La méteo: la calor no s'acaba i les pluges encara trigaran
Aquest vespre cauran algunes gotes al Pirineu, però l'anticicló no s'acabarà fàcilment
BarcelonaL'estiuet es cronifica. Ja fa set dies seguits que al migdia a Catalunya hi ha com a mínim tres graus més dels que tocaria de mitjana, i n'hi haurà uns quants més. Avui les màximes més altes han sigut els 31,3 °C d'Aldover, els 31,2 de Torroja del Priorat o els 31 de Tremp.
Durant el vespre el pas d'un front arribarà a deixar algunes pluges poc abundants i disperses al Pirineu i Prepirineu. El petit canvi de temps obrirà la porta al vent de tramuntana al nord de l'Empordà i farà que aquest dimecres sigui el dia més fresc de la setmana. La temperatura baixarà una mica més, però, així i tot, encara serà alta per a l'època. Dijous i divendres reapareixeran les màximes de fins a 30 graus i la calor tornarà a ser molt més d'estiu que de tardor. En cap moment d'aquesta setmana farà tanta calor com dissabte i diumenge, però l'ambient de tardor continuarà absent.
No hi ha una idea clara de quan pot arribar un canvi de temps que faci notar la tardor. El més probable és que entre el cap de setmana i l'inici de la setmana que ve la temperatura es vagi acostant a valors cada cop més normals per a l'època, però res fa pensar en un canvi clar d'ambient.
Pel que fa a l'estat del cel tampoc podem parlar de canvis clars ni tan sols a llarg termini. Entre dijous i divendres tornarà a haver-hi moments de cel enterbolit o variable, però és ja bastant segur que no arribaran pluges destacables com a mínim fins a la setmana que ve.
La previsió a partir de mitjans de la setmana vinent sembla que vol apuntar a un canvi de tendència i a un augment del risc de pluja, però la probabilitat que durant els pròxims nou dies en total com a mínim s'acumulin més de 5 l/m² continua sent molt baixa.
Les reserves dels embassaments de les conques internes ja han arribat al 21,5%, i al ritme de descens actual d'aquí a una setmana ja se superarà el mínim històric del 21% del 2008.
Setembre molt càlid
El setembre que acabem de tancar ha sigut un dels més calorosos de les últimes dècades. En general a Catalunya es pot considerar el més càlid com a mínim des del 2009 segons càlculs de l'ARA a partir de dades de 140 estacions del Meteocat, i probablement ha sigut el més càlid des del 1987. La mitjana de temperatura del mes a Catalunya ha arribat a 20,4 °C, una dada que supera els 20,0 °C d'anys com el 2018 o el 2011. En observatoris històrics com el de l'Ebre o el Fabra se situa com el segon més càlid de tota la sèrie, només per darrere del 1987.
Pel que fa a precipitacions, si s'agafen dades generals de Catalunya, el setembre ha complert les expectatives, però el mapa d'anomalies que elabora el Meteocat permet veure que la pluja, com sol passar, s'ha repartit molt malament. Mentre en alguns punts del Montsià ha caigut gairebé cinc vegades més pluja de la que tocaria per a l'època, alguns sectors del Pirineu no han rebut ni un 30% de la que caldria esperar. Entre les quantitats més abundants destaquen els 320 l/m² de Santa Bàrbara o els 300 de Mas de Barberans.