previsions 25/06/2019

Protecció Civil activa l'alerta per onada de calor generalitzada

Divendres el termòmetre s'enfilarà per sobre dels 40 graus en diverses comarques

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaProtecció Civil ha activat aquest migdia l'alerta del pla Procicat per onada de calor generalitzada, davant de la previsió que la temperatura s'enfili per sobre dels 40 graus a l'interior. Els mapes del temps continuen insistint en una situació de calor extrema que acostarà la temperatura a valors rècord a partir de dijous, i molt especialment de cara a divendres.

Avís de situació meteorològica de perill per calor de cara a dijous / METEOCAT

En molts indrets hi haurà temperatures rècord per ser juny, i en alguns casos és possible que es produeixin temperatures rècord absolutes. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut. Protecció Civil recomana seguir els consells habituals en aquests casos: hidratar-se sovint, evtiar sortir al carrer o fer esport en les hores de més insolació, i posar especial atenció en les persones amb malalties cròniques, les persones grans i els nadons.

Temperatura màxima prevista per divendres

Avui el vent de mar continuarà bufant moderat en molts punts de la costa, com ja va passar ahir. En general farà sol, però el dia ha començat amb extensos bancs de núvols baixos sobre el Mediterrani que poden anar fregant la costa aquest matí, sobretot a les Terres de l'Ebre, a la Costa Daurada i a la Costa Central. A les Pitiüses i en molts punts de Mallorca el dia ha començat ja ben tapat. Al migdia tots aquests núvols s'aniran desfent, però no acabaran de desaparèixer. Al migdia la temperatura s'enfilarà un o dos graus més que ahir a la meitat oest de Catalunya, però l'ambient canviarà poc a la costa.

Cops de vent màxims previstos per la pròxima nit i demà al matí

Demà serà l'últim dia en què el vent de mar continuarà bufant moderat; no només bufarà a la costa, sinó també en algunes comarques de Ponent i sobretot a les Terres de l'Ebre. Aquest dimecres hi haurà més temperatures de més de 35 graus que avui, però encara no s'arribarà als 40.

A Ponent és molt possible que el termòmetre superi els 40 graus durant quatre dies seguits entre dijous i diumenge, i de cara a divendres les màximes de més de 40 graus es podrien fer extenses en moltes comarques de la Catalunya Central i fins i tot en punts del prelitoral. Per posar un exemple, amb els mapes d'avui diversos models de pronòstic fan pensar que divendres se superaran els 40 graus a l'aeroport de Girona, a Vilobí d'Onyar. Si això passa serà tot just la tercera vegada que s'arriba als 40 graus en aquest punt de la Selva des que s'hi recullen dades: només es va arribar a aquest valor en l'onada de calor de l'agost del 2003 i en la del juliol del 2015.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres

Tampoc són descartables rècords de temperatura mínima. A la costa central cal esperar ben bé tres nits seguides en què no es baixi dels 25 graus de matinada. L'agost passat va haver-hi set nits seguides en què no es va baixar dels 25 graus a l'aeroport del Prat, però en anys anteriors mai havien passat més de 48 hores seguides sense que el termòmetre baixés dels 25 graus en algun moment.

Tot això passarà amb un cel serè, i només amb la possibilitat que es formin núvols baixos a la costa a causa del xoc entre el mar, que està més fred del que tocaria per a l'època, i l'aire molt càlid. Les tempestes al Pirineu no començaran a reaparèixer fins diumenge, però sí que podrien anar fent-se presents a partir d'aquest moment i durant molts dies de la setmana que ve. Fora del Pirineu la pluja és poc probable a deu dies vista.

Què vindrà després de l'onada de calor? Res fa pensar en una refrescada contundent en l'inici del mes de juliol; més aviat sembla que la calor anirà afluixant lentament a partir de diumenge. Si arriba una refrescada més clara en tot cas no serà fins al dia 3 o 4 de juliol.

stats