La méteo
previsions 28/03/2023

La méteo: calor, vent i alguns ruixats durant la segona part de la setmana

Els pròxims dies tornaran les temperatures de més de 25 graus, però la Setmana Santa començarà amb temperatures molt més contingudes

3 min

BarcelonaTarda primaveral sense la calor de molts dies d'aquest mes de març. Avui les màximes més altes han sigut els 23,1 °C de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes, els 22,9 °C del Pantà de Riba-roja, els 22,6 de Vinebre o els més sorprenents 22,4 de Viella, on el vent de sud-oest ha disparat el termòmetre i ha rebaixat la humitat. Tot i la baixada del termòmetre de mitjana les màximes encara han sigut un grau i mig més altes del que tocaria per a l'època.

Des del 6 de març no hi ha hagut cap migdia amb temperatures per sota de la mitjana i ens hem instal·lat clarament en una primavera avançada. Quan encara falta un altre pic de calor de maig per arribar, ja és el mes de març amb més temperatures de més de 20 graus com a mínim des del 2009. Les superacions d'aquest llindar a Catalunya amb dades de 86 estacions del Meteocat han deixat enrere les xifres del 2017, que també va ser un any amb un març molt càlid. Mirant dades per a anys anteriors a partir d'algunes estacions amb més dècades de registres es pot deduir que probablement l'únic any des que es recullen dades en què el març hagi tingut més temperatures de plena primavera haurà sigut el 2001.

Superacions de 20 graus al març
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

De matinada hi ha hagut ruixats aïllats i plugims en punts de la costa i del prelitoral, que han arribat a deixar 4 l/m² a Sant Boi de Llobregat, 3 a Molins de Rei i 1 a la Zona Universitària de Barcelona i a Piera. Allà on no hi ha hagut núvols el fred s'ha fet notar: a Das la mínima ha sigut de -4,2 °C, la més baixa dels últims vuit dies; al Pont de Suert, de -1,5, i fins i tot al Segrià alguns termòmetres han baixat sota zero, per exemple a Maials (-0,6 °C) i a Seròs (-0,4 °C).

A partir de demà el termòmetre es tornarà a disparar i dijous i divendres seran freqüents les temperatures de més de 25 graus. Dijous i divendres la calor serà clarament de primavera avançada, amb temperatures de segona part de maig quan encara no hem acabat el març. Serà ja la tercera fase de temperatures de primavera avançada d'aquest mes de març. Divendres el vent tornarà a bufar de ponent i això disparà la temperatura en molts punts del litoral central i sud.

Els pròxims dies els núvols seran més aviat escassos. El canvi de temps més destacable de la setmana arribarà dissabte; el cap de setmana començarà amb un gir de temps que avui ha guanyat protagonisme en els models de previsió. El pas d'una pertorbació activarà alguns ruixats i nevades al Pirineu i és possible que també hi hagi xàfecs mínimament destacables en força comarques de Girona i més aïlladament en altres comarques de l'est. No serà una ploguda general ni de bon tros, al sud i a Ponent el protagonista tornarà a ser el fort vent d'entre ponent i mestral. Al Pirineu la cota de neu podria baixar dels 1.500 metres i és basant possible que ara sí, aquest canvi de temps deixi un gruix de neu com a mínim destacable a les cotes altes de la serralada.

Aquest canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire més fred. A poc a poc les previsions es van decantant cap a una primera part de Setmana Santa amb temperatures molt més moderades, normals per a l'època, però relativament baixes si tenim en compte que el març ha tingut molts moments en què l'ambient ha sigut de maig. És possible fins i tot que durant el tram central de la setmana que ve la temperatura baixi per sota del que tocaria per a l'època i puguin arribar fins i tot glaçades tardanes, però això encara és molt incert.

Pel que fa a l'estat del cel és possible que durant la primera part de la Setmana Santa hi hagi més ruixats i nevades al Pirineu, però les precipitacions més destacables sembla que seran les del cap de setmana. Com a mínim fins dimecres és molt poc probable una situació de pluges extenses o mínimament destacables.

Avui el vent ja no serà protagonista i, per tant, milloraran les condicions per fer front al greu incendi del nord del País Valencià. Demà el garbí es tornarà a deixar sentir amb cops de fins a 50 km/h al sud de la Costa Brava i cap al tram final de la setmana és molt possible que el vent d'entre ponent i mestral torni a bufar amb ganes, especialment de cara al cap de setmana. El gir de temps de dissabte farà que el vent de mestral torni a bufar amb ratxes fortes al terç sud i a les cotes altes del Pirineu.

stats