A l'Empordà la temperatura remuntarà fins als 30 ºC
previsions 23/10/2022

La méteo: Xàfecs al Pirineu amb vent fort als cims i poques perspectives de pluges generals

El vent del sud i sud-oest supera els 100 km/h al Pirineu

3 min
Cel cobert per núvols baixos i mitgencs, des de Deltebre
Escolta aquí la previsió del temps

La pertorbació atlàntica continua enviant bandes compactes de nuvolositat a la península Ibèrica, amb fronts més actius cap a la meitat est del territori espanyol. Aquí a casa, aquests fronts arriben desgastats i només deixen algunes gotes o, en tot cas, alguns xàfecs al Pirineu. Les quantitats acumulades del darrer front (fins aquest diumenge a les 9 del matí) han estat de:

  • Bonaigua (2200 m): 12 mm
  • Espot (2400 m): 9 mm
  • Viella: 3 mm
  • El Pont de Suert: 2 mm
  • Sort: 1 mm
  • Les Borges Blanques: 1,4 mm
  • Pantà de Riba-roja: 2 mm

La configuració isobàrica i la posició de la borrasca atlàntica han contribuït a reforçar el vent del sud i del sud-oest al Pirineu, i per causes orogràfiques, aquesta massa del sud, en remuntar la serralada s’ha accelerat i ha generat ratxes superiors als 100 km/h. Destaquen els 104 km/h de Certascan o els 109 km/h d’Ulldeter. De fet, Meteocat manté vigent l’avís per aquest fort vent durant tot el dia al Pirineu lleidatà, la Cerdanya i també al Ripollès. Es desaconsella fer activitats d’alta muntanya en aquests sectors ,especialment per damunt dels 2.000 m i en llocs aeris o amb risc de caigudes com crestes o carenes exposades.

Avís per fort vent al Pirineu

Pel que fa a l’estat del cel previst per diumenge, continuarem amb núvols prims, a estones més compactes, i al Pirineu lleidatà o al Prepirineu continuarà plovent feblement al llarg de tot el dia, amb plugims acompanyats de fang. Al Pla de Lleida i a la Catalunya Central cauran alguns plugims, també amb fang, i localment pot descarregar alguna tronada, més probable al vessant sud del Pirineu o a l’interior de les comarques gironines, on es pugui reactivar la nuvolositat (Guilleries o Collsacabra).

L’ambient continuarà molt suau i les màximes passaran amb escreix el que tocaria per aquestes dates. De fet, a 1.500 m estem tenint valors 10 graus per sobre de la mitja climàtica, és a dir, per sobre del que tocaria per aquestes dates. Una prova d’aquesta situació han estat les mínimes registrades de matinada, amb valors de 19 ºC a Barcelona o de 16 ºC a Lleida. A causa d’aquest garbí i del vent del sud, al nord-est la màxima remuntarà i a l’Empordà poden arribar fins als 29 ºC o 30 ºC, amb valors d’entre 23ºC i 27 ºC a la resta del país.

La presència de pols africana a nivells baixos i mitjans de la troposfera està fent incrementar els nivells de contaminació de l’aire, amb valors que superen el límit òptim per a la salut pel que fa a les PM10.

Pluja total acumulada per diumenge
Diferència de temperatura màxima prevista

I la setmana entrant començarem amb els mateixos núvols prims i ambient suau. Dilluns el vent afluixarà al Pirineu i no s’esperen precipitacions, tret d’algun plugim o xàfec aïllat, feble, al Pirineu lleidatà (al vessant sud), a primera hora del dia. La resta de la jornada podran aparèixer clarianes però, novament, a la tarda o vespre podrà caure algun nou xàfec. A la resta del territori seguirem amb el tel de núvols alts, l’ambient enterbolit i per algunes nuvolades més compactes a estones al litoral. Hi haurà maror a la costa i el vent bufarà del sud i sud-oest.

Pluja total acumulada per dilluns
Diferència de temperatura màxima prevista

La resta de la setmana no s’esperen canvis importants i no hi ha perspectives de grans pluges. Dimarts i dimecres apareixerà molta nuvolositat però, de nou, seran les restes dels fronts atlàntics que arribaran aquí sense força i sense humitat per deixar precipitacions.

Tot sembla indicar que acabarem l’octubre sense borrasques actives i els models a mitjà termini només mostren canvis passat Tots Sants, amb més borrasques i descens tèrmic. Esperem que el novembre vinguin pluges i alguna llevantada, perquè la situació dels nostres recursos hídrics ja és preocupant. Ara mateix, però, les previsions a mitjà o llarg termini indiquen un final de tardor i inici d’hivern una mica humits al Pirineu occidental però no pas a l’oriental. Per tant, a les conques internes no n’esperem gaire, de pluja. Ho anirem seguint!

stats