La méteo

La méteo: una pertorbació amb incògnites farà arribar el fred d'hivern

El fred marxarà sobtadament dijous, però el cap de setmana arribaran les temperatures més hivernals de la tardor

2 min

BarcelonaTarda de temperatures altes per a l'època. El mestral ha empès el termòmetre per sobre dels 20 graus en algunes comarques del sud, destaquen els 22,5 ºC de l'Observatori de l'Ebre, els 22 d'Alcanar, els 21,4 de Tarragona o els 21,3 de Cunit. De mitjana les màximes han sigut 3,5 graus més altes del que tocaria per a l'època.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

El vent ja va de baixa després de les ratxes de mestral de fins a 107 km/h al Perelló, de 84 a l'Observatori de l'Ebre i de 80 a l'aeroport de Reus. A mitjà termini el canvi de temps d'entre dijous i divendres tornarà a activar el mestral i la tramuntana, possiblement amb ratxes més fortes que les de les últimes hores.

Després d'un altre dia mig ennuvolat, aquesta nit cal tenir en compte la possibilitat que arribi a ploure tímidament en alguns punts de la costa central. Entre Barcelona, el Maresme, el Vallès i la Selva són possibles algunes gotes de matinada.

Els dies vinents el termòmetre tendirà a pujar més, un canvi que es notarà sobretot dijous, que serà el dia menys fred de la setmana. Tot i això, el vent evitarà que hi hagi una sensació d'estiuet, com ha passat en molts moments del mes de novembre.

El més destacable de la previsió a mitjà termini és l'entrada d'aire fred que marcarà la segona part de la setmana i que provocarà la sensació d'hivern més clara que hàgim tingut aquesta tardor fins ara. El fred més purament hivernal afectarà sectors de l'est i del centre d'Europa, però una branca secundària també provocarà temperatures d'inici d'hivern al nostre àmbit.

El fred més viu es notarà el cap de setmana i l'inici de la setmana que ve, moment en què les glaçades començaran a ser extenses en comarques interiors i en molts sectors del prelitoral. Aquest fred més viu durarà com a mínim fins a l'inici del pont de la Puríssima i a partir d'aquí la previsió és poc clara, però de moment el més probable és que el termòmetre s'enfili clarament durant el pont.

Els pròxims dies continuarà havent-hi estones de cel mig ennuvolat o enterbolit en moltes comarques, i demà a la tarda començaran a caure alguns ruixats i nevades al nord-oest, sobretot entre el Pallars i la Ribagorça.

Encara hi ha dubtes de com es comportarà la pertorbació d'entre dijous i divendres. On és més probable que hi hagi precipitacions destacables és al Pirineu i al Prepirineu occidentals, però alguns models de previsió encara deixen prou oberta la possibilitat que en arribar a mar la pertorbació es reactivi i provoqui pluges més extenses de cara a divendres i l'inici del cap de setmana.

Els mapes de probabilitat que s'arribin a acumular més de 5 l/m² per dia dibuixen aquest panorama de manera clara: de cara a dijous són molt probables acumulacions destacables al nord-oest, i en canvi el mapa de divendres encara és molt verd, cosa que vol dir que la previsió no és clara.

Per a qui ja estigui pensant en el pont de la Puríssima, a hores d'ara la previsió encara és molt borrosa, però per ara no hi ha indicis clars que hàgim d'entrar en una fase de molta més inestabilitat i de pluges i nevades més freqüents.

stats