La méteo
previsions 01/02/2023

La méteo: matins freds i migdies suaus a l'espera d'una nova fredorada

Els migdies del cap de setmana seran agradables, però la setmana que ve serà gèlida i amb possibles ruixats de neu a cotes baixes

3 min

Barcelona Aquesta tarda la temperatura ha seguit la tendència a l'alça dels últims dies, però la pujada ha sigut més moderada. Avui de mitjana les màximes han sigut 2 graus més altes del que caldria esperar per a l'època. D'entre els valors més alts destaquen els 17,3 °C d'Espolla, els 17,2 de l'Observatori de l'Ebre i els 17,1 de la Bisbal d'Empordà i els 16,8 de Figueres.

Durant la segona part de la setmana la temperatura encara pujarà una mica més. Entre dijous i diumenge les màximes seguiran pujant i cada cop hi haurà més temperatures al voltant dels 15 °C al migdia. La temperatura no pujarà tant a primera hora, de manera que s'anirà accentuant cada cop més la diferència entre l'ambient fred de primera hora i les temperatures suaus del migdia. Dissabte s'entreveu el migdia més agradable de la setmana.

A llarg termini es va confirmant que la setmana que ve el fred tornarà a ser molt intens. A partir de dilluns el termòmetre ja començarà a baixar i sembla que la temperatura no tocarà fons ben bé fins dijous o divendres. Aquesta fredorada serà tan intensa com les que vam tenir durant la segona part del gener, i per tant cal esperar un escenari en què la temperatura torni a baixar dels -15 °C al Pirineu i en què hi hagi moltes temperatures per sota dels -5 graus en comarques interiors i prelitorals. El fred intens sembla que es podria allargar ben bé uns cinc dies.

Pel que fa a l'estat del cel, a curt i mitjà termini no hi haurà canvis. La resta de la setmana estarà marcada pel predomini del sol. La boira gebradora anirà guanyant protagonisme en fondalades interiors, però difícilment serà una mala visibilitat que duri tot el dia.

La setmana que ve s'entreveu més moguda, però de moment els canvis que s'intueixen segueixen poc clars i encara molt tebis. El fet que l'entrada d'aire gèlid arribi de l'est afavorirà que les precipitacions siguin més probables que en les altres fredorades, però per ara, com veieu en els mapes de probabilitat que com a mínim arribi a ploure o a nevar en algun moment del dia, no es defineix cap dia en què la probabilitat de precipitació comenci a ser alta. A les Balears els ruixats s'entreveuen una mica més probables que a Catalunya, però tampoc aquí s'intueixen per ara precipitacions significatives. Caldrà esperar per veure cap on es va decantant la previsió.

El vent de nord seguirà sent una tònica de la setmana, i té pinta que fins i tot podria enfortir-se de cara a la setmana que ve. Els pròxims dies el vent no serà fort, però sí que cal destacar que a mesura que avanci la setmana passarà de ser una tramuntana amestralada a una tramuntana més pura. Això farà que el vent es deixi sentir una mica més extensament a l'Empordà i a les Balears, tot i que enlloc bufi amb ratxes fortes. La setmana que ve són possibles situacions de vent més intens tant a l'Empordà com a les Terres de l'Ebre i als cims del Pirineu, un vent que de fet sembla que ja s'enfortirà durant les últimes hores del cap de setmana.

Gener força fred i molt sec

S'ha acabat un gener en què la temperatura mitjana ha sigut en molts indrets més baixa del que caldria esperar per a l'època. El Meteocat ha canviat recentment la referència per calcular les anomalies i l'ha actualitzat al període 1991-2020, cosa que fa més fàcil que hi hagi anomalies fredes, però tot i mesurar-ho així, aquest gener no ha sigut marcadament fred en general. Només a Viella i en algunes estacions d'alta muntanya del Pirineu l'anomalia ha arribat a superar els -1 graus.

La manca de precipitacions continua. Més enllà d'alguns punts del Pirineu i del Montsec, les precipitacions d'aquest mes han sigut clarament inferiors a les que caldria esperar per a l'època o gairebé nul·les. En indrets com Amposta, Tarragona, Barcelona i Sabadell la precipitació no ha arribat ni a 3 l/m² en tot el mes.

Anomalia de precipitació durant el mes de gener
stats