La méteo
previsions 07/10/2022

La méteo: inici de cap de setmana amb ruixats irregulars i alguns aiguats

A les Balears les pluges han desboradat alguns torrents i han fet saltar el rècord de precipitació en un sol dia de Menorca

3 min

BarcelonaContinuen els ruixats molt irregulars i dispersos, pluges que fins a les 18 h han acumulat 36 l/m² a Vallirana, 25 a Viladecavalls, 24 a Terrassa, 23 a Viladecans, als Alfacs i a Sant Andreu de la Barca, 21 a Terrassa i 17 al Prat de Llobregat. En contra del que estava previst, les pluges han acumulat fins ara més aigua en comarques centrals que al sud. A Barcelona hi ha hagut 7,5 hores de pluja avui; des del 21 d'abril no hi havia un dia tan plujós a la capital.

Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que avui acabarà plovent gairebé en qualsevol punt de la costa i del prelitoral, tot i que els ruixats sempre siguin molt irregulars. A mesura que avanci el dia, els xàfecs aniran apareixent cada cop més al nord. Cal tenir en compte la possibilitat d'alguns aiguats que puguin acumular més de 20 o 30 l/m² en poca estona. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta totes les comarques de la costa i del prelitoral, però, en canvi, ja no està actiu l'avís de possibles pluges de més de 100 l/m² a les Terres de l'Ebre. De manera més puntual, a partir del migdia també apareixeran ruixats en comarques més interiors, bé sigui a la Catalunya Central o en punts del Pirineu.

Aiguats i rècord de pluja a les Balears

Les pluges estan sent molt més fortes a les Balears i al País Valencià. Les acumulacions més importants de les últimes hores s'han produït a Menorca: a l'aeroport de Maó fins a les 18.30 h s'han acumulat 160 l/m², una dada que no té precedents a Menorca des que hi ha registres. Fins ara la pluja més abundant en 24 hores eren els 145 l/m² que van caure el 4 d'octubre del 1957 a Maó, segons dades de l'Aemet. A Sant Climent han caigut 138 l/m² i a Sant Lluís 123, segons dades de dues estacions de particulars.

A l'est de Mallorca durant la nit ha plogut també amb molta força. Segons dades de l'Aemet, han arribat a caure 156 l/m² a Artà, 154 a Colònia de Sant Pere i 139 a Manacor. Una estació automàtica d'un particular ubicada al centre de Manacor ha arribat a registrar més de 250 l/m². Amb el pas de les hores els ruixats han anat avançant cap a Menorca. Avui continuaran apareixent alguns ruixats localment forts a les Balears, sobretot a Menorca i de manera més aïllada a Mallorca. La puja ha provocat el desbordament del torrent de Na Borges, a Manacor. Diverses famílies han hagut de ser evacuades a causa de les inundacions. Al País Valencià ahir les pluges més fortes van caure a la Ribera Alta, on es van acumular 183 l/m² a Alzira i 174 a Carcaixent. Aquesta tarda també ha plogut amb molta força al voltant de Montuïri, al centre de Mallorca, on s'ha desbordat el Torrent Puig d'en Moltó.

La situació d'aquests dies està provocant molta incertesa fins i tot en la previsió a curt termini. És probable que de nit i matinada continuïn caient ruixats irregulars a la costa i al prelitoral, però és poc clar quines zones seran les que rebran més aigua. Demà serà el dia més ennuvolat de la setmana i els ruixats continuaran apareixent de manera intermitent. Amb el pas de les hores abandonaran la costa i se centraran més aviat en sectors del Prepirineu i de la Catalunya Central, on podria haver-hi fins i tot algunes tempestes.

Diumenge el temps serà més tranquil i s'obriran clarianes, però continuaran apareixent alguns ruixats sobtats a partir del migdia que afectaran sobretot el Pirineu i alguns punts de la Catalunya Central. La setmana que ve començarà amb una nova situació de ruixats irregulars que sobretot arribarà entre dimarts i dimecres. Encara hi ha molta incertesa, però el més probable a hores d'ara és que els ruixats més abundants tornin a afectar les Terres de l'Ebre i alguns sectors del País Valencià.

La temperatura tocarà fons demà al migdia. Els núvols faran que el cap de setmana comenci amb temperatures diürnes molt baixes, però de nit no farà gens de fred. Aquesta dinàmica continuarà durant l'inici de la setmana que ve. La setmana que ve no serà tant d'estiuet com aquesta, però el fred clarament de tardor no tornarà com a mínim fins al pròxim cap de setmana.

stats