previsions 27/05/2022

La méteo: la calor anirà de més a menys durant el cap de setmana

El juny començarà amb temperatures altes, però els models han rebaixat avui les possibilitats d'una alta calorada forta

3 min

BarcelonaLa calor ja torna a ser protagonista. Avui alguns termòmetres han fregat els 35 graus i la mitjana de les màximes a Catalunya ha pujat 3,5 graus més del que caldria esperar per a l'època. De dimecres a divendres hem passat d'una anomalia negativa de 3,5 graus a una de positiva del mateix valor. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els gairebé 34 ºC de Vilanova del Vallès, els 32 de Tortosa o els 31 del Pantà de Siurana i de Sant Cugat del Vallès. A poc a poc s'han anat desfent els núvols que aquest matí han tapat el cel en moltes comarques de l'est i han deixat 1 l/m² a Muro i al Port de Pollença. A partir del migdia s'han format nuvolades en punts del Prepirineu que deixaran xàfecs aïllats en punts del Berguedà, de la Cerdanya o del Solsonès, fenòmens aïllats.

Començarem el cap de setmana amb moltes temperatures de més de 30 graus al migdia i algunes màximes a tocar dels 35 graus a Ponent. El fet que demà bufi un vent lleuger sec de component oest farà que la temperatura arribi segurament al punt més alt de la setmana. Diumenge entrarà aire més humit, i això farà que la temperatura baixi clarament a la costa i al prelitoral. El segon dia del cap de setmana moltes màximes seran de 3 a 5 graus més baixes que les de dissabte a la costa i al prelitoral centrals, i en menor mesura també a la Costa Brava i en comarques interiors de Girona.

Un factor que també afavorirà que la xafogor es mantingui relativament a ratlla a prop de la costa és la baixada de la temperatura del mar. La setmana passada parlàvem del salt a l'alça que havia fet la temperatura de l'aigua del mar a Barcelona, quan la calor i la calma del tram central de maig havien fet pujar la temperatura de l'aigua 5 graus en només una setmana. Doncs bé, l'entrada de la tramuntana ha remogut l'aigua superficial i ha tornat la temperatura del mar a valors normals per a l'època. Dels 22,5 graus de la setmana passada s'ha passat als poc menys de 18 i mig actuals. Fixeu-vos en aquests mapes del centre de recerca CEAM de València, que dibuixen l'anomalia de temperatura al Mediterrani de dimarts i de dimecres. En un sol dia la temperatura de l'aigua es va normalitzar sobtadament. Si us banyeu aquest cap de setmana i també ho vau fer el cap de setmana passat, per força notareu la diferència.

Aquest cap de setmana farà molt de sol, però a les tardes les nuvolades seguiran creixent en punts de muntanya, sobretot diumenge. Demà si hi ha algun ruixat seran també fenòmens aïllats, però diumenge les tempestes de tarda seran una mica més probables al Pirineu i també al voltant dels Ports. Entre diumenge al vespre i dilluns a la matinada alguna gota podria arribar a altres comarques de l'oest de Catalunya o fins i tot a la Costada Daurada, però serien fenòmens aïllats. La setmana que ve no hi ha indicis de cap situació de xàfecs com la dels últims dies.

Estem pendents també de fins a quin punt la calor pot tornar a ser forta la setmana que ve. Els models de previsió fan pensar que a partir de mitjans de la setmana que ve una nova entrada d'aire molt càlid farà que la temperatura torni a superar els 35 graus en comarques interiors. Encara hi ha incertesa sobre com serà d'intensa aquesta calorada. Avui un dels grans models de previsió ha rebaixat les previsions de calor i ha dibuixat una situació de temperatures cinc o sis graus més altes del que tocaria, però encara lluny del pic de calor del cap de setmana passat. Caldrà seguir-ho, però en tot cas el juny començarà amb més calor de la que seria habitual.

stats