Mínimes de -1 ºC al Pirineu, per damunt de 2.200 m
previsions 25/09/2022

La méteo: matins frescos, xàfecs dispersos a muntanya i tramuntana a l'Empordà

La tramuntana i el mestral es reforçaran a inici de setmana

4 min
Puigmal enfarinat i estrats a cota baixa, des d'Orís (Osona)
Salt del Cabrit, a Sant Martí Sescorts (Osona).

La situació meteorològica tendeix a l’estabilitat, amb alguns matisos en forma de xàfecs dispersos a muntanya i vent als dos extrems del país. Els xàfecs de dissabte van acumular de 15 a 25 mm en comarques com la Garrotxa, el Pla de l’Estany o l’Alt Empordà, amb les següents quantitats, que en cap cas van ser abundants:

  • Darnius-Boadella: 26 mm
  • Espolla: 26 mm
  • Cabanes: 23 mm
  • Olot: 24 mm
  • Banyoles: 19 mm
  • Malgrat de Mar: 18 mm

La refrescada ha estat general i alguns punts del Pirineu han quedat enfarinats, amb mínimes que s’han situat al voltant de -1 ºC per damunt dels 2.200 m. No cal dir que si aneu a muntanya en aquesta època cal portar una bona equipació, perquè les condicions són de tardor avançada, amb canvis bruscos de temps i ambient fred. A més, a partir de dilluns el vent del nord incrementarà la sensació de fred a alta muntanya.

Al llarg del matí apareixeran alguns núvols baixos a la Catalunya Central i a partir del migdia creixerà nuvolositat d'evolució en punts de muntanya. Es podran repetir alguns xàfecs i algunes tempestes cap al Prepirineu i cap al Pirineu oriental i a l'interior del nord-est, sense esperar-ne grans aiguats, tot i que, localment, poden ser d’intensitat moderada o forta, però de curta duradaLes comarques on poden descarregar aquests xàfecs el Ripollès o la Garrotxa. De cara a la nit o matinada, alguns models indiquen la possibilitat d’algun ruixat cap a l'extrem sud de la Costa Daurada.

Quant a temperatures, aquest diumenge la temperatura màxima pujarà lleugerament en punts de l'est i els valors més alts arribaran als 25 ºC a les Terres de l'Ebre. A la resta del territori es mourà entre els 19 ºC  i els 22 ºC. La matinada serà freda al Pirineu, amb mínimes de 5 ºC o 6 ºC i a l’interior es mouran entre els 10 ºC i els 12 ºC. Al litoral la mínima quedarà al voltant dels 16 ºC o 17 ºC.

Els vents continuaran del nord, amb tramuntana a l’Empordà (a Portbou han assolit els 80 km/h) que i no desapareixerà, amb la mar alterada al nord del cap de Begur (forta maror). Bufarà una mica de mestral a l’Ebre.

Pluja total acumulada prevista per diumenge.
Diferència de temperatura prevista entre dissabte i diumenge.
Cops de vent màxims previstos per diumenge al migdia.

De cara a dilluns s'esperen pocs núvols o alguns de més compactes al Port i al sud de la Costa Daurada. Es reforçarà el mestral a l’Ebre i la tramuntana a l’Empordà. Farà sol a l’Alt Empordà, però els núvols creixeran amb força al sud del Baix Empordà i al nord del Maresme, així com a la Selva, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès. A la tarda podran caure xàfecs a les Guilleries - Collsacabra i també a la Selva marítima, amb tramuntana reforçant-se a l’Empordà. A la Vall d’Aran i al nord del Pallars Sobirà estarà bastant cobert i podrà caure algun floc de neu per damunt dels 2.200 m. Les temperatures remuntaran lleument a Ponent, a la Catalunya Central i a l’interior de les comarques gironines, amb màximes entre els 20 ºC i els 24 ºC, en general.

Dimarts es reforçarà el vent del nord i del nord-est, amb ratxes de fins a 70 km/h a la vall de l’Ebre i també a l’Empordà (al cap de Creus podran superar els 90 km/h). Estarà molt cobert al nord del Pirineu lleidatà i podrà nevar feblement per damunt dels 2.000 m a l’Aran. A la resta del Pirineu apareixeran núvols alts i mitgencs, així com a la resta del país, amb núvols d’evolució durant la tarda que podran deixar algun ruixat a l’interior de Girona o a la Selva marítima i al nord del Maresme. Hi haurà maregassa al nord de la Costa Brava i maror a la resta del litoral, amb mestral. Les temperatures, tant les màximes com les mínimes, pujaran lleugerament. Tot i així, els matins continuaran freds al Pirineu o molt frescos a l’interior del país.

Pluja total prevista per dimecres.

La irrupció de vent del nord portarà molts núvols al Pirineu i el seu vessant nord continuarà cobert, amb xàfecs de neu que aniran emblanquinant la serralada, amb una cota que rondarà els 2.000 m. De cara a dijous els models indiquen força activitat, inclús amb tempestes al nord-est, amb possibilitat de tronades intenses a les comarques gironines i a la costa que, localment, poden superar els 40 o 50 mm, amb intensitat fortes o molt fortes (20 mm en menys de mitja hora).

stats