La setmana que ve tornarà la pluja, amb aiguats al País Valencià de cara a dimecres
previsions 13/03/2022

La méteo: un nou front i més pluja de cara a la setmana entrant, amb temporal marítim

Nova tongada de ruixats i onades de més de 3 metres a la Costa Brava

4 min
Cel caòtic, amb estrats a la vall i núvols mitjans o alts per damunt, a Sant Pere de Torelló

Diumenge tornarem a parlar de pluja i temps insegur, tot i que no s’espera tanta aigua com durant l’episodi anterior, en què, recordem-ho, es van superar els 140 mm en alguns punts del país, un registre que en alguns observatoris de l'Empordà ha sigut rècord pel que fa a pluja acumulada durant 24 hores (dels últims 20 anys). Al Prepirineu i el vessant sud del Pirineu la nevada va acumular de 20 a 30 cm, amb una cota de neu a terra per damunt dels 1.500 m. Aquests són alguns exemples del que hem recollit en les últimes 36 hores:

  • Navata: 140
  • L’Escala: 139 (rècord en 24 hores, des de l'octubre del 2005). Font: Sergi Corral
  • Pantà de Darnius-Boadella: 134
  • La Tallada d’Empordà: 110
  • El Vendrell: 85
  • Girona: 70
  • Barcelona (Fabra): 55
  • Viladecans: 37
El riu Ter i els seus afluents porten un bon cabal aquest diumenge.

I després d’aquestes pluges continuarà el temps insegur. Aquest diumenge ja ens està creuant un segon front que regarà el país, tot i que els xàfecs no seran ni tan abundants ni tan generalitzats com els de dissabte. Fins a mig matí ja portàvem un parell de litres acumulats a Horta de Sant Joan, Gandesa o Batea i algunes dècimes de litre al Segrià, les Garrigues, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre o el Montsià. Al llarg del matí la pluja i el front de pluja escombraran el país d’oest a est i deixaran entre 10 i 20 mm com a màxim, amb xàfecs que es reactivaran i que seran més notables al terç nord de Catalunya. La cota de neu se situarà entre els 1.300 i els 1.500 m. A la tarda veurem algunes clarianes pel sud i per ponent i cap al vespre tornaran a arribar nous núvols des del sud.

Pluja acumulada prevista per diumenge.

Les temperatures d'aquesta matinada no han baixat gaire i només s’ha registrat alguna feble glaçada a les valls pirinenques o fondalades del prelitoral sud, com per exemple a Prades, amb -1 ºC. Les màximes tornaran a moure’s al voltant dels 14 ºC, amb un ambient fresc per la manca d’insolació, la humitat i els nous xàfecs. Al nord-est el termòmetre pujarà una mica més respecte de dissabte.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge.

La situació marítima continuarà molt alterada, amb llevantada al litoral, amb maregassa i onades superiors als 3 o 4 metres (mar brava) a l’Empordà. Hi haurà una notable mar de fons de l’est a la resta de la façana costanera, amb vent de sud, girant a est. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per aquest fort onatge previst.

Avís per fort onatge.

I dilluns començarem la setmana amb més incertesa i temps insegur i humit. El causant d’aquesta situació és una borrasca centrada cap al golf de Cadis. Esperem l'entrada d'una nova tongada de precipitació que afectaria moltes comarques. Tot plegat, provocat per aquesta pertorbació centrada al golf de Cadis que impulsarà masses de núvols cap al nostre territori i un nou front que dilluns ha de tornar a regar el país. El matí ja estarà ben cobert i de matinada cauran els primers xàfecs cap al sud (a l'Ebre i les comarques del Camp). Al migdia disminuirà o desapareixerà la pluja pel sud i ponent i continuarà plovent cap a la costa i comarques del nord-est, amb una cota de neu que es mourà dels 1.600 m per pujar fins als 2.000 m. En general, poden acumular-se de 5 a 15 mm, en termes mitjans.

El temporal marítim continuarà, amb vents de l’est i onades de fins a 3 metres (maregassa), i afectarà tot el litoral.

Pluja acumulada prevista per dilluns.

Dimarts s’espera una petita treva, amb un cel amb algunes clarianes a ponent, la Catalunya Central i el sud. En canvi, a la costa central i nord i a l’Empordà el dia serà gris i humit, amb algun plugim feble al litoral o al nord-est. Les precipitacions aniran acompanyades de fang per la presència de la pols africana que haurà transportat el vent del sud des de les capes altes de la troposfera. La cota de neu es mantindrà alta, al voltant dels 2.200 m. Continuarà el vent de llevant, girant a gregal, i el mal estat de la mar (maregassa). El vent d'entre llevant i gregal bufarà amb cops de més de 50 km/h en molts punts de la costa i dimarts algunes ratxes podrien superar fins i tot els 70 km/h a la Costa Daurada i l'est de Menorca.

I ara mateix tot sembla indicar que a partir de dimecres s’han de reactivar les precipitacions, amb la borrasca atlàntica situada damunt del golf de Cadis que impulsarà masses càlides i humides des del sud del Mediterrani. A això hi hem de sumar la presència d’aire fred a les capes altes i els vents allevantats en superfície. Tot plegat és el còctel perfecte per a aiguats al País Valencià o el sud-est de la península Ibèrica, on es podran acumular més de 100 mm en 24 hores. Els xàfecs es reactivaran entre dimecres i dijous al sud i a la costa catalana, amb una possible llevantada tot i que els models no indiquen precipitacions extremadament abundants (de 20 a 40 mm, a hores d'ara). La nevada serà més probable al Pirineu oriental, amb una cota de neu per damunt dels 2.000 m.

Malgrat tot, aquestes situacions s’han d’anar seguint dia a dia perquè sovint són erràtiques i fan de mal predir a mitjà termini.

Pluja acumulada prevista per dimecres.
stats