La méteo
previsions 16/11/2023

La méteo: cap de setmana càlid a l'espera d'un gir cap al fred amb ruixats i neu

Aquest divendres la temperatura serà una mica més baixa, però dissabte i diumenge se superaran els 20 graus amb facilitat

2 min

BarcelonaLa calor continua sent molt notable, sobretot en algunes comarques del sud on avui s'han tornat a superar els 25 graus. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 26,8 °C de l'Observatori de l'Ebre i d'Aldover, o els 24,6 de Fogars de la Selva i de l'Ametlla de Mar. De mitjana les màximes han sigut gairebé 5 graus més altes del que tocaria.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Jornada de cel mig ennuvolat, però només amb la possibilitat d'alguna gota esporàdica al Pirineu occidental. Cal mirar-se bé els mapes de temperatura màxima prevista de cara als pròxims dies, perquè anirà havent-hi canvis notables d'un dia a l'altre.

Demà tornarà a ser un dia molt tapat a l'est, i de matinada o a primera hora fins i tot es podrien escapar quatre gotes al voltant de Barcelona i en punts del Vallès, el Maresme o la Selva. Pluges merament testimonials, en tot cas. Els núvols faran que en aquestes comarques la temperatura diürna torni a ser més baixa, mentre al sud les màximes continuaran sent molt altes. A primera hora farà poc fred.

Entre dissabte i dilluns hi haurà una nova entrada d'aire càlid que tornarà a provocar temperatures marcadament altes per a l'època, sobretot diumenge. L'estiuet revifarà de forma notable, sense que s'arribin a superar les temperatures de dilluns i dimarts i amb nits també una mica més fredes que a l'inici de setmana.

A partir de dimarts una entrada d'aire fred més important farà que entrem en una fase de tres o quatre dies amb sensació de plena tardor o fins i tot d'inicis d'hivern; en tot cas, res que no calgui esperar entrada la segona quinzena de novembre. Aquest ambient més fred durarà com a mínim fins divendres o dissabte de la setmana que ve, i tot i que a llarg termini hi ha més incertesa, és poc probable un altre escenari d'estiuet durant els últims dies de novembre.

Aquest cap de setmana predominarà el sol, encara que hi hagi bandes de núvols prims. Serà, a més, un cap de setmana amb poc vent, després que demà la tramuntana bufi a l'extrem nord de l'Empordà i el mestral també es deixi sentir moderat a les Terres de l'Ebre.

Les perspectives pel que fa a precipitacions a llarg termini continuen sent dolentes, malgrat que hi ha la possibilitat d'alguns xàfecs durant el canvi de temps d'entre dilluns i dimarts. És possible que entre dilluns a la nit i dimarts hi hagi ruixats destacables en un grup de comarques que no apunta ser gaire gran, a l'Empordà, al Maresme i a la Selva és on és més probable que s'acumulin més de 5 o 10 l/m².

És més probable que aquest canvi de temps deixi emblanquinades destacables a la Vall d'Aran, Andorra, el nord del Pallars i en general a la part nord del Pirineu, amb una cota de neu que podria arribar a baixar dels 1.500 metres.

stats