La gota freda s'allunya però encara cauran alguns xàfecs
previsions 08/10/2022

La méteo: Temps de tardor, amb cel amenaçador a la costa i noves tempestes

Les pluges de les últimes 24 hores acumulen fins a 50 mm en alguns punts del Principat

4 min
Cel cobert i amenaçador des de la Roca Grossa (Calella)
Escolta aquí la previsió del temps

La pertorbació tendeix a allunyar-se cap a l’interior de la Mediterrània i, tot sembla indicar, que aquest dissabte només deixarà xàfecs residuals i no tant intensos com en les darreres hores. Recordem que aquesta gota freda o DANA (Depressió Aïllada en Nivels Alts) ha generat intensos aïguats a les Balears. Entre dijous i divendres passat es van acumular 254 mm a Manacor (Mallorca) o els 182 mm d’Artà i a l’aeroport de Maó es va batre un rècord, amb 160 mm en 24h, sent l’acumulació més important des que existeixen dades en aquest observatori. Al País Valencià van destacar els 175 mm de Carcaixent però en alguns observatoris manuals es van superar els 230 mm.

En el mapa que veieu aquí a sota, es pot apreciar una taca verdosa associada a temperatures (a 5.500 m) de fins a -16 ºC, valors suficients per generar potents núvols de tempesta damunt de la vertical de la Mediterrània occidental.

Mapa de temperatura a 500 hPa (5.500 m)

A Catalunya, en aquestes darreres 24 hores, la part menys activa d’aquesta pertorbació ha deixat pluges, sent les més abundants les registrades a les comarques gironines o a la costa central i prelitoral. Entre divendres i dissabte al matí destaquen:

  • Platja d’Aro: 57 mm
  • Sant Feliu de Guixols: 44 mm
  • Vallirana: 37 mm
  • la Tallada d’Empordà: 35 mm
  • Cassà de la Selva: 31 mm
  • la Bisbal d’Empordà: 29 mm
  • Constantí: 25 mm
  • Girona: 23 mm
  • Terrassa: 23 mm
  • Viladecans: 23 mm
  • Montserrat- Sant Dimes: 23 mm

Els xàfecs van caure en forma de tempesta i es van registrar grans intensitats, com els 33 mm acumulats en 30 minuts de Castell d’Aro o els 20 mm en 30 minuts de Constantí.

Les precipitacions, a primera hora del matí, han anat caient enfront de la costa catalana, al litoral tarragoní i també al nord-est. Al llarg del matí i fins a migdia estarà molt cobert i amenaçador al litoral i al prelitoral, on podran caure alguns plugims en principi, febles. Al Delte de l’Ebre i Camp de Tarragona estarà cobert i també caurà algun xàfec. On continuaran les precipitacions, entre febles i moderades serà a la Costa Brava i a l’interior de les comarques gironines, així com al Pirineu i Prepirineu oriental.

A partir de migdia s’obriran clarianes per l’oest i pel sud del país i, novament, els núvols tornara a crèixer i els xàfecs tornaran a reactivar-se i a descarregar amb més intensitat a la tarda, sobretot al prelitoral sud i al Pirineu occidental o Prepirineu, en canvi, a la façana costanera es podran obrir algunes clarianes, tot i que tampoc es descarta algun nou xàfec. Cap al final del dia els ruixats podran avançar per la Catalunya central fins arribar a l’est, deixant algun xàfec a la Costa Brava o a la Costa Central (durant el vespre i nit).

La mar estarà alterada, amb mar de fons de l’est. Els vents seran de gregal al matí i tornaran a girar a llevant a la tarda, sobretot a la Costa Brava. Les precipitacions més abundants cauran mar endins a causa del moviment d’aquesta gota freda, amb el seu centre situat entre el golf de Lleó i Menorca.

L’ambient serà fresc aquest dissabte, amb termòmetres que no passaran dels 21 o 22 graus a la costa. A l’interior es mouran entre els 23 i els 25 graus, amb més clarianes, sobretot a Ponent i a la Catalunya central.

Pluja total acumulada prevista per dissabte
Diferència de temperatura màxima prevista

Per diumenge s’espera una treva al matí, amb boires a l’interior o a les planes de la Catalunya central i amb moltes clarianes a la resta, inclús a la costa, amb un cel més obert i més estones de sol. No obstant això, la tarda serà insegura, i podran tornar a crèixer nuvolades compactes que en punts de muntanya deixaran nous xàfecs. Seran més probables a l’interior de la comarques gironines, Pirineu, nord de la Catalunya central i al prelitoral sud. Els vents giraran a sud i hi haurà lleugera mar de fons de l’est. Els termòmetres remuntaran i passaran dels 25 graus a Ponent. A la costa es mouran entre els 21 i els 23 graus i al Pirineu entre els 15 ºC i els 17 ºC.

Pluja total acumulada prevista per diumenge
Diferència de temperatura màxima prevista

Per dilluns s’espera un nou augment de la nuvolositat, amb clarianes al matí i una tarda més insegura. Els moders indiquen la proximitat d’un solc, amb aire fred en altura, que tornarà a generar nuvolositat i a deixar nous xàfecs. Els ruixats començaran per Ponent i el Pirineu occidental, afectant al final del dia i al llarg de la primera part de dimarts la resta del país. Els termòmetres pujaran una mica, sobretot les mínimes nocturnes, i baixaran lleugerament les màximes. Les resta de la setmana, sobretot entre dimecres i dijous, no farà net del tot, amb una situació indefinida que s’haurà d’anar seguint pero que, ara mateix, estarà marcada per nous xàfecs.

stats