La méteo
previsions 02/02/2024

La méteo: migdies de primavera a l'espera de canvis a partir de dijous

Diumenge alguns termòmetres fregaran els 25 graus. La setmana que ve tornarà un ambient més normal d'hivern.

3 min

BarcelonaMatí de divendres gens fred. En general, el dia ha començat amb entre 1 i 2 graus més que ahir i tant a l'Empordà com a les Terres de l'Ebre el vent ha disparat el termòmetre: a Figueres i a l'Observatori de l'Ebre la temperatura ha pujat 7 graus en 24 hores. De mitjana, a Catalunya les mínimes han estat les que caldria esperar durant la segona part del març i no a principis de febrer.

Anomalia diària de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Aquest matí circularan alguns núvols prims, que al Pirineu i a la Catalunya Central poden arribar a ser una mica més espessos. Es formen a sotavent del Pirineu, però ni deixaran pluja ni duraran gaire. Un matí més, la boira ha tornat a ser protagonista a Ponent i a l'altiplà central.

En aquesta imatge del Meteosat del matí les taques blanques són les boires i núvols baixos, mentre que les fosques són els núvols més alts. El cap de setmana farà sol i ja no hi haurà aquestes pinzellades de núvols alts, però les boires podrien fins i tot anar a més a Ponent i en algunes altres fondalades interiors.

Imatge d'aquest matí del canal de boira del Meteosat

El cap de setmana la temperatura continuarà pujant i tant dissabte com sobretot diumenge es tornaran a superar els 20 graus amb facilitat en alguns indrets de l'est, sobretot en comarques de Girona. Diumenge, algunes màximes fins i tot tornaran a fregar els 25 graus.

La temperatura també pujarà clarament en comarques més centrals, però en canvi és molt possible que l'ambient sigui més fred a Ponent, on a la boira li costarà més d'aixecar-se. Fixeu-vos en la diferència prevista entre la temperatura màxima d'aquest divendres i la dels pròxims dies.

A alta muntanya, en aquesta ocasió la temperatura no pujarà tant. Aquí la pujada serà fins a 5 graus menys notable que la de fa alguns dies. De nit i a primera hora les temperatures no variaran tant. Cal esperar que s'accentuï la diferència entre la temperatura del matí i la del migdia, però en tot cas les glaçades seran fins i tot més escasses que els últims dies.

La setmana que ve la temperatura es normalitzarà en dues etapes. A partir de dimarts un primer canvi de temps ja farà minvar clarament la sensació de primavera, però serà sobretot al tram final de setmana, a partir de divendres, que tornarà la sensació més clarament d'hivern. No parlem de gran cosa més que d'una normalització de la temperatura, en tot cas. Si el fred s'instal·larà durant el tram central del febrer o fins i tot anirà a més encara és incert.

Es va consolidant un canvi de temps que, a partir de dijous, deixarà precipitacions en força comarques i pot deixar algunes pluges i nevades significatives al Pirineu occidental. Les precipitacions més importants arribaran divendres i si bé és possible que acabi plovent a tot arreu, no hi ha gaires possibilitats que la pluja sigui mínimament important a la meitat est, en l'àmbit de les conques internes.

Fixeu-vos en els mapes de probabilitat que se superin diferents llindars de precipitació a nou dies vista. La probabilitat que fins dissabte que ve com a mínim s'acumulin 5 l/m² no és gens clara ni a l'est ni al sud i, en canvi, la tongada de precipitacions va agafant cos a Ponent i sobretot al vessant sud del Pirineu, on sembla fàcil que en alguns indrets al voltant de divendres que ve puguin tornar a caure com a mínim 20 o 30 l/m².

Encara és aviat per entreveure la cota de neu en aquest episodi, però sembla probable una nevada destacable si més no a les cotes mitjanes i altes de sectors del Pallars i la Ribagorça.

stats