La méteo
previsions 21/03/2023

La méteo: calor de primavera avançada a l'espera que el cap de setmana baixi el termòmetre

Els pròxims dies hi haurà moments de cel mig ennuvolat, però només hi haurà ruixats puntuals al Pirineu

2 min

BarcelonaPrimera tarda de primavera amb temperatures més de mitjans d'abril que no de març. Avui les màximes més altes han sigut els 22,5 °C de Benissanet, els 22,2 de l'Observatori de l'Ebre, els 21,9 del Pantà de Siurana o els 21,8 de Vinebre. De mitjana al migdia hi ha hagut més de 2,5 graus més dels que tocaria per a l'època. La tarda serà variable i amb bandes de núvols prims que enterboliran el cel en molts indrets.

Entre dimecres i divendres els migdies seran cada cop més d'abril o fins i tot de maig, amb màximes que fregaran els 25 °C en moltes comarques interiors i prelitorals. A prop de mar és probable que el dia més càlid de la setmana sigui divendres, quan entrarà una mica de vent de ponent que arribarà sec i reescalfat a la costa. El cap de setmana l'entrada d'una massa d'aire més fred farà que la temperatura baixi en general i que tornem a un ambient més normal per a l'època. Entre diumenge i dilluns les nits podrien arribar a ser una mica fredes per a l'època, però tot fa pensar que aquesta entrada d'aire més fred quedarà en anècdota i que acabarem el març amb una calor de primavera avançada.

Malgrat que vagin passant alguns sistemes frontals, en general aquesta setmana no hi haurà precipitacions destacables. Demà el dia començarà amb molt de sol, però a la tarda tornaran a augmentar els núvols d'oest a est. Dijous començarà amb molts núvols, però gairebé no plourà enlloc. Divendres podrien arribar a caure ruixats aïllats al Pirineu a la tarda, però en general farà molt de sol i baixarà la humitat. El canvi de temps més destacable de la setmana sembla que arribarà diumenge amb el pas d'un front que pot deixar alguns xàfecs al Pirineu, però que és poc probable faci ploure més enllà de la serralada. Encara hi ha incertesa.

Difícilment els canvis de temps que puguin arribar abans del mes d'abril comportaran gran cosa més que alguns ruixats al Pirineu. Tampoc l'inici de la setmana que ve s'entreveu engrescador, de manera que és ja bastant probable a hores d'ara que acabem el març sense cap nova situació de precipitacions més o menys extenses i amb un context de sequera que es va agreujant cada cop més.

El nivell dels embassaments s'ha mantingut bastant estables durant les últimes setmanes, a causa segurament del fet que hi hagi hagut desgel, sumat als pocs ruixats que s'han anat produint. Ara com ara els embassaments de les conques internes es mantenen encara lleugerament per sobre del 27%. Cal tenir en compte que es va baixar del 28% fa més d'un mes, el 18 de febrer, cosa que indica que durant les últimes quatre setmanes les reserves han seguit disminuint, però a un ritme baix.

Evolució diària del nivell dels embassaments de les conques internes
stats