La méteo
previsions 02/03/2023

La méteo: cap de setmana amb més clarianes i encara molt d'hivern

Aquest divendres farà més sol però els pròxims dies caldrà seguir abrigant-se al vespre i a primera hora

4 min

BarcelonaSeguim amb temperatures molt baixes per ser ja març. Avui els núvols encara han frenat una mica més la temperatura, sobretot en comarques centrals i del nord-est. De mitjana les màximes han sigut cinc graus més baixes del que caldria esperar per un dia de principis de març. La diferència entre la temperatura d'avui a les 15.30 h i la d'ahir a la mateixa hora serveix per veure també on avui els núvols han sigut més protagonistes.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 15.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

El fred segueix ben viu. Aquest matí més de la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero. Entre les mínimes d'avui destaquen els -9,9 ºC de Prades, els -9,8 de Núria, els -7,7 de Viella, els -3,4 de Lleida i els -0,5 de Tarragona. A la capital del Tarragonès no feia tant de fred en un dia de març des del 2010.

Aquest matí ha anat plovisquejant sobretot en comarques de Girona. A la capital del Gironès s'ha arribat a acumular 1 l/m², però en general han caigut dècimes de litre o quatre gotes. La cota de neu segueix sent molt baixa, avui s'ha vist nevar a Montserrat, als cims del Montseny i en pobles com Viladrau encara que hagi sigut de forma anecdòtica. Aquest vespre els ruixats se centraran a Menorca i al nord de Mallorca on seran una mica més abundants. De matinada han descarregat tempestes a les Pitiüses que han arribat a deixar 39 l/m² a Sant Antoni de Portmany, 33 a Sant Joan de Labritja i 26 a l'aeroport d'Eivissa.

Demà al matí encara quedaran núvols en punts de la costa central i de la Costa Daurada i especialment a les Balears, on fins i tot es podrien seguir escapant ruixats aïllats. El temps del cap de setmana serà molt tranquil: dissabte farà sol i només quedaran alguns intervals de núvols en tot cas al Pirineu, i diumenge començaran a arribar núvols prims al País Valencià, però en general el sol predominarà.

El fred intens trigarà a marxar. Els pròxims matins continuaran sent clarament d'hivern i amb temperatures bastant inferiors a les esperables. En la majoria dels casos el termòmetre ja ha tocat fons, però la sortida d'aquesta fredorada serà lenta i progressiva. Com a mínim fins diumenge no notarem un ambient més de final d'hivern, com tocaria per calendari. De cara a la setmana que ve l'escenari més a probable a hores d'ara és un retorn progressiu a l'ambient de primavera, però encara no està descartat que a mitjans de la setmana que ve hi hagi una nova sotragada de la temperatura. És bastant probable que arribem al 10 de març amb un ambient clarament de primavera, però encara no es pot deixar de banda la possibilitat que entremig torni a baixar el termòmetre.

A partir de dilluns una pertorbació força activa afectarà el centre i l'oest de la Península, però és bastant dubtós que arribi a deixar precipitacions destacables al Mediterrani. Els models de previsió fan pensar que només al Pirineu occidental hi haurà algunes nevades destacables durant la primera part de la setmana que ve; a la resta, quatre gotes o ni això. Sí que cal esperar dies de cel més enterbolit o mig ennuvolat i que el vent de sud-oest torni a guanyar protagonisme.

Aquest dijous la tramuntana i el mestral revifaran al nord de l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i al nord de les Balears. El vent no bufarà tan fort com dilluns, però la situació marítima continuarà sent delicada al nord de la Costa Brava i al nord de les Balears.

Febrer raonablement fred i plujós

S'ha acabat un mes de febrer amb temperatures més baixes del que tocaria en moltes comarques de la vall de l'Ebre i en alguns sectors de la costa i del prelitoral. En canvi, l'ambient ha sigut suau a les cotes altes del Pirineu. Així ho indica el resum mensual del Meteocat, que cal recordar que des del mes passat té com a referència el període 1991-2020, més recent, per determinar les anomalies. Mentre a Mas de Barberans hi ha hagut una anomalia de -2 graus, moltes estacions de les cotes altes del Pirineu han registrat anomalies positives.

Anomalia de temperatura del mes de febrer

No ha sigut un mes gaire sec en general, amb un parell de tongades de precipitació que han fet que als llocs més afectats per la sequera, és a dir, les comarques de l'est, hi hagi plogut i nevat una mica més del que caldria esperar per a l'època. També a les Terres de l'Ebre les precipitacions han sigut destacables. En canvi, al Pirineu occidental el mes ha sigut molt sec. Agafant dades de l'últim any, la sequera més forta continua afectant àmbits com el Vallès, alguns sectors de la Catalunya Central i també comarques al voltant de Barcelona. Si es comparen el mapa del mes passat i l'actual es pot comprovar que les zones en sequera extrema (color vermell) han disminuït sensiblement. Els embassaments no s'omplen, però el territori té una mica menys de set que fa quatre setmanes.

stats