La méteo
previsions 08/01/2023

La méteo: còctel meteorològic amb pluges, nevades i vent

Les precipitacions de diumenge descarregaran sobre la meitat oest del territori i deixaran nevades rellevants de cara a la tarda a la Vall d'Aran.

3 min
Cel rogent amb el vent, avui a Sant Bartomeu del Grau (Osona)
Escolta aquí la previsió del temps

Avui de matinada hem tingut un canvi meteorològic amb l'entrada d'un front actiu per l'oest de Catalunya, el qual ha vingut carregat de precipitacions intermitents: la banda de pluges de primera hora del dia ha escombrat tota la meitat oest fins a tocar la Catalunya Central. Ara per ara portem un total de precipitació acumulada de 214,3 mm, on gran part ha caigut al Prepirineu Occidental i al nord de Ponent. Les estacions meteorològiques que més litres per metre quadrat han recollit han estat:

  • Port del Comte 27,5 mm
  • Pont de Suert 20,1 mm
  • Montsec d'Ares 18,3 mm
  • Baldomar 15,8 mm
  • Tremp 15,3 mm.

Després d'unes primeres hores amb força activitat, les precipitacions han quedat pausades durant el matí i només han quedat alguns ruixats aïllats al Camp de Tarragona. No obstant això, la cosa no s'ha aturat: a partir de la primera hora de la tarda, ha tornat una tongada de precipitacions, la qual ha quedat restringida, un altre cop, a la meitat oest del territori i ha estat més intensa al vessant nord del Pirineu i a la Plana de Lleida. Al llarg del dia, la cota de neu ha baixat dels 1.600 als 1.500 metres al Pirineu occidental, puntualment més baixa a la Vall d'Aran.

Pel que fa a la resta del territori, el litoral i prelitoral sud i central han arribat a tenir un tastet d'aquestes pluges amb acumulacions minses d'entre 0,2 i 2 mm. Per altra banda, la resta del territori -nord del litoral i prelitoral central i quadrant nord-est-, novament, s'ha quedat a les portes.

Un altre fenomen a destacar d'avui diumenge és el vent de matinada, el qual ha estat majoritàriament de component sud i oest i s'han enregistrat ratxes màximes a cotes altes del Pirineu de:

  • 107,3 km/h (Puig Sesolles)
  • 101,2 km/h (Ulldeter)
  • 69,5 km/h (Viladrau)
  • 64,8 km/h (la Tosa d'Alp)
  • 63,7 km/h (Salòria)

Fins al final del dia, el vent ha bufat amb algun cop fort al quadrant nord-est i a l'extrem sud i algun cop molt forts a zones elevades.

Demà, dilluns, romandran precipitacions més tímides al vessant nord del Pirineu fins al vespre i alguns ruixats aïllats a l'Alt i el Baix Empordà i el Gironès durant el matí. Altrament, el termòmetre tornarà a descendir com aquests dies enrere: la temperatura mínima baixarà un parell d'esglaons arreu del territori, exceptuant al litoral, on el mercuri quedarà amb valors similars. Així mateix, la màxima seguirà aquesta tendència general a la baixa, tret de Ponent: el vent de l'oest afavorirà la pujada del termòmetre fins a valors de 3 a 5 graus per sobre els de diumenge. Seguin la línia general, la cota de neu baixarà dels 1.400 als 1.200 metres al vessant nord del Pirineu i, de manera puntual, durant el jorn podrà descendir al voltant dels 1.000 metres.

Un tret destacable de demà serà la força amb la qual bufarà el vent de component oest. Des de primera hora del matí i fins al vespre es podran donar ratxes màximes de vent superiors als 20 m/s. Les comarques del Camp de Tarragona tenen un avís de perillositat emès pel Servei Meteorològic de Catalunya des de les 00 h de dilluns fins a les 00 h de dimarts. Així doncs, val més que si teniu el cabell llarg us feu una cua abans de sortir al carrer... Tot i això, els cops molt forts que superin el llindar es donaran a cotes altes. La zona del Pirineu i Prepirineu també es veurà afectada per aquest fenomen, però a partir del migdia.

Pel que fa a mitjà termini, els models indiquen que les restes de precipitacions a l'extrem nord es mantindran constants al llarg de la setmana i es repetiran algunes nevades arran del vessant nord del Pirineu a partir de dimecres, quan la cota de neu començarà a descendir de manera progressiva. Novament, diumenge vinent tindrem l'entrada d'un front a partir del matí al sector nord, però que a hores d'ara no hi ha indicis clars que hagi de suposar un episodi destacable.

En general, a llarg termini es preveu un mes de gener amb el mateix patró que aquests últims mesos: amb absència de precipitacions rellevants i temperatures per sobre de la mitjana.

stats