La méteo
previsions 09/09/2023

Migdies una mica més càlids a l'espera d'alguns ruixats

Aquests pròxims dies encara hi haurà algunes màximes de més de 35 graus. A partir de dimarts el temps s'entreveu més inestable

2 min
Albada d'aquest divendres a Arenys de Mar

BarcelonaEn el context d'escalfament global actual ja estem acostumats al fet que l'estiu s'estiri, i aquest any no serà diferent. La calor augmentarà encara una mica més aquest cap de setmana de l'Onze de Setembre, tot i que els pròxims dies no hi haurà grans canvis en el termòmetre. Dissabte farà una mica més de calor que avui, i diumenge encara una mica més que dissabte, però no sembla que la temperatura hagi d'arribar a superar els valors de dilluns o dimarts. De nit la temperatura també pujarà una mica, però seguirem amb valors més normals per a l'època. Ahir, per exemple, la mitjana de les màximes a Catalunya va ser la normal d'un 15 d'agost en el context dels últims 13 anys, i en canvi la mitjana de les mínimes agafant la mateixa referència va ser normal de principis de setembre.

Sembla que la calor tendirà a afluixar lentament a partir de la Diada, i que la setmana que ve es notarà més l'ambient de setembre, però segurament per veure temperatures com les dels últims dies d'agost caldrà esperar fins a la segona quinzena del mes. La baixada del termòmetre de la setmana que ve es notarà més de dia que de nit i més en sectors del Pirineu i del nord-oest del país que no pas a la costa.

Aquest cap de setmana llarg el temps encara serà molt estable i molt tranquil. El sol predominarà, potser entre diumenge i dilluns amb alguns núvols prims més i un cel més enterbolit a estones, però sense canvis importants. A les tardes les nuvolades que creixin al Pirineu gairebé no deixaran pluja enlloc. La nit de diumenge a dilluns no són descartables algunes gotellades en punts de la costa i del prelitoral, precipitacions que en tot cas serien testimonials i de poca estona.

El vent serà feble en general. Diumenge i dilluns es començarà a deixar sentir una mica de sud al nord de la Costa Brava, però la situació marítima serà tranquil·la, amb marejol i potser algun tram de maror al nord de la Costa Brava. A les platges la bandera verda predominarà de forma general, amb una temperatura de l'aigua que, com sol passar al final de l'estiu, arriba al seu punt màxim. Dijous l'observador Diego Lázaro va mesurar una temperatura de l'aigua de 26 graus a Barcelona, gairebé un grau per sobre de la mitjana dels últims anys.

És possible que a mitjans de la setmana que ve comencin a arribar canvis i apareguin com a mínim alguns ruixats al Pirineu i al Prepirineu. Els models de previsió fan que pensar que entre dimecres i dijous els xàfecs poden arribar a ser destacables al Pirineu o fins i tot a la Catalunya Central, però no és tan clar que les pluges afectin la majoria de comarques. A més llarg termini la previsió és poc clara i estan oberts tant escenaris de calor destacable com una possible tardor avançada abans de la Mercè i Santa Tecla. Tampoc és clar l'escenari pel que fa a ruixats, però sembla poc probable que torni la monotonia dels últims dies.

stats