La meteo
previsions 10/09/2023

Diumenge estiuenc i Diada sense entrebancs

Escalfem motors per a una Diada ideal per aprofitar al llarg de tot el dia

2 min
Josep Maria Costa Casas

BarcelonaEstem a tocar de la Diada, i la meteorologia aquest any acompanyarà al llarg del dia arreu de Catalunya. Un temps favorable per aprofitar aquest dia de festa que ens dona l’any i que molta gent aprofitarà per fer activitats en família o viatjar pel territori.

La gent matinera aquest diumenge veurà a la costa com a primera hora del matí el cel pot semblar bastant tapat, amb núvols baixos que faran sensació de frescor abans que surti el sol. No obstant això, al llarg del matí aquests núvols aniran desapareixent i quedarà un tel blanquinós al cel de núvols alts i prims que englobaran tot Catalunya, acompanyats del sol.

Aquests núvols alts anomenats cirrus o cirroestrats són núvols molt fins situats a la capa superior de la troposfera (superior als 6000 m) i que molts cops no generen ni ombra, és a dir, no tenen la capacitat de tapar el sol. No obstant això, el que sí que fan és “emblanquinar el cel” i molestar a la vista, ja que difuminen els rajos solars i fan que siguin més molestos si mirem el cel.

Aquests núvols normalment pronostiquen bon temps les següents 24-48 h, i és justament el que passarà.

A la tarda continuarem amb molta bonança i les temperatures màximes tornaran a superar els 30 °C en molts punts de l’interior, sobretot a les terres de Ponent, el Priorat i les Terres de l’Ebre.

Durant la Diada tot seguirà bastant igual, només amb més núvols esqueixats al llarg del dia que donaran estones d’ombra generalitzada per tot el territori. Al matí hi haurà núvols baixos a la costa i es desplaçaran cap a l’interior, i desapareixeran al migdia. A la tarda l’ombra serà d’agrair, ja que les temperatures seran totalment d’estiu, amb màximes que arribaran als 32 ºC a Lleida, 31 °C a Girona i fregant els 27 °C tant a Barcelona com a Tarragona. La sensació d’humitat estarà present a tota la costa catalana, amb vent de xaloc (sud-est) que endinsarà humitat cap a l’interior.

Els canvis i les pluges no arribaran fins dimarts, pluges localitzades al Pirineu i Prepirineu català que descarregaran en forma de tempestes localitzades a la tarda i que es podran desplaçar cap a les comarques gironines, afectant la mateixa capital a mitja tarda.

De moment, al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l'àrea metropolitana de Barcelona no esperem pluges els pròxims dies.

stats