La méteo
previsions 20/05/2023

L'embossament d'aire fred generarà noves tempestes durant el cap de setmana

Tronades i calamarsades intenses durant la tarda al nord de la Catalunya Central i el Pirineu

4 min
Boires de bon matí a la Catalunya central (Sant Bartomeu del Grau, Osona)

La dinàmica d'aquest cap de setmana tornarà a estar determinada per un temps molt variable i insegur. La presència d'aire fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera fa que la nuvolositat estigui present en gran part de la Mediterrània, amb un temps marcat pel creixement de grans nuvolades que al nostre territori tornaran a aparèixer aquesta tarda. Ahir els xàfecs van acumular 27 l/m² a Terrassa i a Sabadell a causa d'una tempesta que també va deixar quantitats importants de calamarsa i pedra en alguns pobles del Vallès, com ara Castellar. D'ahir també destaquen els 14 l/m² de la Riba i els 11 de la Panadella i de Font-rubí.

A cotes superiors als 2.300 m, a l'Aran, acumulen de 15 a 30 cm de neu nova. Al Ter-Freser hi ha fet diverses enfarinades i a cota alta (per damunt dels 2.500 m) trobem més gruix, tot i que amb les ullades de sol la neu dura poc en aquesta època de l'any.

En el mapa de pressió en superfície i temperatura en altura podem veure colors verdosos sobre la vertical de la Península, que indiquen valors d'entre -20 ºC i -24 ºC a 5.550 m (suficient per generar núvols de tempesta).

Pressió en superfície i temperatura a 500 hPa.

En les darreres hores hem registrat alguns xàfecs que han acumulat uns 5 mm a l'Espluga de Francolí, a Blancafort i a Prades. A Tarragona han sumat un total de 4 mm. A la resta del país han aparegut només algunes boires matineres a la Catalunya Central i algunes nuvolades que no han deixat cap gota.

Amb aquestes perspectives, avui tornarà a ser un dia mig ennuvolat, però a diferència d'ahir els ruixats i tempestes quedaran més concentrats al Pirineu i en sectors de la Catalunya Central. Al llarg d'aquest matí es mantindrà serè, però a partir del migdia les nuvolades d'evolució creixeran amb rapidesa i, com si es tractessin de bolets, començaran a aparèixer nuclis convectius força potents que generaran ruixats i xàfecs, localment intensos. Les precipitacions començaran al Pirineu i el Prepirineu, i afectaran amb més probabilitat comarques com l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, el Solsonès i, especialment, el Ripollès, el nord d'Osona, el Berguedà i l'Alta Garrotxa. Les tempestes descarregaran amb intensitat a la Catalunya Central i la serralada Transversal, i deixaran calamarsa o pedra (s'esperen acumulacions d'entre 10 i 30 mm). A més, el Meteocat ha emès un avís per possibilitat de pluja intensa (20 o 30 mm en menys de mitja hora, amb calamarsa). Al llarg de la tarda i cap al vespre els ruixats podran arribar a comarques de la costa central i el prelitoral central i sud (Camp de Tarragona), però deixaran quantitats poc abundants en general. Bufarà vent del nord i del nord-est al final de la jornada i això podrà afavorir que entri més humitat i que es reactivi algun xàfec al nord-est i a la Costa Brava.

Avís per pluja intensa previst per a aquesta tarda.

Avui les temperatures quedaran una mica frenades i es mouran entre els 17 ºC i els 22 ºC, i poden arribar fins als 25 ºC a Ponent i a l'Ebre.

Temperatura màxima prevista.

Diumenge continuarem sota el radi d'acció de l'embossament d'aire fred en altura, que segons les previsions sembla que afectarà amb més intensitat l'oest peninsular. Apareixeran moltes clarianes durant el matí, però a mesura que avanci el dia la pluja tornarà a aparèixer a l'extrem nord-est. A les comarques de Girona, i sobretot a l'Empordà, és on és més probable que pugui arribar a ploure d'una manera una mica més continuada en alguns moments, especialment a la tarda. A la resta el temps continuarà sent variable, insegur, però amb ruixats concentrats sobretot al Pirineu i en punts de la Catalunya Central. A la meitat sud diumenge farà més sol i no s'esperen ruixats ni tronades. Les temperatures es mouran al voltant dels 22 ºC a la costa i arribaran fins als 25 ºC a Ponent. Bufarà tramuntana moderada al nord de l'Empordà, amb forta maror, i a la resta hi haurà maror, amb vents febles del sud i del sud-est.

Pluja total acumulada prevista per diumenge.
Probabilitat de precipitació superior a 5 mm (en %).

Dilluns sembla que encara no farem net del tot. Les previsions són incertes i haurem d'anar seguint el moviment de l'aire fred en altura. Estarà bastant cobert durant el matí i podran caure alguns plugims febles, amb algunes clarianes transitòries, però amb el pas de les hores els núvols encara seran més compactes i els ruixats i les tronades cauran de manera irregular i dispersa en qualsevol punt, però sobretot al Pirineu, la Catalunya Central i al nord-est. També arribaran als Ports i al Montsant. Podran acumular-se de 15 a 30 mm i alguns d'aquests xàfecs aniran acompanyats d'aparat elèctric i calamarsa.

A partir de dimarts millorarà el temps i les temperatures remuntaran sensiblement, cosa que portarà un ambient més calorós. No obstant això, els models de pluja prevista encara indiquen taques blavoses que estan relacionades amb ruixats dispersos, de tarda, més probables al Prepirineu i a la Catalunya Central.

stats