La méteo

Canvi de temps a les portes de Sant Jordi, amb ruixats i una refrescada general

Dilluns amb tronades i ambient més fred, Sant Jordi serè al matí i insegur a la tarda

4 min
Cel serè aquest matí a Marata (Vallès Oriental)

Venen canvis de temps imminents, amb un solc en altura que ens portarà inestabilitat i dies insegurs. De moment, aquest diumenge ja arribaran alguns canvis, amb alguns primers núvols i algun xàfec aïllat, però a partir de dilluns arribaran tronades, nevades al Pirineu i ambient més fred. Una situació que coincidirà amb la diada de Sant Jordi. Per tant, tot sembla indicar que entre dilluns i dimarts l'ambient insegur dominarà, amb estones de sol i clarianes però també amb alguna tamborinada en forma de ruixats intensos o alguna tronada, ben típics del mes d'abril. De fet, en el model que veiem aquí sota es despenja una bosseta d'aire fred (amb colors blavosos que indiquen temperatures a 5.500 m al voltant dels -28 °C) que creuarà la nostra vertical a l'inici de la setmana i que generarà aquesta situació de temps inestable.

Diumenge: primers canvis

Avui al matí tindrem dos tipus de temps ben diferenciats. Per una banda, a l'interior i al Pirineu lluirà el sol, però al litoral i el prelitoral central i sud s'hi acumularan núvols baixos que arribaran a tapar el cel també al nord-est. Aquestes nuvolades s'aniran trencant amb el pas de les hores i cap al final del dia, al vespre, tornaran a aparèixer al litoral i a la Catalunya Central. Aquesta nuvolositat és un signe que ens indica que alguna cosa comença a canviar. A la tarda creixeran més nuvolades i cauran els primers xàfecs en punts del Pirineu oriental i del Prepirineu, que a última hora poden arribar a més comarques, sobretot de l'interior i de Barcelona.

Seguirà bufant la tramuntana a l’Empordà, amb alguna ratxa moderada o forta a la Costa Brava que aixecarà forta maror al nord del cap de Begur. Aquest vent del nord es reforçarà durant la matinada i el matí de dilluns i arribarà a superar els 100 km/h al cap de Creus.

A causa d'un cel cobert a la costa, les temperatures recularan una mica, amb màximes al voltant de 24 °C a l'interior i de 18 °C al litoral. La davallada més sensible serà a partir de dilluns, amb un ambient força més fred arreu del país.

Temperatura màxima prevista.

Dilluns: canvi important de temps

De cara a dilluns, el temps canviarà radicalment. Una inestabilitat que vindrà acompanyada d’una massa d’aire molt fred d’origen continental portarà xàfecs, tronades i neu en cotes baixes. A primeres hores del matí ja s'espera precipitació a la Catalunya Central, al litoral i el prelitoral central i sud. Fins al migdia seguirà plovent a la meitat sud del litoral i a la resta del Camp de Tarragona. A banda, a partir del migdia, els ruixats es reactivaran al nord-est, a la Catalunya Central i al prelitoral nord. Els xàfecs seran localment intensos i aniran acompanyats de tempesta, amb calamarsa o neu granulada.

A partir del vespre s'esperen nevades al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu entorn dels 800 metres. A la resta del país, la cota de neu rondarà els 1.200 metres, més baixa en moments de xàfec. Al Montseny o a les Guilleries podrà caure neu granulada en moments de ruixats intensos. Els models indiquen que entre la matinada de dimarts i dimecres poden acumular-se (per damunt dels 1.800 m) uns 15 cm, de mitjana, al nord del Pallars Sobirà, a l'Aran i al nord d'Andorra.

Cota de neu prevista.

La borrasca freda en altura farà caure en picat les temperatures. Ens esperen uns dies d’ambient més propi de finals d’hivern que no pas de primavera. Entre dilluns i dimarts s'esperen màximes d'entre 5 i 7 graus per sota de les esperades aquest cap de setmana. Aquest ambient més propi de les acaballes de l'hivern es mantindrà fins al cap de setmana, amb matins i matinades fredes i, en canvi, migdies més suaus.

Les glaçades nocturnes s’estendran per punts de l’interior, sobretot dimecres a la matinada. Una mala notícia per a la pagesia, que haurà de recórrer (qui en tingui) a aspersors per contrarestar les possibles gelades.

Sant Jordi: matí serè i a la tarda, pendents del cel

Dimarts, diada de Sant Jordi, serà un dia massa fresc o fred per a l’època i amb inestabilitat. Ara mateix, els models indiquen una situació de mestral i tramuntana, amb rebuf o vents marítims al sector de la Costa Central que generaran nuvolades importants. En principi, sembla que el temps respectarà una mica aquesta jornada tan important, amb força estones de sol i cel clar. No obstant això,  de matinada anirà plovent al Pirineu i també al voltant de la Costa Central i el sud de la Costa Brava, amb alguns núvols amenaçadors de bon matí al litoral central que s'aniran desfent. Al matí s'obriran clarianes i, malgrat l'ambient fresc, es podrà gaudir de les activitats de Sant Jordi sense por de la pluja, com a mínim fins a primera hora de la tarda. Els models, no obstant això, indiquen precipitacions al nord de la costa central i el prelitoral, així com al Pirineu. Serà durant la tarda que cauran alguns ruixats, inclús alguna tronada al Prepirineu, el nord de la Catalunya Central, a les comarques de Girona i el nord del Maresme o al sud de la Costa Brava. En aquests sectors no es descarta que a mitja tarda s'hagin de protegir les parades de llibres i roses per alguns ruixats, de curta durada però de certa intensitat. La cota de neu es mourà al voltant dels 800 m a la Vall d'Aran i al voltant dels 1.200 m a la resta del país.

Pluja total acumulada per Sant Jordi.

L'ambient refrescarà i per Sant Jordi les màximes no passaran dels 15 °C. A l'interior, sobretot al Prepirineu o el Pirineu, el dia serà fred, amb valors que es mouran entre els 5 °C i els 9 °C.

Temperatura màxima prevista per Sant Jordi.

Encara queden dies i aquestes pertorbacions acostumen a ser una mica imprevisibles. Per tant, anirem perfilant els detalls amb el pas de les hores. El que sembla clar és que el dia més passat per aigua serà dilluns, amb un dimarts que, malgrat una tarda insegura, ens deixarà més hores de sol i de clarianes. Durant la resta de setmana seguirem amb un ambient fred per a l'època de l'any i amb temps insegur, sobretot durant les tardes, amb nous ruixats o tronades al nord i a l'interior, especialment de cara a divendres.

stats