La méteo
previsions 10/05/2023

La méteo: setmana amb força xàfecs i una baixada contundent de la temperatura

Dimarts entre la tarda i el vespre reapareixeran els ruixats i tempestes al Pirineu i en comarques del nord-est

3 min

BarcelonaContinua la dinàmica de temperatures altes per a l'època, malgrat la tongada de ruixats d'ahir. Aquest migdia la temperatura s'ha enfilat fins a 31,4 °C a l'Observatori de l'Ebre, i destaquen també les màximes de 30,5 °C d'Aldover, de 30,3 de l'Ametlla de Mar o de 30,1 a Mont-roig del Camp.

Ens estem acostumant a aquesta calor fora d'època, però hi ha una dada clara que ajuda a entendre que estem passant setmanes senceres amb temperatures de juny, quan tot just comença el maig. A l'Observatori de l'Ebre amb el dia d'avui ja són 7 les jornades en què s'ha passat de 30 graus al migdia. La majoria d'anys de la sèrie en aquest punt de l'any encara no s'havien superat els 30 graus, i en els casos en què sí que havia passat, mai més d'una o dues vegades. El 1945, el 2002, el 2011 i 2017 el 8 de maig ja hi havia hagut dos dies amb més de 30 graus, la resta d'anys un o cap.

Superacions de 30 graus a l'Observatori de l'Ebre abans del 10 de maig

Si s'agafa una visió més general de Catalunya les dades són gairebé calcades a les del 2011, amb dades de 86 estacions del Meteocat fins ara hi ha hagut 21 superacions de 30 graus, el 2011 n'hi havia hagut 22 en aquest punt del calendari.

Les tempestes d'ahir a la tarda van regar el nord del país, sobretot el Pirineu oriental, la Catalunya Central, el prelitoral central i les comarques gironines. A la capçalera del Ter es van arribar a acumular fins a 70 l/m², però en general les quantitats de pluja van ser molt més minses. El Meteocat va emetre diversos avisos per intensitat de pluja i també per temps violent (possibles esclafits, ratxes molt fortes de vent o pedregades). De fet, molts d'aquests xàfecs van anar acompanyats de calamarsa.

La tongada de ruixats i tempestes d'ahir no va ser tan abundant i extensa com la del cap de setmana del Primer de Maig, però s'hi va acostar força. Les pluges continuen remullant el terreny i revifant el cabal dels rius, però per ara es noten poc en el nivell dels embassaments, que en el cas de les conques internes continuen poc per sobre del 25%.

Pluja diària d'aquest any a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'.

Demà farà tanta calor o més que els últims dies, a l'espera que a partir de dimecres arribi una massa d'aire més fred que farà baixar el termòmetre de manera més contundent i durant més dies, amb un ambient fins i tot fred per al que tocaria. El canvi de temps obligarà a recuperar jaquetes, sobretot de nit i a primera hora de matí. La calor afluixarà i l'ambient refrescarà arreu, amb unes temperatures més pròpies de finals d'abril que no pas de mitjans de maig. Fixeu-vos en els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies: arribarem al cap de setmana amb temperatures entre 5 i 10 graus més baixes que les d'aquest migdia.

El canvi de temps també comportarà noves situacions de ruixats i tempestes. Demà al vespre arribarà una primera tongada de xàfecs que afectarà sobretot el Pirineu, però que al vespre i primeres hores de la nit arribarà a moltes comarques de Girona. De matinada alguns ruixats aïllats però intensos podrien afectar també la costa central.

A partir d'aquí el temps serà molt variable i insegur en comarques de l'est, encara que els ruixats siguin en general aïllats i de poca estona. Dimecres entre el migdia i la tarda es repetiran xàfecs entre el Pirineu oriental, la Catalunya Central o fins i tot àmbits com el Vallès. La nit de dimecres a dijous també hi haurà xàfecs intensos a prop del mar, sobretot entre la costa central i el sud de la Costa Brava; seran pluges sempre molt localitzades.

Tot fa pensar que els ruixats i tempestes més extensos descarregaran divendres. Les pluges tornaran a centrar-se sobretot en comarques centrals i de l'est i, en canvi, deixaran més de banda sectors del sud i de Ponent. Fixeu-vos en aquesta seqüència de mapes de probabilitat que, en total, durant els pròxims nou dies ploguin més de 5, 20, 50 o 100 l/m². Poc o molt plourà en moltes comarques els pròxims dies, i alguns ruixats tornaran a ser destacables, però la probabilitat d'acumulacions de més de 50 l/m² continua centrada en un petit grup de comarques. Per tant, més ruixats interessants que no serviran, però, per fer fer el tomb a aquesta sequera.

stats