previsions 19/06/2022

La méteo: Calor no tan extrema, sense superar els 38 graus a Ponent, amb tronades de tarda la setmana entrant

S'acaba l'onada de calor i venen canvis en forma de xàfecs i tronades en punts de muntanya

3 min
Albada a Sant Quintí de Mediona, amb núvols baixos i alguna boirina a la vall
Escolta aquí la previsió del temps

L'onada de calor va arribant a la seva fi i començarà a afluixar a partir d’aquest diumenge. Això no vol dir que ja no farà calor: simplement, no serà tan intensa ni s’arribarà als 40 ºC com va tornar a passar aquest dissabte (Lleida - la Femosa amb 40,6 ºC). L’onada càlida sahariana s’anirà desplaçant cap a l’interior de la Mediterrània occidental i permetrà que un tàlveg atlàntic vagi acostant-se a les nostres latituds i generi més núvols i algunes tronades que refrescaran l’ambient, sobretot en punts de muntanya. Aquesta nit passada ha tornat a ser càlida, gairebé tropical, amb valors mínims que no han baixat dels 24 ºC a la ciutat de Barcelona.

Temperatura màxima prevista per a diumenge
Diferència de temperatura màxima entre dissabte i diumenge

Protecció Civil ja ha desactivat el Pla Procicat per onada de calor un cop acabat l’episodi de temperatures extremes generalitzades. Aquest diumenge ja no arribarem als 40 graus a les Terres de Lleida, però els termòmetres encara es mouran entre 36 ºC i 38 ºC i, per tant, la calor no s'ha acabat, malgrat no ser tan intensa. L’únic avís que tenim avui és el de ratxes de vent del sud i de l’est, amb cops màxims que poden superar els 60 o 70 km/h al nord de les Terres de l’Ebre o al límit sud del Pla de Lleida.

Avís per cops de vent forts

Aquest diumenge només veurem alguns núvols baixos o boires costaneres que podran aparèixer a la costa, sobretot a la Costa Brava. Els vents seran de llevant i faran augmentar la sensació de xafogor. A la resta s'espera cel ben serè i termòmetres encara alts, tot i que la calor no serà tan extrema. A les comarques gironines la màxima es frenarà al voltant dels 33 ºC i a Ponent podran baixar per sota dels 38 graus. Les temperatures al litoral es mouran entre 28 i 30 graus. Apareixeran algunes nuvolades de tarda al Pirineu o Prepirineu però no deixaran precipitacions.

Dilluns el temps començarà a canviar, amb més núvols al litoral i algunes boires costaneres i també amb un augment de la nuvolositat per Ponent i pel Pirineu occidental. S'espera alguna tronada aïllada en punts de muntanya i continuarà fent calor, sense valors extrems però que encara assoliran els 37 graus a Ponent. Les nits no seran tan càlides i al litoral podran baixar dels 21 graus. Al Pirineu o allà on descarreguin els xàfecs l'ambient refrescarà sensiblement.

Pluja total acumulada per a dilluns
Diferència de temperatura mínima prevista entre diumenge i dimarts

De fet, la dinàmica de xàfecs i tronades es repetirà dimarts, amb un matí més tranquil o amb núvols prims, i una tarda insegura. Tot sembla indicar que després d'una petita remuntada de la temperatura a inici de setmana el termòmetre començarà a normalitzar-se, amb temperatures més pròpies d'aquestes dates i amb nits una mica més fresques en què es descansarà millor.

stats