La méteo

La méteo: el temps no fa net del tot abans de Sant Joan

Diumenge els ruixats poden reaparèixer a més comarques abans de la revetlla

3 min

Els xàfecs i les tempestes han caigut en gran part del país aquestes últimes hores acompanyades de fang, però han estat especialment forts i abundants al sud i a l’oest, amb més de 80 l/m² de forma local (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Tot plegat amb una bona refrescada just quan donem el tret de sortida oficial a l’estiu. La nova estació va arribar dijous a les 22:51 h coincidint amb el solstici estiuenc (en què tenim la nit més curta i el dia més llarg de l'any) i durarà 93 dies fins al 22 de setembre. De cara a aquest divendres, primer dia oficial de la nova estació, la calma tornarà a dominar i farà més calor. Els pròxims dies no desapareixeran del tot alguns ruixats locals al nord-est, situació que s’allargarà fins a la revetlla de Sant Joan.

Divendres: primer dia d’estiu

Ens llevarem amb força fresca per ser el primer dia de l’estiu. Mínimes que han quedat tan sols entre els 10 i els 15 ºC a l'interior i en punts del prelitoral, però fins i tot s'ha baixat dels 10 o dels 5 ºC en àrees de muntanya amb fred per a l'època, especialment al Pirineu. No obstant això, les temperatures pujaran ràpidament al centre del dia amb més calor. Moltes màximes es mouran entre els 25 ºC i els 30 ºC, amb un ambient força normal per a l’època. Tot plegat amb sol en general i tan sols algunes boires o núvols baixos matinals locals. A la tarda creixeran nuvolades que poden deixar alguns xàfecs o tronades irregulars al nord-est i al Pirineu. Poca cosa en principi, però el Meteocat ha activat l’alerta per forts patacs d’aigua a totes les comarques gironines i a Osona. A la resta del país seguiran dominant el sol i la calma.

Dissabte: pocs canvis

Es mantindrà una situació meteorològica semblant, amb calma i sol, però nous ruixats locals de tarda al nord-est i al Pirineu. Les temperatures encara pujaran una mica més, amb ambient càlid i màximes per sobre dels 30 ºC a l’interior sud i al pla de Lleida. Dia estiuenc per aprofitar en general.

Diumenge: canvis abans de la revetlla

De cara al diumenge, el sol, la calma i la calor sense extrems seguiran dominant al sud i a Ponent. Però, en canvi, hi haurà més intervals de núvols amb risc d’alguns ruixats dispersos o gotellades a les comarques de Girona i de Barcelona. Un temps més mogut i també més fresc en aquestes zones que pot durar de forma local fins a l’inici de la nit. No obstant això, sembla que la revetlla serà força tranquil·la i per aprofitar en general, però amb temperatures més fresques del normal. Caldrà agafar alguna rebeca o jersei en gran part del país si seguim la festa de matinada.

Dies vinents: una mica de tot

El dilluns festiu de Sant Joan es presenta força tranquil en general i per aprofitar. Al llarg de la setmana vinent, entre dimarts i dijous un nou embossament d’aire fred farà reactivar els xàfecs en algunes comarques. Un extrem encara incert que haurem d’anar confirmant. Les temperatures aniran pujant, amb un ambient cada cop més càlid però sense cap calorada a la vista.

Balanç de les pluges

L’embossament d’aire fred de les últimes hores ha provocat una tongada de xàfecs i tempestes arreu del país. Dijous a la matinada i al matí va ploure sobretot a les comarques de Girona i de Barcelona, però a partir del migdia i durant la tarda el plat fort es va traslladar a l’oest, amb fortes tempestes i aiguats. Es van superar els 80 l/m² als Ports i es van fregar els 70 l/m² al Pantà de Siurana. També van caure de 40 a 60 l/m² a més zones de l’interior de l’Ebre i de Tarragona, del sud de Ponent i del Pirineu i Prepirineu de Lleida. Una gran notícia en unes zones del sud del país molt necessitades d'aigua i que encara arrosseguen una greu sequera territorial amb els embassaments al mínim. A la resta del territori es van acumular entre 5 i 20 l/m². En la majoria dels casos la pluja va anar acompanyada de fang i ho va deixar tot ben brut.

stats