L'ambient suau té les hores comptades, a l'espera d'una massa d'aire fred
Demà arriben els primers xàfecs i vent del nord. Entre dimarts i dijous l'ambient serà més hivernal
Les previsions indiquen un canvi en el temps a inici de setmana, amb l'arribada d'una massa d'aire fred procedent de latituds més altes. De fet, ho marquem com a novetat però no hauria de ser així ja que és el que toca per aquestes dates. Les glopades fredes i les entrades de nord són habituals durant la segona quinzena de novembre i, per tant, no hauria de ser notícia si no fos perquè ja portem dies amb molta bonança i amb temperatures per damunt del que tocaria. De fet, si fem una mirada a aquestes darreres setmanes, veiem anomalies positives durant 10 dies seguits pel que fa a la temperatura mitjana, és a dir, que hem registrat valors bastant més elevats respecte del que tocaria en aquesta època de l'any.
Els dies suaus acabaran amb una irrupció d'aire fred. Una bossa d'aire es despenjarà de l'Atlàntic nord i portarà vent, xàfecs i un acusat descens tèrmic, que serà molt més sensible al Pirineu. La borrasca no portarà pluges abundants i, per tant, no solucionarà gens ni mica la situació greu de sequera del nostre territori. Només deixarà xàfecs més abundants al vessant nord del Pirineu i també alguns ruixats al nord-est del país i prop de la costa central o de la Costa Brava.
Avui diumenge, per tant, serà el darrer dia amb estiuet, i apareixeran algunes boires matinals a la Catalunya Central. Aquest aire càlid que tenim damunt de la vertical del país amb una aigua del mar una mica més freda en aquestes dates de l'any, ajudarà a la formació d'alguns núvols baixos a la costa. En general farà sol i el temps serà molt estable i tranquil. A primera hora, la temperatura s'acostarà una mica més a la normalitat de l'època, però al migdia, un dia més, serà molt suau. Les temperatures màximes tornaran a superar amb facilitat els 20 °C en moltes comarques i hi haurà màximes fins i tot per sobre dels 26 °C a les terres de l'Ebre. Una calor exageradament alta per a l'època, amb temperatures al migdia entre 4 i 7 graus més altes del que tocaria.
Les mínimes de la matinada vinent fregaran els 2 ºC a les valls pirinenques, on glaçarà tímidament. A la resta la nit serà fresca a la costa, però no gaire freda a l'interior. En general es mouran entre els 5 ºC i els 8 ºC a l'interior o entre els 9 ºC i els 12 ºC al prelitoral. A la costa no baixaran dels 13 ºC o 14 ºC.
L'ambient suau, fins i tot càlid i una aigua del mar una mica freda han afavoritat la formació de bancs de boira que han acabat entrant pel litoral central.
El canvi de temps arribarà dilluns a la tarda a les comarques del nord i anirà acompanyat dels primers ruixats que afectaran les comarques pirinenques. A partir del vespre s'espera precipitació feble i intermitent al vessant nord del Pirineu amb una cota de neu que baixarà dels 2.400 als 1.600 metres. Al final del dia també s'espera algun xàfec a l'interior de les comarques gironines, localment acompanyat de tempesta. A l'Empordà, el Maresme, el Gironès i la Selva és probable que s'acumulin més de 5 o 10 l/m² en aquesta tongada de ruixats, i dimarts al matí també plourà en moltes altres comarques de Barcelona i de Girona, i tindrem durant la tarda alguna tronada amb calamarsa a les Guilleries o neu granulada al Prepirineu i Pirineu oriental. La pertorbació també deixarà alguns ruixats destacables a Menorca i al nord de Mallorca.
El més important pel que fa a precipitacions en aquest canvi de temps serà la nevada que caurà al vessant nord del Pirineu, on en molts casos s'acumularan més de 15 cm de neu en cotes altes i mitjanes. La cota començarà dilluns a la nit al voltant dels 2.400 m, però baixarà durant la jornada de dimarts fins als 1.600 metres i fins a fons de vall a l'Aran i a la franja nord pallaresa. Dimecres seguirà nevant a les parts més baixes de la Vall d'Aran, el nord d'Andorra i el nord del Pallars Sobirà i durant tot l'episodi podran acumular-se més de 20 o 30 cm per damunt dels 2.000 m en aquests sectors del Pirineu més occidental. Nevarà de manera més feble a la Cerdanya i al nord del Ripollès. El vent del nord bufarà amb força a les cotes més altes.
A partir de dimarts la temperatura farà un canvi dràstic. L'entrada d'aire fred més important de la tardor fins ara farà que hàgim de treure abrics i jaquetes gruixudes, sobretot de bon matí i durant la nit. Res que no calgui esperar entrada la segona quinzena de novembre, però representarà un canvi d'escenari radical si es tenen en compte les temperatures gairebé de setembre que encara hi haurà avui. L'ambient d'hivern no durarà gaire i a partir de divendres la temperatura es recuperarà, però els models de previsió sí que descarten qualsevol altra situació d'estiuet durant el tram final de novembre, que serà molt de tardor, encara que hi hagi alguns alts i baixos de temperatura.
L'embossament d'aire fred en altura no sembla que tingui la intenció d'instal·lar-se a la nostra regió, cosa que farà que la inestabilitat no tingui continuïtat durant la resta de la setmana. Les pluges de dilluns i dimarts difícilment tindran cap impacte mínimament destacable en els embassaments de les conques internes.
El canvi de temps anirà acompanyat d'un episodi de tramuntana i mestral com fa setmanes que no n'hi ha cap. Aquest cap de setmana el vent serà escassament protagonista, però entre dilluns a la nit i sobretot dimarts bufarà amb ratxes fortes a l'Empordà, les Terres de l'Ebre i els cims del Pirineu.
I a mitjà o llarg termini continuem sense veure perspectives de canvis importants pel que fa a pluges generals, ni s'albiren llevantades ni grans pertorbacions que puguin solucionar, si més no una mica, la greu sequera que patim a les conques dels nostres rius.