Ambient de tardor, amb vent fort de Ponent i més pluja al Pirineu
Es mantenen actius els avisos per fortes ventades i per onatge

Al llarg d'aquest cap de setmana la borrasca Domingos creuarà amb celeritat per damunt de la vertical de les Illes Britàniques i ens enviarà una nova tongada de xàfecs i vent. Malgrat que en les últimes hores el vent ha perdut una mica de protagonisme, en les pròximes les ratxes de vent seran, localment, fortes i tornaran a marcar el temps. Avui el vent s'enfortirà sobretot a partir del migdia i de cara a les últimes hores de la jornada. Un vent bàsicament de l'oest, però una mica més agarbinat que ahir, cosa que farà que les ratxes més fortes avui es produeixin en comarques de Girona i a les cotes altes del Pirineu.

Protecció Civil manté l'alerta del pla Ventcat activa i el Meteocat té avisos vigents per fort vent tant per avui com per demà al matí. Per avui s'avisa de forts cops de vent al Pirineu i en comarques de Girona, tot i que el perill només es considera alt a les cotes altes de la serralada pirinenca. Per demà al matí també està actiu un avís de perill moderat que afecta un bon grapat de comarques de Girona i de Barcelona.
A partir de diumenge a la tarda el vent anirà perdent força clarament. El mar continuarà molt alterat, amb onades que si bé no seran tan altes com les de dijous, poden arribar a superar els 3 metres.
Avui el pas d'un altre front farà que els núvols augmentin i que el dia sigui bastant tapat en general. S'escaparan algunes pluges minses en comarques centrals i de l'oest, precipitacions que un dia més només seran abundants al Pirineu occidental. Durant les hores centrals del dia podrem veure algunes clarianes per la meitat est de Catalunya, però el front anirà avançant i els xàfecs aniran regant el país d'oest a est, de manera feble però continuada. Entre mitja tarda i el vespre les precipitacions avançaran cap al litoral, amb el front ja bastant afeblit, i acabarà amb algunes pluges minses en punts de la Catalunya Central o l'interior de les comarques gironines. En punts del Pallars i de la Ribagorça són possibles acumulacions de més de 20 o 30 l/m², precipitacions que cauran amb una cota de neu més alta, en un principi al voltant dels 1.700 metres però amb tendència a pujar durant el dia, fins a arribar a situar-se al voltant dels 2.500 m. Durant la nit o matinada la cota tornaria a baixar fins als 1.800 m.
Amb el pas d'aquests fronts atlàntics la cota de neu acostuma a fluctuar, baixant, localment, fins a fons de vall, per tornar a pujar (com ha passat al llarg d'aquest dissabte). Aquest matí, a les valls pallareses ha acabat enfarinant una mica (a migdia la cota de neu remuntava per damunt dels 2.200 m).

Les temperatures, a causa d'un cel més cobert i per les precipitacions previstes, podran baixar una mica per Ponent o al Pirineu. A la resta es mantindran sense gaires canvis, fregant els 20 ºC al litoral.
Amb el pas del front, demà el sol predominarà clarament més que avui. Quedaran alguns núvols retinguts al Pirineu occidental, on de matinada o primera hora encara podrà escapar-se algun xàfec (neu a partir dels 1.600 m). A la resta del territori el dia serà serè. A partir de migdia podrà repetir-se algun ruixat en punts del Pirineu, de més curta durada.
El més destacat de la jornada serà, de nou, el vent de ponent i de mestral. De bon matí bufarà amb força al litoral o al prelitoral central i sud, però sobretot al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, on passarà dels 80 km/h. Als cims del Ports, del Montsant i del Montseny les ratxes, localment, superaran els 100 km/h, tant avui com demà diumenge. De fet, aquest matí ja s'ha tornat a registrar una ratxa màxima de 110 km/h al Puig Sesolles.
Es mantenen actius els avisos del Meteocat per fort vent i onatge de cara a demà al matí.
De cara a dilluns són cada cop més probables també alguns ruixats en comarques de Girona que podrien arribar a deixar més de 10 o 15 l/m² al voltant de l'Empordà, sobretot entre la tarda i el vespre.
En els pròxims dies continuarem esperant canvis sobtats de temperatura, però aquesta visita del fred no serà l'única. La setmana que ve començarà amb temperatures baixes per ser de principis de novembre. La previsió a llarg termini és poc clara i els possibles escenaris són molt diferents entre si, però les actualitzacions d'avui dels models de previsió semblen decantar la balança cap a una pujada clara del termòmetre a mitjans de la setmana que ve, que deixaria aquestes dues primeres incursions del fred en una anècdota. Caldrà seguir-ho.

A deu dies vista hi ha escasses esperances que arribi cap ploguda que pugui fer millorar la situació dels embassaments de les conques internes. Mentre la situació lentament va millorant a la conca de l'Ebre, les reserves de les conques internes, de les quals depèn el 90% de la població de Catalunya, continuen la tendència a la baixa i no hi ha res que faci pensar que això ha de canviar com a mínim fins a mitjans del mes de novembre.
Els mapes de probabilitat que durant els pròxims nou dies s'acumulin pluges mínimament destacables de més de 20 l/m² encara dibuixen un panorama dominat per les pertorbacions de l'oest, que només afavoriran, en tot cas, més pluja i més neu al Pirineu occidental.
