 7 i 8 de febrer. Fixeu-vos que no és fins llavors que els mapes de probabilitat que arribi a ploure o a nevar en algun moment del dia comencen a agafar una mica de color.

La tramuntana encara durarà el cap de setmana, però no bufarà amb ratxes fortes. Ni demà ni dissabte ni diumenge deixarà de sentir-se a les cotes altes del Pirineu, al nord de l'Empordà i amb menys intensitat a les Terres de l'Ebre, cosa que augmentarà encara més la sensació de fred en tots aquests sectors. Entre dilluns i dimarts el vent serà molt fort al golf de Lleó i podria enfortir-se al nord de l'Empordà, però les ratxes més fortes sembla que es produiran més a l'est.

stats