previsions 02/01/2022

La méteo: L'hivern tornarà a partir de dimecres, amb ruixats, neu i vent

Núvols prims i boires, a l'espera d'un canvi radical de temps la setmana que ve.

5 min
Boirines i inversió tèrmica a Torelló (Osona)

BarcelonaJa podeu escoltar l'avanç de previsió per avui, diumenge, dia 2:

Escolta aquí la previsió del temps

Ja tenim els primers rècords d’aquest 2022 pel que fa a temperatura, amb una màxima absoluta de 21,9 ºC registrada aquest dissabte passat a l’observatori Fabra, la més alta observada un gener des de 1914 (de la sèrie climàtica de cent nou anys). En relació amb això, en 11 de les 153 estacions de la XEMA (Meteocat) es va assolir també rècord de temperatura registrada un mes de gener. Destaquen, per exemple, els 24 ºC de Font-rubí, els 23,9 ºC de la Bisbal del Penedès, els 23 ºC de Sabadell o els 13,5 ºC de Sasseuva (2.228 m). I és que l’anticicló càlid que ens visita aquests dies ens porta una situació excepcional, amb valors més propis de finals de maig que no pas de l’inici de l’hivern.

Tot sembla indicar, segons els mapes previstos, que aquesta primavera ja es va acabant, especialment de cara a Reis. L’anticicló es desplaçarà a partir de dimarts i un primer solc en altura anirà acompanyat d’un front que deixarà pas a un passadís de vent del nord-oest. Els primers xàfecs arribaran dimarts pel Pirineu occidental i es generalitzaran de cara a dimecres, amb neu al Pirineu i un clar descens tèrmic. L’hivern tornarà i les temperatures es normalitzaran, amb màximes que quedaran entre 10 i 15 graus per sota de les registrades aquests dies.

Temperatures a Europa previstes a 850 hPa (1.500 m), per dijous
Cota de neu prevista per dimecres

Però anem a pams perquè, de moment, aquest diumenge seguirem amb l’ambient suau allà on no hi hagi boira. La matinada ha estat freda a molts punts de l’interior, amb marcades inversions tèrmiques i algunes gebrades en planes i fondalades. Les mínimes han baixat fins als 6 al litoral i fins als 0 ºC al prelitoral. A la Depressió Central i Prelitoral, així com a les conques prepirinenques ha glaçat, amb valors d'entre 0 ºC i -4 ºC. Destaquen -2 ºC a Vic, -3 ºC la Vall d’en Bas o a la Pobla de Segur. A Tornabous han baixat fins a -3,5 ºC o fins a -4 ºC a Baldomar i a Guixers-Valls. A les valls pirinenques s’han mogut entre -2 ºC i -5 ºC. L’aire fred ha ocupat, un dia més, les parts més planes i fondes, tal com demostren els -5 ºC registrats a Das (a 1.100 m), mentre que a la Tossa d’Alp (2.500 m) no han baixat dels 5 graus positius. La inversió tèrmica s’ha pogut veure fins i tot a la mateixa ciutat de Barcelona, amb 14 ºC de mínima registrada a l’observatori Fabra i, per contra, valors pròxims a 7 o 8 graus al Port o al barri del Raval.

 

De bon matí, a la façana costanera ens hem despertat amb nous bancs de boira compactes fruit de la marcada diferència entre la temperatura del mar i l’aire més càlid circumdant, tot i ser un fenomen, de fet, més propi de la primavera. Aquestes boires no s’acabaran esvaint a la costa central, on es mantindrà l’ambient mig tapat i humit. En canvi, al litoral sud ja no apareixeran i donaran pas a un dia de cel serè o amb núvols prims. Al pla de Lleida i conques prepirinenques es mantindrà també la boira, amb un ambient més fresc i amb temperatures que no passaran dels 5 ºC. A la Costa Brava es mantindrà la boira alta i només apareixerà alguna clariana. Per tant, el termòmetre quedarà frenat al voltant dels 12 o 14 ºC. Al litoral i prelitoral central o sud el termòmetre oscil·larà entre 18 i 23 ºC. Malgrat aquest ambient primaveral, en alguns punts del nord-est es registraran màximes més baixes que el dia anterior, però en qualsevol cas l'ambient no es normalitzarà del tot en valors hivernals fins al dia de Reis. A banda de les boires, allà on no se'n formin el cel estarà enteranyinat per núvols prims, fruit del pas d’una cua de front poc activa que acabarà tapant el cel al Pirineu i poca cosa més. El vent es reforçarà en altura, de l’oest, amb alguna ratxa moderada als cims del Prepirineu i Pirineu.

Màximes previstes per aquest diumenge.

 

El pas d’aquest front no serà suficient per netejar l’ambient i dilluns es repetiran les boires matinals, amb temperatures que encara seran superiors a les habituals en aquestes dates. Cel serè amb algun núvol prim i nous bancs de boira matinals al litoral i a l’interior (que aquí persistiran tota la jornada). Les temperatures tornaran a moure’s al voltant dels 22 ºC o 23 ºC allà on no es formi la boira i quedaran una mica més frenades al nord-est, sense arribar a superar els 15 ºC en molts punts. Novament, a la plana de Lleida, el termòmetre no passarà de 5 ºC o 6ºC.

 

Dimarts el temps començarà a canviar, amb més núvols a Ponent, sobretot al Pirineu, on podran caure alguns primers xàfecs. La cota de neu es mourà inicialment pels volts dels 2000 m, però baixarà al final del dia fins als 1500 m. Les temperatures seran més baixes i la nuvolositat anirà guanyant terreny, de ponent a est, per acabar cobrint tot el territori cap al final del dia.

Pluja acumulada prevista per dimarts

Durant la nit i entrada la matinada de dimecres el front deixarà precipitacions en molts punts del país. Fins a primera hora del dia els models indiquen pluges de fins a 10 mm al litoral i nevades al Pirineu, amb una cota baixant fins als 1000 m o en fons de vall a l’Aran i nord del Pallars Sobirà al final del dia. Els xàfecs aniran desapareixent de cara a migdia i el vespre-nit de Reis s’espera fred però sense pluja o, en tot cas, amb nevades residuals al vessant nord del Pirineu de Lleida i nord d’Andorra. Les temperatures tocaran fons la nit de Reis, amb vent del nord i nord-oest que incrementarà la sensació de fredor, amb ratxes fortes que podran superar els 80 km/h al nord de la Costa Brava i a la vall de l’Ebre. Les glaçades nocturnes seran gairebé generals el matí del dia de Reis, amb mínimes que podran baixar fins als 3 ºC al litoral. El vent del nord-oest tornarà a reforçar-se de cara als dies 7 i 8, amb noves nevades al Pirineu i un nou descens tèrmic. Per tant, es confirma que els Reis ens portaran de nou l’hivern i un ambient més propi d’aquestes dates.

Pluja acumulada prevista per dimecres
Diferència de temperatura màxima entre aquest diumenge i dimecres
Cops de vent màxim previstos per dimecres
Diferència de temperatura màxima entre diumenge i dijous (Reis)
stats