Cap de setmana tranquil, amb una Diada de sol i més calor a l'interior
previsions 10/09/2022

La méteo: Nits fresques a l'espera de noves tempestes la setmana entrant

Serè o amb algun xàfec residual al nord-est durant la tarda

3 min
Núvols baixos damunt la Roca Grossa, a Calella
Escolta aquí la previsió del temps

Cap de setmana tranquil, a l’espera d’un nou canvi de temps a partir de dimarts vinent, amb xàfecs i tempestes de certa intensitat. La calor collarà per la Diada, amb sensacions tèrmiques que superaran els 35 ºC a Ponent. No obstant això, l’ambient a primera hora del dia comença a tenir aires de tardor, amb temperatures baixes a l’interior, especialment al Pirineu, on la matinada passada ha calgut tapar-se amb una bona manta. Les mínimes han quedat al voltant dels 6 ºC a Das o al Pont de Suert, a Viella han baixat a 7 ºC i a Puigcerdà, Sort i Castellar de n’Hug han quedat entre els 8 ºC i els 10 ºC. A l’interior del país s’han mogut al voltant dels 18 ºC, i al litoral els valors mínims més alts han quedat sobre els 23 ºC. Tot plegat, ja ens avisa d’aquest canvi en la dinàmica entre el dia i la nit, amb jornades que encara seran caloroses però les nits seran fresques.

La novetat de les últimes hores ha estat també la formació d’alguns núvols convectius que han deixat xàfecs d’intensitat moderada a forta, amb quantitats acumulades de fins a 13 mm als Alfacs o de 8 mm a Amposta o a l’illa de Buda. Aquests xàfecs han anat endinsant-se mar endins, amb nuclis tempestuosos que han continuat descarregant davant del delta de l’Ebre.

Tempestes davant del delta de l'Ebre, aquest matí de dissabte.

Al llarg del dia aniran obrint-se més clarianes pel sud i seguirà serè a la resta del país, només amb la presència d’algun núvol costaner que incrementarà la sensació de xafogor al litoral. A l’interior de les comarques gironines podrà descarregar algun xàfec aïllat de curta durada.

Les temperatures màximes d'aquest dissabte quedaran una mica frenades, després d’una matinada fresca, i no passaran dels 32 ºC a Ponent. En canvi, al Pirineu pujaran respecte a les de divendres, amb un ambient més càlid. Les màximes es mouran al voltant dels 29 ºC al litoral. Vents febles del sud a la costa, amb marejol.

Precipitació acumulada fins a les 18 h.
Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i dissabte.

Diumenge a primera hora apareixeran algunes boirines o algun banc de boira a la plana de Vic, al prelitoral o en alguna fondalada pirinenca, fruit del fort contrast entre el dia i la nit, amb la condensació de la humitat després d’una matinada freda. En general, predominarà el cel serè durant la Diada, sobretot a l’interior i al Pirineu. Al litoral central i sud podrà caure algun plugim de matinada o a primera hora de la jornada, amb un ambient més carregat i xafogós. A mig matí ja quedarà serè o mig cobert, però sense precipitacions. A la tarda, podran caure alguns ruixats aïllats a l’interior de les comarques gironines, d’intensitat feble o, localment, moderada. Es notarà més calor i a Ponent podran fregar els 35 ºC. A la resta del territori els termòmetres es mouran entre els 30 ºC i els 32 ºC.

Precipitació total acumulada prevista per diumenge.
Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge.

Dilluns es repetirà la mateixa dinàmica, amb un cel bastant carregat al litoral i algun possible plugim a primera hora. Amb el pas de les hores quedarà serè i només apareixeran núvols de tarda, amb algun possible xàfec a partir de migdia al Pirineu o Prepirineu. Les temperatures pujaran fins als 35 ºC a Ponent i a la resta es mouran entre els 30 ºC i els 32 ºC.

Dimarts torna a canviar el temps i un front portarà molts núvols i precipitacions, en forma de tempestes, que començaran per Ponent i el Pirineu lleidatà i s'estendran a la resta del territori al final del dia. Les tronades podran acumular 20 o 30 mm en poc menys de mitja hora i aniran acompanyades d’aparat elèctric, calamarsa o pedra. Els xàfecs arribaran durant la tarda o vespre al litoral i es reactivaran: descarregaran amb intensitat i acumularan entre 20 i 40 mm. Dimecres al matí seguirà cobert a la costa central i nord, amb nous ruixats que es reactivaran durant la tarda cap al nord-est i descarregaran de nou amb força, sobretot al sud de la Costa Brava o a l’interior de Girona i la Catalunya central.

Dijous encara podran repetir-se algun xàfec i alguna tronada a la costa o al nord-est. L’ambient serà més fresc, sobretot durant les nits, i les màximes no passaran dels 30 ºC a l’interior.

stats