La méteo
previsions 25/03/2023

Fronts poc actius, amb algun xàfec aïllat i vent aponentat

Petit canvi de temps demà a la tarda i refrescada general de cara a dilluns

4 min
Boirina a trenc d'alba, a la zona agrícola de Gavà, amb alguns núvols prims
Escolta aquí la previsió del temps

Comencem un cap de setmana sense grans perspectives de canvis pel que fa a pluges futures o nevades abundants. Sí que s’albira algun petit detall, en forma de xàfecs i un descens puntual de la temperatura, però la tònica generals dels propers dies continuarà sent la manca de precipitacions que puguin arreglar una mica la greu sequera que patim al nostre territori. Actualment, les reserves totals d’aigua dels embassaments de les conques internes catalanes està al 27%. Per tant, necessitem urgentment diversos temporals de llevant o pertorbacions atlàntiques actives que vagin regant amb abundància el país, un fet que, ara mateix, no es preveu.

El que sí que poden predir és el temps a curt termini que, per a aquest cap de setmana, ha d’estar marcat per les restes d’un front poc actiu que mantindran el cel mig enterbolit per núvols alts i també per núvols baixos. Aquest dissabte la sensació serà de més fresca a la costa i al prelitoral, on el vent de ponent i del sud-oest farà baixar el termòmetre per sota dels 20 graus. Avui tornarà a bufar garbí moderat al sud de la Costa Brava, un vent que afavorirà la sensació de fred en aquest sector i en punts de la costa central. Tant al Pirineu com en comarques de Girona hi haurà estones de cel mig ennuvolat, però en general farà més sol que ahir.

Les màximes, tret del sector costaner, on es mantindran una mica frenades, es mouran entre els 17 ºC i els 21 ºC. També baixaran les màximes al prelitoral central, el Pirineu i l'Empordà. Els valors més elevats voltaran els 22 o 24 ºC per Ponent. Les mínimes de la passada matinada han estat de:

Barcelona: 10 ºC

Girona: 6 ºC

Lleida: 7 ºC

Tarragona: 10 ºC

Vic: 6 ºC

Palafrugell: 5 ºC

Gandesa: 9 ºC

Amposta: 9 ºC

Tossa d'Alp: -2 ºC

Temperatura màxima prevista

Durant les hores centrals del dia dominarà el vent del sud, amb alguns cops forts en punts de la Costa Brava i del prelitoral nord. Al final del dia, la situació marítima també estarà una mica alterada a partir de migdia per aquest vent de garbí que aixecarà maror a tot el litoral.

El vent de ponent també es reforçarà, sobretot a cotes altes, girant a nord-oest per la proximitat d’un sistema frontal i reforçant-se durant la tarda de diumenge i matinada de dilluns, especialment al nord de l'Empordà. Meteocat ha emès un avís per fortes ratxes (superiors als 70 km/h), afectant al Pirineu, Ponent, prelitoral i litoral, sobretot central i sud.

Avís per fort vent previst per diumenge

Demà diumenge arribarà aquest nou front (poc actiu) que només apunta a ser una mica actiu al vessant nord del Pirineu. A la Vall d'Aran, al nord del Pallars i a Andorra només deixarà alguns ruixats minsos, tot i que ja de bon matí cauran cap al nord de la Vall d'Aran i nord del Pallars Sobirà. A la tarda es podran reactivar al nord-est i seran més probables cap al Pirineu Oriental i la serralada Transversal, amb alguna calamarsada o xàfecs de neu granulada. La cota de neu voltarà els 1.800 metres inicialment però baixarà cap al vespre i nit fins als 1.500 m o els 1.200 m (a l’Aran i Franja Nord de la Pallaresa). A la resta de Catalunya només veurem passar núvols alts i mitjansque seran més abundants durant les hores centrals del dia. Per tant, el front passarà sense pena ni glòria i deixarà, amb sort, algun ruixat entre el Ripollès, la Garrotxa, l'interior de la Selva i l'Alt Empordà.

Pluja total prevista per diumenge
Pluja acumulada a les 15h de diumenge

La temperatura de primera hora de diumenge serà més alta que la de dissabte, en general, i la màxima tornarà a repuntar a la meitat sud del litoral i prelitoral, pels vents de ponent. En canvi, baixarà cap al Pirineu i en punts del nord-est. Els valors extrems arribaran als 26 o 27 ºC a les Terres de l'Ebre, i cap als 24 o 25 ºC a la Costa Daurada i el prelitoral central.

Tant diumenge com dilluns seran dies molt més normals per a l'època i es notarà un canvi d'ambient notable. Segurament quan més baixarà el termòmetre serà durant les matinades de dilluns i dimarts, amb una refrescada general. Fixeu-vos que la diferència de temperatura prevista entre dissabte i els dies següents (pel que fa als valors mínims, és a dir, les temperatures de matinada) arribarà a ser d'entre 3 i 5 graus en molts casos i més de 5 graus en moltes comarques interiors. En canvi, la temperatura remuntarà ràpidament dimecres i al voltant de dijous que ve tindrem una nova entrada d'aire càlid que pot provocar temperatures fins i tot més altes que les dels últims dos dies: un altre pic de calor de maig o fins i tot de juny a finals de març. Entre dijous i divendres les màximes pujaran fins a 7 ºC més respecte a les previstes per avui.

A mitjà termini es veu algun petit canvi al voltant del divendres 31 de març amb un front que pot afectar el Pirineu occidental, però que difícilment arribarà a deixar pluja a la resta.

Pluja total prevista per divendres 31

Les previsions d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama gens atractiu. La setmana que ve tornarà a estar marcada pel pas de pertorbacions que sobretot afectaran la part central d'Europa, i de cara a la següent els símptomes de possible inestabilitat són molt més clars al Mediterrani central que no pas al nostre àmbit. Malgrat tot, alguns models sí que donen canvis amb possibles nevades al Pirineu occidental els dies inicials de la Setmana Santa i un descens tèrmic acusat. En tot cas, no vindran pluges generals, sinó més aviat xàfecs, alguna tronada i ambient més fred.

Anomalia de precpitació prevista pel 3 d'abril
Anomalia de precipitacio prevista pel 10 d'abril
stats