La méteo: calor 'in crescendo' i anticicló per dies
Aquest cap de setmana algunes màximes podrien arribar als 35 graus
BarcelonaLa calor va en augment. Aquest migdia de mitjana ja hi ha hagut gairebé quatre graus més dels que tocaria i les estacions que han saltat per sobre dels 30 graus van clarament a l'alça. Destaquen els 32,5 °C de Seròs, els 32,1 de Llimiana, els 31,9 de Lleida, els 31,8 d'Alcarràs o els 31,2 de Mollerussa. Són temperatures que en els últims anys han sigut normals a cavall d'agost i de setembre, no pas ja començada la tardor.
D'entre els estiuets que recull la tradició popular potser els més coneguts són el de Sant Martí (11 de novembre) i el de Sant Miquel (29 de setembre). Aquest any al voltant de Sant Miquel hi haurà una pujada de temperatura que en temps d'escalfament global pot arribar a comportar algunes màximes caniculars de fins a 35 °C. Els models de previsió van confirmant a cada nova actualització aquesta pujada del termòmetre, que sembla que tindrà el seu moment àlgid entre diumenge i dilluns, tot i que no té a hores d'ara un final clar.

Amb dades des del 2009 la temperatura de 35 °C més tardana que s'ha registrat per una estació del Meteocat són els 35,2 °C de Vinebre del 29 de setembre del 2019, tot i que potser algú recorda l'episodi de calor encara més tardà del 12 d'octubre del 2011, que va fer arribar el termòmetre fins als 34,5 °C a Sant Salvador de Guardiola. Hi ha hagut altres dies de calor purament canicular al mes d'octubre en els últims anys i més aïlladament en dècades anteriors: l'1 d'octubre del 2013 es va arribar a 34,5 °C a l'Observatori de l'Ebre i l'1 d'octubre del 1980 en aquest mateix històric observatori de Roquetes la màxima va ser de 34,3 °C. Per tant, si bé la situació que s'acosta potser no serà inèdita, sí que és molt poc freqüent.
La temperatura s'anirà enfilant progressivament a mesura que avanci la setmana. El termòmetre pujarà més de dia que de nit, però tornaran les temperatures mínimes tropicals de més de 20 graus i probablement no només a Barcelona, sinó també en altres punts de la costa i del prelitoral. La inversió tèrmica pot fer que les temperatures nocturnes siguin especialment altes en punts una mica elevats. Les màximes s'acostaran o fins i tot superaran els 35 graus en algunes comarques de cara a diumenge i l'inici de la setmana que ve.

Pel que fa a l'estat del cel no hi haurà canvis, més enllà d'algunes pinzellades de núvols prims entre aquesta tarda i demà. És ja bastant segur que fins a mitjans de la setmana que ve no hi haurà cap gir de temps que pugui comportar ni que sigui alguns ruixats al Pirineu, fins dijous que ve no cal esperar precipitacions ni tan sols a la serralada. La situació d'anticicló dels pròxims dies farà que el sol predomini arreu i com a molt apareixeran algunes boirines matinals en zones enclotades.

A hores d'ara no és clar el final d'aquesta situació de temperatures exageradament altes per a l'època. Difícilment durant la primera part de la setmana que ve hi haurà cap canvi que pugui fer tornar la temperatura com a mínim a valors més normals per a l'època.
La temperatura global desbocada també al setembre
Quan encara falten alguns dies per acabar el mes, alguns investigadors han començat a posar de manifest que el setembre també està registrant temperatures extraordinàries a escala planetària. Diverses estimacions auguren que aquest mes també batrà tots els rècords per un marge molt ampli, com ja ha anat passat durant els mesos d'estiu. Les diferències de dècimes de grau poden no semblar importants, però posades en un gràfic s'entén molt millor el gran salt que la temperatura mitjana d'aquest setembre suposarà.