La méteo
previsions 11/11/2023

Intervals de núvols a l'espera de temperatures de fins a 25 graus

Demà al matí el vent bufarà amb alguns cops forts en comarques del sud. Els migdies clarament càlids per a l'època marcaran els pròxims dies

2 min
El cel d'aquest dissabte a Ivars d'Urgell

BarcelonaCap de setmana amb alguns moments de cel mig tapat però gairebé sense pluja enlloc. Avui els núvols seran més abundants a primera hora que a la tarda, i més espessos a l'oest que a la costa.

Durant el matí no és descartable alguna gota testimonial en comarques de l'oest o fins i tot al Camp de Tarragona, i a la tarda i vespre les pluges poden arribar a ser destacables a la Vall d'Aran, el nord del Pallars i Andorra, amb una cota de neu que tendirà a disparar-se per sobre dels 2.000 metres.

Al migdia la temperatura no variarà gaire respecte dels valors d'ahir: poques màximes de més de 20 °C i temperatures força normals per a l'època.

Demà un dels protagonistes serà el vent, que sobretot a primera hora es deixarà sentir amb cops de 50 o 60 km/h al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. En punts elevats les ratxes seran fins i tot més fortes.

El cel continuarà enterbolit, però en general els núvols seran menys espessos que avui. Aquest diumenge la temperatura començarà a pujar de forma més clara: moltes màximes ja superaran els 20 °C i s'enfilaran 3 o 4 graus per sobre dels valors dels últims dies.

L'estiuet s'accentuarà clarament entre dilluns i dimecres, dies en què alguns termòmetres en punts del prelitoral podrien arribar a superar els 25 °C al centre del dia. De nit i a primera hora la temperatura no pujarà tant, de manera que s'eixamplarà la diferència entre la temperatura del matí i la del migdia, sobretot en zones enclotades de la Catalunya Central, del prelitoral i del Pirineu.

Les altes temperatures s'allargaran fins dijous, però un canvi de temps en aquest moment obrirà la porta una massa d'aire més fred que farà tornar l'ambient més purament de tardor. L'estiuet serà intens, però acotat en el temps.

A més llarg termini és incerta quina serà la tendència. Tant és possible que el termòmetre torni a pujar clarament durant el tram central de la setmana que ve com que ens quedem en temperatures força normals per a l'època.

Pel que fa a l'estat del cel les esperances a llarg termini estan posades en un canvi de temps entre dijous i divendres, que, així i tot, no ofereix encara gaires garanties de deixar precipitacions destacables. Probablement entre dijous i divendres que ve tornarà a nevar al Pirineu, i no és descartable un escenari de ruixats mínimament abundants també en comarques de Girona i de Barcelona, però a hores d'ara la previsió encara és poc clara i les pluges no estan ni de bon tros garantides.

Els mapes de tendències per setmanes del Centre Europeu de Predicció no fan ser optimista sobre com acabarà el mes de novembre. El més probable és que durant les dues pròximes setmanes continuem acumulant dèficit de precipitació, una manca de pluges que seguirà afectant tot el Mediterrani occidental.

Després d'un octubre en què a Catalunya de mitjana no va ploure ni la meitat del que sol fer-ho (i això tenint en compte que bona part de la pluja va caure en un petit grup de comarques del Pirineu occidental), el novembre fa encara més mala pinta. De moment no ha caigut ni un 15% de la pluja esperable del mes, i les perspectives a llarg termini no són bones.

stats