La méteo
previsions 14/05/2023

Seguiran caient ruixats, però no hi ha indicis de pluges més importants a mitjà termini

La neu ha deixat fins a 20 cm a les cotes altes del Pirineu. Aquest migdia la temperatura repuntarà però la calor d'estiu no tornarà com a mínim fins d'aquí a vuit dies

4 min
Potent núvol de tempesta aquesta tarda des de Sant Bartomeu del Grau
Escolta aquí la previsió del temps

Tarda de ruixats i tempestes típics i clàssics de primavera. Els ruixats es formen en comarques interiors de Girona i de Barcelona, però avancen cap al sud i acaben arribant a la costa. En general els xàfecs deixen poca aigua, però van acompanyats de molts llamps i trons. Fins a les 17.00 h destaquen els 12 l/m² acumulats als barris de Sants i de les Corts de Barcelona, els 11 de Cerdanyola, els 9 del Montseny i de Vilobí d'Onyar o els 8 de l'Ametlla del Vallès i de Mollet. En alguns punts del Vallès les tempestes han anat acompanyades també de calamarsa i de forts cops de vent. A Polinyà un pi de grans dimensions ha caigut sobre un cotxe sense que hi hagi hagut ferits.

Avui és menys probable que ahir que els xàfecs arribin al Camp de Tarragona i a altres comarques del sud, però, en canvi, pot tornar a ploure al voltant de Barcelona i en altres comarques pròximes a la costa. El Meteocat manté actiu un avís per la possibilitat que a la tarda alguns ruixats siguin localment forts, l'avís afecta Osona, el Vallès Oriental, el Moianès, la Selva i la Garrotxa.

Avui el termòmetre ha pujat bastant més que ahir, però així tot i les màximes han seguit una mica més baixes del que caldria esperar per a l'època. El termòmetre s'ha enfilat fins a 28,6 °C a l'Observatori de l'Ebre, fins a 28,8 a Aldover i fins a 27,5 a Vinebre, però la mitjana de les màximes s'ha quedat un grau per sota del que tocaria. Tot i la pujada del termòmetre, a curt termini la calor continuarà a ratlla i a mitjans de la setmana que ve la fresca tornarà a intensificar-se de manera tan notòria com els últims dos dies. Dilluns i dimarts es tornaran a superar els 25 graus a força comarques, però una nova entrada d'aire fred tornarà a fer baixar el termòmetre per sota del que tocaria de cara a mitjans de la setmana que ve.

Ahir les precipitacions més abundants van afectar el Pirineu, on a les cotes més altes va nevar amb alegria. Destaquen els 46 l/m² de Certascan, els 33 del Lac Redon, els 27 d'Ulldeter o els 25 de Maçanet de Cabrenys. Segons els sensors de les estacions automàtiques del Meteocat en alguns punts per sobre dels 2.000 metres s'haurien acumulat entre 10 i 20 cm de neu. Més enllà del Pirineu també destaquen els 10 l/m² de Pujalt o els 5 de Granollers.

El més destacable del temps de demà és que el pas d'un front reactivarà les nevades al vessant nord del Pirineu, on es podrien arribar a acumular més de 10 o 20 cm de neu nova durant la tarda i vespre. A la resta els ruixats seran molt més esporàdics, però a la tarda pot tornar a ploure en comarques prelitorals, uns ruixats que un cop formats avançaran fins a la costa. Precipitacions en general poc abundants i bastant aïllades, però cal tenir en compte que demà a la tarda encara pot tornar a ploure en punts del Vallès, d'Osona de la Selva, o fins i tot en sectors prelitorals del sud. Dimarts farà més sol, si arriba a ploure a la tarda seran ruixats molt aïllats entre el Montseny i la serralada Transversal.

Demà a la tarda i vespre la tramuntana i el mestral s'enfortiran i bufaran amb les ratxes més fortes des que va començar el canvi de temps. El vent seguirà sent protagonista dimarts amb cops màxims que als cims del Pirineu, al nord de la Costa Brava i a les Terres de l'Ebre superaran els 70 o 80 km/h en alguns casos.

Les últimes actualitzacions dels models de previsió han refredat la possibilitat de pluges destacables de cara a la setmana que ve. El que està en joc és la formació d'una baixa que podria activar pluges més importants i extenses al Mediterrani Occidental, però les possibilitats que aquesta baixa es formi i ens afecti clarament són cada cop més baixes. Sí que és probable que a partir de dijous tornin a aparèixer ruixats i tempestes amb freqüència, sobretot al Pirineu i Prepirineu, però no hi ha indicis d'unes pluges més importants que sembla que afectaran sobretot Itàlia i els Balcans.

Fixeu-vos en aquests mapes de probabilitat que durant els pròxims nou dies s'acumulin més de 5 o més de 20 l/m². Sembla clar que poc o molt tornarà a ploure en molts indrets, però la probabilitat que caiguin més de 20 l/m² només és important al Pirineu i en punts de la Catalunya Central.

L'Embassament de Sau, l'únic que puja

Malgrat els ruixats i tempestes freqüents dels últims dies el nivell de reserves dels embassaments de les conques internes continua sent molt crític. De mitjana es mantenen al 25,3%, el mateix nivell que hi havia el 27 d'abril, just abans de la primera tongada de pluja destacable del pont del Primer de Maig. Des d'aquest moment les reserves no han baixat, però tampoc han pujat. Si desglossem les dades per embassaments es veu clarament que l'únic que s'ha omplert una mica és el de Sau, que ha guanyat 3 punts percentuals des de llavors, a finals d'abril estava al 7% i ara està al 10%.

Evolució dels embassaments des del 27 d'abril
Diferència en punts percentuals des del 27/04
stats