A l'espera de pluges i tempestes entre dimarts i dimecres
previsions 11/09/2022

La méteo: Diada calorosa a Ponent i amb molts núvols a la costa

Xàfecs a la tarda al nord-est, amb alguna tempesta localment forta

4 min
Albada des de la badia del Fangar (Deltebre)
Escolta aquí la previsió del temps

Els models indiquen canvis destacables per a la setmana entrant, en forma de xàfecs i tempestes generals. La causa de tot plegat és l’entrada d’aire fred des del nord d’Europa i la proximitat de l’exhuracà Danielle, ara ja en forma de borrasca activa que ens enviarà un front de cara a dimarts. La part prefrontal ens vindrà en forma d’una primera tongada de tempestes i, posteriorment, amb el pas del front, es reactivaran les precipitacions arreu del país.

De moment, a l’espera d’aquest nou canvi de temps, hem de destacar una Diada molt variable, amb mínimes nocturnes que s’han mantingut altes, sobretot allà on han aparegut núvols. Destaquem les mínimes de 26 ºC a Barcelona, 25 ºC a Reus, 20 ºC a Lleida i 19 ºC a Vic. Els núvols han estat compactes ja des de bon matí al litoral i al prelitoral, on no es descarta alguna gotellada o plugim. En canvi, continuarem amb cel serè a l’interior i al Pirineu, on la temperatura remuntarà, amb màximes previstes de fins a 35 ºC a Ponent. A la Catalunya central el termòmetre es mourà entre els 32 ºC i els 33 ºC, i al litoral o prelitoral entre els 29 ºC i els 31 ºC. La nuvolositat ja està creixent amb força a l’interior de les comarques gironines i al prelitoral, on no tardarà en caure algun xàfec. No obstant això, serà a la tarda on apareixeran, sobretot, al nord-est. Els xàfecs i les tempestes predominaran a comarques com el Berguedà, la Garrotxa, el nord d’Osona i el Ripollès. De fet, el Meteocat ha emès un avís per pluja intensa en aquest sector del territori.

Avís per pluja intesa previst per la tarda de diumenge
Diferència de temperatura prevista entre dissabte i diumenge

Els vents bufaran febles al matí, i a migdia podrà imposar-se el xaloc (sud-est) al litoral, amb marejol.

Dilluns trobarem un cel bastant carregat al litoral a primera hora. Amb el pas de les hores quedarà serè i només apareixeran núvols de tarda, amb algun possible xàfec a partir de migdia al Pirineu i Prepirineu. Les temperatures pujaran fins als 35 ºC a Ponent i a la resta es mouran entre els 31 ºC i els 33 ºC, amb un ambient càlid i xafogós a la costa.

Dimarts canviarà radicalment el temps i el front anunciat portarà molts núvols i precipitacions, en forma de tempestes que començaran durant el matí per Ponent i el Pirineu lleidatà, i s'estendran a la resta del territori al final del dia. Les tronades podran acumular 20 o 30 mm en poc menys de mitja hora i aniran acompanyades d’aparat elèctric, calamarsa o pedra. Els xàfecs arribaran durant la tarda o vespre al litoral i es reactivaran: descarregaran amb intensitat i acumularan entre 20 i 40 mm. Localment, les tempestes podran acumular més de 50 o 60 mm en poca estona i provocar inundacions. Caldrà vigilar amb les rieres i no deixar els cotxes en zones inundables. A banda, amb l’entrada de l’aire fred a les capes altes en contacte amb l’aire humit i càlid de la mediterrània, es generarà molta inestabilitat atmosfèrica i podran veure’s fenòmens violents com mànegues, esclafits o pedregades.

Probabilitat de precipitació prevista per dimarts a la tarda
Pluja total prevista per dimarts
Diferència de temperatura prevista entre diumenge i dimarts

Dimecres de matinada i al matí seguirà cobert a la costa central i nord, amb nous ruixats que es reactivaran durant la tarda cap al nord-est i descarregaran de nou amb força, sobretot al sud de la Costa Brava o a l’interior de Girona i la Catalunya central. L’ambient haurà refrescat i les màximes no passaran dels 28 ºC. A la Catalunya central les màximes es mouran entre els 23 ºC i els 25 ºC, i al Pirineu no passaran dels 20 ºC. Les nits seran fresques, i a la costa la mínima baixarà a 20 ºC (a l’interior entre els 14ºC i els 16 ºC, i al Pirineu al voltant dels 10 ºC).

Dijous hi haurà una treva, però encara podrà repetir-se algun xàfec i alguna tronada al nord-est. L’ambient serà fresc de bon matí, sobretot durant les nits, i les màximes no passaran dels 30 ºC a l’interior. I de nou, divendres, tornarà la inestabilitat amb l’entrada d’una nova massa d’aire fred que generarà noves tempestes. Les tronades apareixeran per Ponent i el Pirineu i acabaran regant tot el territori, però de manera dispersa i irregular. L’ambient refrescarà i continuarà plovent dissabte, amb tempestes més actives al sud de les Balears i el País Valencià. Les mínimes al Pirineu es mouran entre els 5 ºC i els 8 ºC, amb un ambient fred i més propi de tardor avançada.

Sembla, doncs, que la pluja ens visitarà al llarg de la setmana, juntament amb un descens tèrmic. Tot plegat, és una situació idònia per a la temporada de bolets, que tot just comença i que, ara mateix, té bones perspectives. Haurem de preparar el cistell!

stats