A l'espera d'un front entre dimecres i dijous, però sense perspectives de grans pluges generals
previsions 06/11/2022

La méteo: Jornada suau i matinada freda, a l'espera d'alguns xàfecs a mitjans de la setmana entrant

Nit sota zero a les valls pirinenques

3 min
Camp gebrat aquest matí, des de Sant Martí de Sescorts (Osona)

Les nits estan sent de tardor i la matinada passada el termòmetre ha tocat fons a molt punts de l’interior. Una nit encalmada, sense vent, ha fet que l’aire fred present a les capes baixes de la troposfera hagi ocupat les fondalades i les parts més enclotades, cosa que ha fet baixar sensiblement la temperatura. S’han observat glaçades i molts camps ja han aparegut gebrats per recordar que som a la tardor i que, de fet, ja toca veure una mica de gebre. Fem una repassada d’algunes de les mínimes de la matinada passada:

  • Das: -4 ºC
  • Prades: -2,6 ºC
  • Sant Pau de Segúries: -1,6 ºC
  • Guardiola de Berguedà: -1 ºC
  • la Vall d’en Bas: -0,5 ºC

Per aquest diumenge, després d’unes primeres hores fresques (o fredes a l’interior), les previsions indiquen una recuperació dels termòmetres i, per tant, l’ambient se suavitzarà però sense esperar valors gaire superiors al que tocaria per aquestes dates. Apareixeran núvols prims i, en general, dominarà el cel serè, amb vents febles a l’interior i també a la costa, on podrà aparèixer una lleugera mar de fons, amb maror a la Costa Brava.

Les temperatures passaran dels 20 graus a molts sectors i al litoral o Prelitoral pujaran fins als 23 ºC o 24 ºC.  L’ambient també serà més suau al Pirineu i a les valls més assolellades pujaran fins als 19 o 20 graus. Les nits continuaran fredes i durant la matinada de dilluns tornarà a glaçar lleument amb mínimes de 0 ºC a 3 ºC a l’interior de les comarques gironines i serralades prelitorals, i a les valls prepirinenques o del Pirineu podran tornar a baixar fins a -1 ºC o -2 ºC. A la resta del país les mínimes es mouran entre 5 i 10 graus i entre 12 ºC i 14 ºC al litoral. Abrigueu-vos de bon matí o durant les nits perquè aquests forts contrastos de temperatura contribueixen a l’aparició de refredats.

Diferència de temperatura màxima prevista
Temperatures màximes previstes per diumenge

De cara a dilluns no s’esperen canvis i només arribaran alguns núvols prims. La temperatura màxima encara pujarà una mica més i es podran superar els 25 ºC en moltes comarques. Apareixeran algunes boirines matinals a Ponent o a la plana de Vic, així com en alguna fondalada prepirinenca, amb algun banc de boira aïllat que s’acabarà esvaint amb l’albada.

Temperatures mínimes previstes per dilluns

Dimarts s’espera un nou dia suau, amb temperatures properes als 25 ºC  i més nuvolositat. El cel apareixerà bastant enteranyinat per núvols prims i alts, especialment a Ponent i al nord-oest. Amb l’avanç de la jornada aniran apareixent alguns núvols més compactes (baixos) al litoral i al prelitoral, que seran una mica persistents.

Diferència de temperatura màxima prevista

El canvis apareixeran de cara a dimecres, amb el pas d’un front atlàntic que, segons els models, pot deixar precipitacions per Ponent i el Pirineu occidental al matí i migdia. A la tarda o vespre es podran reactivar els ruixats al litoral o al prelitoral, així com al Pirineu, però no parlem de grans quantitats (2 a 5 mm, en tot cas), a excepció d’algun xàfec aïllat més abundant a la costa dijous a la matinada.

La resta de setmana no s’esperen precipitacions i la pressió atmosfèrica pujarà, amb una configuració isobàrica que bloquejarà el pas de noves pertorbacions atlàntiques cap a les nostres latituds.

Pluja total prevista per dimecres

Les probabilitats de grans pluges generals continuen sent baixes i de moment la primera quinzena de novembre continuarem amb algun front atlàntic i sense perspectives de grans llevantades o borrasques gaire actives. A llarg termini tampoc s’albiren gaire canvis i, de moment, continuarem amb l’episodi de sequera durant tot el que resta de mes.

stats