La méteo: la calor intensa tornarà després d'un cap de setmana amb menys pluja del que semblava
Entre dissabte i diumenge hi haurà aiguats a les Terres de l'Ebre, però en general les quantitats de pluja no seran abundants
BarcelonaLa temperatura segueix normalitzant-se, però la calor encara és raonable. Aquest migdia s'ha arribat a 32,7 a Vinebre, a 32,5 a Benissanet i 30,9 a Falset, però la proporció d'estacions que han passat dels 30 graus no ha arribat al 30%. De mitjana les màximes encara han sigut un grau més baixes del que tocaria, agafant com a referència els últims 13 anys.
Aquesta matinada hi ha tornat a haver alguns xàfecs intensos a la costa, però en general les pluges han tingut poc a veure amb les de la matinada passada. Destaquen els 12 l/m² de Vilassar de Dalt, els 10 de Cabrera de Mar o els 6 de Mataró, pluges que avui no han anat acompanyades de llamps i trons.
A poc a poc es va concretant la previsió de cara al cap de setmana, i el més probable és que la pertorbació que arribarà dissabte no afecti Catalunya tant de ple com semblava en un inici. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que les pluges sí que regaran sectors del Pirineu i del Prepirineu occidentals i sobretot les Terres de l’Ebre, però, en canvi, les quantitats podrien ser minses o fins i tot inexistents en alguns sectors del nord-est.
Les pluges aniran a més a mesura que avanci el dissabte, i de cara al vespre i nit de dissabte a diumenge és quan plourà en més indrets. Entre les Terres de l’Ebre i el nord del País Valencià és on hi ha més garanties a hores d’ara que la pertorbació pugui arribar a acumular més de 50 l/m², i és possible que localment alguns aiguats puguin ser forts en aquests sectors.

La previsió encara no és del tot clara, i no és descartable que en moltes altres comarques pugui arribar a ploure amb certes ganes entre el vespre de dissabte i el matí de diumenge, però lluny de les Terres de l’Ebre és poc probable un escenari d’aiguats importants.
A la Península el temps inestable s’allargarà durant la primera part de la setmana que ve, però de cara a dilluns i dimarts no és probable un escenari de pluges abundants a Catalunya. Més aviat la inestabilitat s’anirà desplaçant cap al centre i oest de la Península i el més probable és que les pluges vagin abandonant també les Terres de l’Ebre i altres comarques de l’oest.
El canvi de temps del cap de setmana anirà acompanyat d’un vent d'entre llevant i gregal que farà que la situació marítima sigui complicada a partir de dissabte al migdia, sobretot a la Costa Daurada, al País Valencià i a les Pitiüses, on diumenge les onades arribaran a superar els 3 o 4 metres d’alçada.

Els pròxims dies l’ambient anirà sent cada cop més d’estiu. L’augment dels núvols de cara al cap de setmana frenarà les temperatures diürnes, però les nits seran cada cop més xafogoses. La primera part de la setmana que ve estarà marcada per un repunt important de la temperatura, amb màximes que tornaran a arribar als 35 °C a Ponent i temperatures mínimes podrien arribar encara a ser tòrrides en alguns punts.
Es va confirmant el repunt clar de la temperatura que ja insinuaven els models de previsió des de fa alguns dies. La pujada marcada es notarà sobretot dilluns i tot fa pensar que la calor intensa de dilluns i dimarts s’anirà apagant lentament a mesura que avanci la setmana.

Segon estiu excepcional seguit
S'acaba l'agost i amb ell l'estiu climàtic, és a dir, els mesos de juny, juliol i agost sencers. La temperatura mitjana per al conjunt de Catalunya diu que aquest estiu no ha sigut tan dur com l'anterior, però que ha superat clarament qualsevol dels precedents com a mínim des del 2009. La temperatura mitjana calculada a partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat s'ha situat en 22,9 °C, bastant per sota dels 23,7 °C de l'any passat, però clarament per sobre dels 22,4 del 2017 o d'alguns altres precedents recents similars.
Malgrat que aquest estiu hi ha hagut el que podria haver sigut el dia més calorós mai registrat a Catalunya i també probablement l'onada de calor més forta, aquests extrems s'han combinat amb períodes de temperatures més raonables o fins i tot de fresca que han fet que en conjunt l'estiu no s'hagi acostat a batre el rècord de l'anterior.