La méteo

Molts núvols i gens de pluja, a l'espera de la tornada de l'hivern la setmana que ve

Xàfecs, nevades i un descens tèrmic acusat a partir de dijous

3 min
Bancs de boira aquest matí, al Lluçanès, amb el Cadí i el Pedraforca de fons

BarcelonaEl final d'aquest cap de setmana tindrem pocs canvis i els pròxims dies estarem sota el domini de les altes pressions, amb el pas de fronts esquifits i poc actius. No obstant això, tot sembla indicar que la tornada del cru hivern la viurem a partir de dijous i divendres que ve. Com podem veure en el model de pressió en superfície i de temperatura a 500 hPa l'anticicló es retirarà i donarà pas a un pasadís de vent del nord-oest que canalitzarà una massa d'aire polar. Tot plegat, es traduirà en descens tèrmic acusat, nevades, tronades al nord-est i vent fort del nord i nord-oest.

A l'espera d'aquest canvi de temps, de moment, aquest diumenge seguirà la calma. Bufaran vents de sud i sud-oest a la costa precedint l'arribada d'un front poc actiu que aportarà alguns núvols. Seguirem sota el domini de les altes pressions, però aquesta línia frontal lliscarà pel territori i portarà nuvolositat de tipus alt i mitjà. A primera hora apareixerà algun banc de boira a la plana de Lleida o a la Catalunya Central que s'anirà trencant amb el pas del matí. A la resta del territori aniran alternant-se els núvols prims amb algun de més compacte, però tota aquesta nuvolositat no deixarà ni una gota.

Nuvolositat prevista

Cap al final del dia el cel estarà més cobert a la Vall d'Aran, on durant la nit o la matinada podrà ploure o nevar feblement per damunt dels 1.700 metres. No es tracta d'una gran nevada, perquè el sistema frontal és poc actiu i els models no donen gaire més que algunes dècimes de litre.

Malgrat que a primera hora l'ambient ha estat fred a causa d'una nit calmada i sense vent, amb el transcurs de la jornada l'ambient s'anirà suavitzant i al migdia les màximes pujaran, sobretot al Pirineu i a les Terres de l'Ebre o del prelitoral, on fregaran els 22 ºC. El termòmetre podrà quedar una mica frenat a la costa per l'entrada de vents humits, però, tot i això, les màximes es mouran entre els 19 i els 21 ºC.

Temperatura màxima prevista

La setmana vinent la començarem amb alguns ruixats a la cara nord del Pirineu dilluns, però fins dimecres la calma dominarà, amb temperatures encara per sobre de la mitjana. Un front poc actiu deixarà plugims al Pirineu lleidatà i alguna nevada feble entre dilluns i dimarts a l'Aran, amb cota a partir d'una 1800 m.

Cota de neu prevista
Pluja total prevista per dilluns

A partir de dijous arribarà un nou canvi de temps amb una borrasca atlàntica que, incialment, portarà vents del sud-oest i, posteriorment, del nord-oest. Dijous podrà plourà de manera general, amb més ganes al vessant sud del Pirineu de Lleida i vindrà més neu al Pirineu, alguns xàfecs dispersos a la meitat est i termòmetres cap avall. Divendres l'ambient serà hivernal, amb vent fort del nord-oest i nevades fins a fons de vall al Pirineu i Prepirineu. Entre dijous i dissabte podran acumular-se de 20 a 30 cm al Pirineu lleidatà, per damunt dels 2000 m i entre 10 i 20 cm a la Cerdanya i el límit amb Andorra. A l'oriental la nevada serà més feble, al voltant d'uns 10 cm, màxim.

No obstant això, la possibilitat de pluges abundants és baixa. Amb aquestes situacions de nord no s'acostumen a acumular grans quantitats i només haurem d'esperar alguna tronada aïllada o alguna nevada més abundant al Pirineu més septentrional. La possibilitat de pluges més abundants apunten a partir de diumenge que ve, tot i que encara queden massa dies per afirmar-ho. Ho anirem seguint!

stats