La méteo
previsions 12/03/2023

La calor s'estroncarà clarament la setmana que ve

Dimarts començarà una baixada més contundent de la temperatura. Entre dilluns a la tarda i dimarts el vent tornarà a bufar amb ganes.

4 min
L'albada d'avui a Vic

BarcelonaCom estava previst avui la temperatura ja ha fet una baixada contundent a prop de mar. Sense l'empenta del vent de ponent i amb el mar encara fred, la temperatura ha baixat entre 8 i 10 en molts punts del litoral central i sud. A primera hora de la tarda ahir el termòmetre marcava 26 graus a Tarragona, avui 16. A Barcelona s'ha passat de 26 a 18. En canvi, en moltes comarques de l'oest encara hi ha hagut temperatures una mica més altes que ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 18 h i la d'ahir a la mateixa hora

De mitjana les màximes han sigut 6 graus més altes del que tocaria per a l'època. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 28,1 °C de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes, els 27,9 d'Aldover, els 26,6 d'Amposta o els 25,1 de Lleida. Pocs anys s'ha arribat tan aviat a 25 graus a Lleida. Amb dades des del 1959 només el 2017 i el 2007 es va arribar a 25 graus per primera vegada abans del 12 de març.

A partir de dimarts arribarà una baixada més general i contundent de la temperatura que farà tornar el termòmetre a valors més normals de final d'hivern. Res fa pensar que tornem al fred dels primers dies de març, però la baixada de la temperatura serà de més de 5 graus en molts indrets. Fixeu-vos que a partir de dimarts tots els mapes de diferència de temperatura respecte dels valors d'avui són blaus, cosa que indica que ens instal·larem en temperatures força més baixes que les d'aquest cap de setmana. El fred encara revifarà de forma raonable. Les temperatures clarament per sobre dels 20 °C quedaran en anècdota i tornarem a màximes d'entre 15 i 20 °C.

La setmana que ve començarà amb una nova tongada de pluges i nevades que entre dilluns al vespre i dimarts afectarà sobretot el Pirineu occidental, però que podria deixar ruixats també en algunes comarques de Girona de cara a dimarts. La cota de neu baixarà fins als 1.500 o 1.600 metres i a les cotes altes del Pirineu s'acumularan més de 5 cm de neu en molts casos. Fora de la serralada, és poc probable que els xàfecs siguin destacables. Dimecres és probable que sigui un dia força ennuvolat en comarques de l'est, però si arriba a ploure seran quatre gotes.

El canvi de temps de dilluns i dimarts tornarà a fer revifar el vent. Dilluns a la tarda es deixarà sentir d'entre ponent i garbí amb cops de més de 50 km/h en molts indrets, dimarts entrarà més de mestral i bufarà amb ratxes puntualment fortes no només a les Terres de l'Ebre i al Pirineu sinó també en comarques de Ponent i sectors més centrals.

El Meteocat ha activat avisos per vent del grau més baix de cara a dilluns i dimarts. Els avisos afecten moltes comarques centrals, de Ponent, del Pirineu i fins i tot sectors del sud de la Costa Brava, on entre dilluns al migdia i dimarts al migdia hi ha la possibilitat de ratxes de més de 70 km/h segons l'SMC.

A més llarg termini s'entreveu bastant clarament un altre canvi de temps de cara al cap de setmana vinent. Entre dissabte i diumenge que ve és probable que torni a nevar al Pirineu i que descarreguin ruixats en altres comarques, però a hores d'ara els models de previsió fan pensar que, com passarà entre dilluns i dimarts, el més probable és que només caiguin precipitacions destacables al Pirineu. Val la pena destacar, en tot cas, que el front del cap de setmana vinent podria ser només el primer d'una seqüència de pertorbacions que sembla que aniran deixant neu al Pirineu durant la segona part del mes de març. Encara és totalment incert si alguna d'aquestes pertorbacions deixarà precipitacions més generals i abundants.

Calor desbocada

El primer pic de temperatura de l'any ha deixat alguns valors molt estranys per a l'època. Ahir el termòmetre va arribar a 28,4 °C a Alcanar, 27,9 a l'Observatori de l'Ebre i 27,2 de Torredembarra i a l'Ametlla de Mar. A l'aeroport del Prat la temperatura es va enfilar fins als 26,4 °C. L'única temperatura de març més alta en tota la sèrie de l'aeroport són els 27,5 °C que s'hi van registrar el 14 de març del 1926, fa gairebé 100 anys. Les estacions del Meteocat de Cabrils (27,8 °C), els Alfacs (27,4 °C), Torredembarra (27,2 °C) i Viladecans (26,4 °C) van batre el seu rècord de març. De mitjana a Catalunya hi va haver 7 graus més dels que tocaria per a l'època. No hi havia un dia tan exageradament càlid per a l'època des de les onades de calor prematures de maig i juny de l'any passat.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

També ahir el pas d'un front va deixar precipitacions notables al vessant nord del Pirineu. Destaquen els 37 l/m² de Certascan, els 26 del Lac Redon, els 13 de Viella o els 9 d'Espot. La cota de neu és tan alta que les pluges de les últimes hores han provocat desgel a les cotes altes del Pirineu. En moltes estacions del vessant nord de la serralada s'han fos al voltant de 10 cm de neu en 24 hores a causa d'aquesta situació de temps de primavera avançada.

stats